VIDEO Taban: “Insolvența, singura soluție. Doar așa salvăm Rapidul!“ Cupele europene, interzise în Giulești
03.12.2012, 21:30UPDATE Ora 15:10 Taban a dezvăluit şi ce valoare au datoriile totale ale clubului:
Premier League: Tottenham - Wolves, duminică, 17:00, DGS 1
Premier League: West Ham - Liverpool, duminică, 19:15, DGS 4
"Suma totală a datoriilor este de 29,4 milioane de euro, din care 6 milioane de euro credite bancare. Situaţia noastră cu băncile este foarte bună, deoarece creditele au garanţii din partea acţionarilor. Totul este sub control cu aceste credite.
Domnul Copos este principalul creditor, cu 21 de milioane şi nu îşi doreşte recuperarea întregii sume. Planul de reorganizare prevede nişte surse. Va trebui să le identificăm. Trebuie să cheltuim doar cât avem. Ai de cheltuit un milion de euro, cheltuieşti un milion. Sursele le ştiţi: drepturi tv, publicitate, vânzări de bilete... Sponsorizări nu se pot face, fiind o societate comercială, deci se vor face doar acţiuni de publicitate. De la UEFA nu mai ai ce primi, dacă nu joci în cupele europene. Peste un an, peste nu ştiu cât, putem vinde jucători, dar trebuie să ai ce să vinzi. Domnul Copos va trebui să asigure sub o formă sau alta minimul de surse pentru a echilibra cheltuielile".
Singurul inconvenient al intrării în insolvenţă este interdicţia de a participa în cupele europene, crede președintele Consiliului de Administrație al Rapidului.
"Legislaţia UEFA prevede că în momentul în care ai ieşit din insolvenţă, trebuie să mai stai încă un an fără drept de participare în cupele europene. Asta înseamnă cel puţin doi ani. După lege, legea prevede 2 ani, cu drept de prelungire încă un an. Dar, în funcţie de cum facem planul de reorganizare, putem ieşi din insolvenţă şi într-un an", a spus Taban, care a reamintit episoadele în care clubul a fost aproape de vânzare: "Este de notorietate că am negociat în 2008 cu domnul Taher. Nu s-a materializat. Şi apoi, cu acel celebru investitor de care nu mai ştie nimeni şi care şi-a făcut publicitate cu ajutorul presei, din Germania, nu vreau să-i mai pomenesc numele. Trei luni am stat într-un audit extern, dar nu s-a materializat nimic. Domnul Copos a anunţat că vrea să vândă din 2008. Nu există niciun investitor italian. În acest moment, în situaţia în care s-a aprobat cererea de insolvenţă, există cazuri în Anglia, de cluburi aflate în plină procedură de insolvenţă şi care au fost cumpărate de alt investitor. Această posibilitate există şi la noi. Se poate. Nu cred că acum vor mai apărea informaţii că am vrea să păcălim pe cineva".
“Revenind la comentariile din presă, vă spunem că nu suntem morţi, suntem vii, clubul îşi desfăşoară activitatea în continuare, vrem să redresăm clubul. Nu a ajuns Rapidul în Divizia C. Nu e o situaţie uşoară. N-aş putea să vă spun asemenea minciuni cu nonşalanţă.
Avem expertiza necesară de a trece cu bine această procedură. Domnul Copos este foarte bine intenţionat şi în AGA a aprobat procedura de insolvenţă. NU a fost uşor sa se ia asemenea decizie. Dar a fost singura decizie pe care puteam să o luăm în situaţia în care ne aflăm.
Va fi o perioadă grea. Mulţi cunoaşteţi legea. Etape pe care trebuie să le parcurgem cu administratorul special al clubului. Împreună cu firma care este practiciană vom încerca să găsim toate soluţiile pentru a avea un plan de reorganizare cât mai rapid, maxim două luni. Sperăm să avem şi termene pe care să ni le stabilească judecătorul, în care să putem să acţionăm foarte rapid. Ştim ce avem de făcut, ne dorim să trecem cu bine peste această perioadă“.
UPDATE Ora 15:05. Taban spune că insolvența reprezintă un proces serios, singura cale pentru redresarea echipei:
“Procedura este una care, la ora asta, după analize făcute, este singura care ne poate ajuta să traversăm această perioadă delicată, să putem să asanăm lucrurile, să putem să salvăm Rapidul. Rapid pe care îl conducem de douăzeci de ani.
Este singura modalitate, din păcate. Dar eu cred că dacă e înţeleasă corespunzător - mă refer la fanii noştri - or să-şi dea seama că este o acţiune serioasă, care în perioada următoare, de trei luni de zile, ne va permite să aprobăm acel plan de reorganizare.
