Scandal de amploare după ce Arabia Saudită a primit organizarea Cupei Mondiale a Cluburilor
articol scris de Digi Sport15.02.2023, 13:04
Decizia FIFA de a numi Arabia Saudită drept ţară gazdă a Cupei Mondiale a Cluburilor 2023 a stârnit numeroase reacții negative în rândul ONG-urilor.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
FIFA, criticată după i-a atribuit Arabiei Saudite Cupa Mondială a Cluburilor
Consiliul FIFA a anunţat marţi că a desemnat în unanimitate Arabia Saudită drept organizatoare a evenimentului programat în perioada 12-22 decembrie 2023.
Organizaţia nonguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a criticat această decizie a FIFA.
La fel ca şi Qatarul, care a găzduit Cupa Mondială pe naţiuni din 2022, Arabia Saudită a fost criticată de diverse organizaţii pe tema drepturilor omului. Ambele ţări sunt acuzate că încearcă să îşi spele imaginea prin găzduirea de evenimente sportive majore.
Arabia Saudită, care este interesată să găzduiască, împreună cu alte state, Cupa Mondială pe naţiuni din 2030, îl are acum ca mare vedetă în campionatul intern pe portughezul Cristiano Ronaldo, care a semnat la finele anului trecut cu clubul Al-Nassar. Această ţară organizează, de asemenea, şi alte evenimente importante, precum Raliul Dakar şi un Mare Premiu de Formula 1.
Steve Cockburn, şeful departamentului de justiţie economică şi social al Amnesty International, a criticat FIFA cu privire la Cupa Mondială a Cluburilor, spunând că decizia FIFA a fost luată "fără nicio consideraţie faţă de libertatea de exprimare, discriminare sau drepturile muncitorilor".
"FIFA a ignorat din nou istoricul drepturile omului atroce al Arabiei Saudite. FIFA renunţă din nou la propria sa politică privind drepturile omului şi este complice la spălarea sportivă flagrantă (a imaginii)", a spus Cockburn.
Acesta a precizat că autorităţile din Arabia Saudită "au escaladat în ultimul timp represiunea lor brutală asupra libertăţii de exprimare" şi a subliniat că 81 de persoane au fost executate într-o singură zi, anul trecut.
El a adăugat că, în timp ce a anunţat venituri record de aproape 7,6 miliarde de dolari între 2019 şi 2022, FIFA nu a ajuns încă la un acord asupra unui fond de compensare pentru muncitorii migranţi din Qatar.
Etichete: arabia saudita , fifa , cupa mondiala a cluburilor , amnesty international
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...