”Gică Hagi, cum e posibil ca Steaua să joace în Liga 2?”. ”Regele” a dat răspunsul pe loc
articol scris de Digi Sport13.04.2023, 07:53
Gică Hagi (58 de ani) se declară nedumerit când vine vorba de problemele pe care Dinamo și Steaua le au.
Premier League: Nottingham - Tottenham, joi, 17:00, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
Gică Hagi, siderat de situația sportului din România. Ce spune de "brandurile" Steaua și Dinamo
Fostul jucător al formației "Militarilor", "Regele" crede că situațiile din ziua de azi puteau fi evitate, asta dacă sportul în general era ajutat de autorități.
"Sunt lucruri care mă depășesc din toate punctele de vedere. Îmi e greu să înțeleg cum o identitate a României să ajungă aici. Din păcate, în România s-a făcut acest lucru cu unul dintre brandurile cele mai mari.
De ce s-a ajuns aici, nu știu, chiar dacă sunt implicat, văd și am citit multe lucruri. Îmi e greu să dau un răspuns, dar e păcat pentru că cele doua branduri foarte mari ale României (n.r. – Steaua și Dinamo) nu mai sunt atât de mari. Ce putem face, asta e România, vom vedea care va fi viitorul.
Cele mai mari branduri din România ajung într-o situație care nu poate fi explicată. De ce Real Madrid și Barcelona au un miliard (de euro) venituri, iar noi, care ne-am bătut cu ei, nu știm pe unde suntem. Dacă am găsi cauza, am găsi și răspunsul.
Eu sunt la partea tehnică, pe teren. Pentru partea juridica, sunt avocați, pe mine mă depășește. Trebuie să revenim la ce eram înainte. Să ne organizăm, să avem buget foarte mare. Tot fotbalul românesc trebuie să revină la ce era înainte, să se susțină sportul, cultura, sănătatea, așa cum ar fi normal. Să se investească așa cum trebuie", a spus Gică Hagi, la Fotbal Club.
VIDEO cu intervenția lui Gică Hagi:
Proiect de lege pentru modificarea Legii Sportului. CSA Steaua ar putea primi dreptul de a evolua în SuperLiga
Steaua n-are drept de promovare, din cauza formei de organizare – club de drept public. Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunțat că schimbarea statutului clubului din drept public în drept privat s-ar putea realiza printr-o preluare a acțiunilor de către o societate comercială sportivă, chiar deținută de către Ministerul Apărării.
Totuși, CSA Steaua ar putea obține dreptul de promovare printr-un alt demers. Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, și alți doi parlamentari PSD au depus un proiect de lege care prevede modificarea Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public să aibă dreptul de a evolua în ligile profesioniste.
Deși în proiectul de lege nu este menționat clubul Steaua, principalul beneficiar al modificării este această echipă departamentală, finanțată de către o instituție a administrației publice centrale (MapN).
Proiectul de modificare a Legii 69/2000 a educației fizice și sportului propune ca statutul de club sportiv profesionist să poată fi acordat și pentru „persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță.”
FOTO Proiect de lege “cu dedicație” pentru Steaua! Vasile Dîncu cere “procedură de urgență” în Parlament
Galerie Foto
Modificarea Legii Sportului este motivată în felul următor: “Pentru maximizarea performanțelor sportive și pentru utilizarea la potențialul maxim al bazelor sportive existente la nivel național, se impune recunoașterea ca și cluburi sportive profesioniste și a persoanelor juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță, măsură menită să contribuie la o mai eficientă gestionare a infrastructurii existente și fiind, de asemenea, un pas important în efortul de readucere a sportului românesc la nivelul de performanță al sportului din statele europene”.
Alături de Vasile Dîncu, ceilalți parlamentari PSD care au semnat propunerea legislativă sunt senatorul Matei Constantin Bogdan și deputatul Radu Popa.
Conținutul proiectului de lege pentru modificarea Legii Sportului
Alineatul (1) al Articolului 31 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial, societăți comericale sportive pe acțiuni sau persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță, care au obținut licența din partea federației sportive naționale, emisă în conformitate cu statutele și regulamentele federațiilor internționale pe ramura de sport”.
Alineatul (3) al Articolului 31 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Cluburilor sportive profesioniste organizate ca asociații fără scop patrimonial, li se aplică regimul juridic al acestui tip de asociații, cluburilor sportive profesioniste, organizate ca societăți sportive comerciale pe acțiuni, li se aplică regimul juridic al societăților comerciale, cu particularitățile din prezenta lege, iar cluburilor sportive profesioniste organizate ca persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță li se aplică regimul juridic al instituțiilor publice în subordinea cărora funcționează”.
Decizia legată de Steaua, după ce legendele și comandantul s-au întâlnit la stadion
Legendele care au adus glorie echipei, printre care Marius Lăcătuș sau Victor Pițurcă, s-au întâlnit cu cei din conducerea clubului, inclusiv cu comandantul Ștefan Bichir, și au discutat din nou despre variantele de promovare.
A fost prezent și un secretar de stat din Ministerul Apărării. Deși nu se poate modifica legea sportului ca Steaua să poată promova, cei din conducere au luat totuși o decizie.
"În general, s-a discutat despre promovare și tot ceea ce trebuie să se facă față de deptul de a promova. Da, din spusele domnului comandant, s-au făcut demersuri și se fac în continuare să se aleagă calea cea mai bună să se obțină acest drept.
Sunt mai multe variante. Probabil în urma discuțiilor dintre conducătorii Stelei și cei din MAPN, se va lua hotărârea cea mai bună și apoi va fi făcută public. Cred că sunt două soluții, atât. Eu mă refeream și în eventualitatea unei colaborări cu o persoană privată. (...)
Deocamdată nu au făcut absolut nimic în ceea ce priveste dreptul la promovare, dar sper să facă anul acesta, mai ales că limita răbdării suporterilor este acum la maxim. Probabil se va face ceva să promoveze sezonul următor.
Eu cred că aceste discuții sunt destul de avansate. Aceste întâlniri vor fi făcute lunar și ni se vor aduce la cunoștință pașii care vor fi făcuți. Probabil sunt conștienți că e destul de greu de schimbat legea sportului. Se caută cealaltă variantă", a spus Lăcătuș, la Fotbal Club.
Întrebat dacă s-ar implica din nou la echipă, în cazul în care ar exista drept de promovare, Lăcătuș a răspuns sincer.
"E destul de greu să găsească loc acolo pentru toți cei care au făcut performanță cu Steaua. Acum, depinde și de funcție, sigur că mi-ar plăcea să fiu alături de club, dar asta nu înseamnă că aș accepta o funcție administrativă, pentru că nu e lucrul care-mi place", a explicat Marius Lăcătuș.
Inițiativa ca legendele Stelei să fie chemate la stadion le-a aparținut celor de la AS Steaua 47. Printre cei prezenți au fost Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă, Gabi Balint, Tudorel Stoica, Miodrag Belodedici, Adrian Bumbescu, Ștefan Iovan, Ilie Dumitrescu, Narcis Răducan, George Ogăraru, sau Costel Gâlcă.
Etichete: csa steaua , gica hagi
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Premierul Marcel Ciolacu a publicat miercuri seară, într-un videoclip postat pe TikTok, trei...