Primăriile din România, obligate să aloce bani pentru sport, la nivel de copii şi juniori
articol scris de Digi Sport04.10.2022, 17:11
Camera Deputaţilor a adoptat, marți, proiectul de lege al USR care prevede că autorităţile locale vor fi obligate să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Primăriile din România, obligate să aloce o parte din buget către activităţi sportive pentru copii şi juniori
Actul normativ merge la promulgare, Camera Deputaților fiind for decizional.
Autorităţile locale vor avea posibilitatea să finanţeze orice ramură sportivă şi orice tip de structură sportivă, de drept public sau privat, cu o singură condiţie: să se afle pe raza unităţii teritorial-administrative respective.
Vor putea fi finanţate şi structurile sportive şcolare ce aparţin de unităţile de învăţământ, măsură care vizează în special localităţile cu un număr mai mic de copii şi tineri.
- Potrivit unui document prezentat în Parlamentul României, rata celor care nu practică nicio formă de sport sau mişcare în segmentul de vârstă 5-14 ani este de 47%. Cifra creşte aproape de 79% în segmentul 15-24 ani.
În prezent, primăriile din România acordă bani către activitățile sportive ale unor cluburi, inclusiv de fotbal (Liga 1, Liga 2, Liga 3).
Scopul acestei legi este să asigure salarii decente pentru antrenori, dar și condiții corespunzătoare pentru tinerii sportivi.
"În România, jumătate din banii publici alocaţi sportului vine de la bugetele locale. Lucru perfect normal. Problema este cum se alocă şi cum se cheltuie aceşti bani, pentru că, în medie, mai puţin de 4% din banii publici alocaţi sportului merg către susţinerea activităţii copiilor şi juniorilor. Diferenţa, 96%, merge către echipele de seniori.
Proiectul adoptat astăzi de Parlament vizează creşterea cuantumului alocat pentru susţinerea activităţii sportive a copiilor şi juniorilor la 30% din totalul bugetului alocat sportului de administraţiile publice. Asta înseamnă că la fiecare 100 de lei bugetaţi pentru a susţine activitatea sportivă a seniorilor trebuie alocaţi 30 de lei şi pentru segmentul de vârstă 5-18 ani.
Asta va însemna, în practică, salarii decente pentru antrenori, echipamente sportive pentru copii, transport către competiţii, chiar o masă caldă şi cantonamente. Înseamnă şi o şansă pentru comunităţile defavorizate şi pentru familiile care nu-şi permit să cumpere un echipament sportiv şi, per total, înseamnă ca baza de selecţie să se refacă", a afirmat Tudor Pop, iniţiator al proiectului de lege.
Etichete: copii si juniori , camera deputatilor , primarii , academii de fotbal , proiect de lege , usr
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...