Exclusiv Stadionul care-i dă fiori reci lui Gabi Balint: "Ieșeam bătuți și noi, și arbitrii. Așa am pierdut campionatul"
articol scris de Digi Sport17.02.2022, 23:46
Un articol de pe digisport.ro i-a stârnit amintiri lui Gabi Balint. Stadionul "Petre Libardi", denumit în onoarea căpitanului care a condus Jiul Petroșani spre cea mai mare performanță din istoria clubului, câștigarea Cupei României în 1974, este o arenă cu mare încărcătură istorică.
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Balint a prins multe meciuri pe acea arenă din Petroșani, recunoscută drept "tărâm interzis" pentru echipele oaspete.
Galerie Foto
Gabi Balint: "Te luau din culoar, de pe tunel, te întrebau de ce ai venit, cu ce ocazie și dacă voiai să te întorci viu"
"Eu am prins și stadionul ăsta, dar și celălalt, ăsta e modern. Celălalt era lângă o fabrică și era un fum negru acolo, nu puteai să respiri. Și aveau în apărare nume ca Păun, Vizitiu, erau nume grele de tot.
Te luau din culoar, de pe tunel, te întrebau de ce ai venit, cu ce ocazie și dacă voiai să te întorci viu. Ce conta că noi eram la Steaua? Vai de capul meu! Era cea mai dură echipă atunci. Eu vorbesc de 81-82.
Cu minerii întotdeauna a fost greu peste tot. Și în divizia C, când jucam cu minerii acolo, nu aveam nicio șansă, ieșeam bătuți și noi, și arbitrii. Și la fotbal, și cu ochii vineți", a spus Gabi Balint la Fotbal Club.
Cum a ratat Steaua un campionat, din cauza lui Gabi Balint, pe stadionul din Petroșani
Fostul atacant nu poate uita cum Steaua a pierdut un campionat, din cauza sa, chiar pe acel stadion.
"Noi vorbim de meciul ăsta, 2-2 am făcut, în 1989-1990, noi am pierdut campionatul, l-a luat Dinamo. Eu trăgeam la titlul de golgheter, aveam penalty, nea Puiu mă vede că pun mâna pe minge, se duce la Lăcătuș și îi spune: 'du-te, nu-l lăsa pe Gabi să bată'. Nu știu de ce. Că ratasem vreo 3 după Sevilla.
Dar eu voiam să ies golgheter. Și vine Lăcătuș, zice: 'stai că îți pasez lateral'. Noi mai făcuserăm din astea, cu Pițurcă. Cred că portarul ne-a văzut sau și-a dat seama, nici nu s-a aruncat. Iar eu am dat în portar.
Mamă, ce a fost după meci! Nea Puiu a zis să nu urcăm în autocar, să venim cu trenul, nu îl interesa. Noi stăteam în fața autocarului, nu voia să ne lase, stăteam cu geanta în mână: 'nu mă interesează, mi-ați mâncat campionatul și ficații!'", a spus Balint.
Cum arată acum stadionul din Petroșani
Cel ce odată a fost unul dintre cele mai moderne stadioane din țară, primul cu două tribune acoperite, acum se apropie de ceea ce se poate numi o ruină. Singurul element care "sparge" arhitectura comunistă care a rezistat peste decenii este pancarta de la intrare: "Jiul este prezent".
Construit în 1922 și refăcut din temelii la sfârșitul anilor '70 - începutul anilor '80, după ce în 1975 un incendiu pornit chiar în timpul unui meci l-a mistuit, stadionul din Petroșani era locul în care niciunul dintre marii fotbaliști ai României nu voia să joace de teama durităților cu care erau întâmpinați de gazde, pe teren sau chiar de la vestiare.
Gabi Balint: "Aveau niște fundași de fier, aveau doi metri fiecare. Și Vizitiu avea un păr mare, așa, creț, avea și capul mare. Ce să sari la cap cu ăsta, că n-ai nicio șansă! Da, și eu aveam părul mare, dar capul mic."
Ilie Dumitrescu: "Povesteau: 'unde vreți să faceți vacanța de recuperare? la Eforie sau la Herculane?'"
Gabi Balint: "Și arbitrii aveau o frică! Vizitiu, Toma, Stocker. Și băgau fumul ăla negru la început. Nu știu, ei erau obișuiți. Dacă era zi toridă, terenul era mocirlos. N-aveai șanse!"
- Despre duritățile echipelor miniere a povestit și fostul mare arbitru Ion Crăciunescu, care a dezvăluit cum a fost bătut.
Etichete: gabi balint , jiul petrosani , stadion petrosani , stadionul petre libardi
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...