Un plan de reorganizare care trebuie să ducă neaparat la salvarea clubului. Ne permite legea să facem acest lucru, se întâmpla asta în toate domeniile de activitate, bănci internaţionalke, concerne, societăţi mari, care au trecut prin această procedură şi s-au redresat. Asta vrem şi noi, să reuşim să reducem cheltuielile cât mai mult“.
UPDATE. Ora 15:00 Președintele Consiliului de Administrație al Rapidului, Ioan Taban, susține că Rapid nu se va desființa:
"Au apărut tot felul de informații, prin care s-a anunţat depunerea documentaţiei pentru cererea insolvenţei la clubul Rapid. Insolvenţă generală, cu prezentarea planului de reorganizare a societăţii. Am văzut unele comentarii care, multe dintre ele, pertinete, altele mai puţin, iar altele chiar tendenţioase. Atunci am zis că este bine şi normal faţă de mass-media, şi faţă de iubitorii de sport, de fotbal, şi în special pentru faniii Rapidului să explicăm procedura. Procedura, dacă nu este înţeleasă, poate să sperie şi poate crea anumite stări pe care nu le dorim.
Să încercăm să prezentăm situaţia aşa cum este ea în realitate şi aşa cum am să v-o explic. Situaţia clubului Rapid, la această oră, este foarte delicată, să nu folosesc alt cuvânt. Această situaţie nu este de ieri, de astăzi, ci de câţiva ani. Cel puţin trei ani... Noi am trecut printr-o perioada destul de grea, cu foarte multe incertitudini, în care am încercat să revigorăm clubul, nu vă ascund faptul că am încercat asta şi prin realizarea de performanţe sportive, lucru pe care îl cunoaşteţi foarte bine, căci acestea ar fi ajutat la realizarea unor venituri considerabile care pot să ducă la asanarea unei situaţii financiare delicate. Nu am realizat asta, am sperat la nişte proiecte care nu s-au realizat, nu intru în amănunte de ce, s-au făcut greşeli, trebuie să recunoaştem acest lucru, poate nu am ales ce era mai bine. Dorinţa a fost una singură: de a revigora clubul, de a face performanţă, pentru a asana situaţia care, cum v-am zis, este de câţiva ani.
În toată această perioadă, direct prin domnul Copos sau prin firmele care sunt controlate de domnul Copos, s-au făcut mici contracte de publicitate, transparente, pe care le-am încasat de la Ligă pentru drepturile tv. Desigur, jucând în Europa, în grupele Europa League, am avut şi sumele primite de la UEFA. Repet, subliniez acest lucru, pt că au fost foarte multe ştiri că diverse persoane, de altfel unele onorabile, ar fi finanţat clubul. Lucru care nu este adevărat. Acum puteţi să ne credeţi, pentru că odată cu intrarea Rapidului în insolvenţă, începând de vineri, acolo toate sumele sunt înscrise în situaţia obligaţiilor, totul va deveni foarte transparent. Veţi vedea că nu se vor regăsi în tabelul creditorilor persoane care ar fi plătit clubului sume... Dorinţa noastră de a vinde clubul a fost reală, nu am fost crezuţi, s-au făcut şi glume pe seama asta... Dar dorinţa noastră a fost în această direcţie. Am avut două tentative nereuşite. dar nu din motivele apărute în unele publicaţii, cum că cineva ar fi vrut să-i păcălească pe cei doi potenţiali cumpărători.“
UPDATE Ora 09:30. Situația de la Rapid pare a deveni una dramatică. După ce luni seară jucătorii giuleștenilor au refuzat să se antreneze, la fel ca și marți seară, elevii lui Marian Rada au trecut și la altfel de măsuri.
Sătui de promisiuni deșarte, dar mai ales de lipsa unei perspective că lucrurile ar putea reveni la normal, alb-vișiniii și-au depus memorii la LPF pentru a deveni liberi de contract.
Practic, dintre toți jucătorii din prima echipă, doar Pancu, Marius Constantin și Pavlovic nu și-au depus încă memoriile.
Situație tensionată în Giulești, luni, când jucătorii n-au vrut să se antreneze la prima ședință de pregătire de după înfrângerea, 0-1, de la Vaslui. Fotbaliștii lui Marian Rada au solicitat să se întâlnească fie cu George Copos fie cu Ioan Taban, pentru a discuta despre restanțele salariale.
A venit la discuții președintele executiv, Constantin Zotta, care i-a convins pe jucători să se antreneze, fără a face însă promisiuni financiare care să lămurească situația la Rapid.
În aceste condiții, unul dintre cei mai importanți oameni ai formației giuleștene, Nicolae Grigore, și-a depus deja memoriu la comisiile LPF, pentru a deveni jucător liber, restanțele financiare pe care clubul le are la el fiind mai mari de 3 luni.
În afară de Grigore, alți 10 jucători giuleșteni și-au depus memorii și au cerut să fie declarați liberi. La inițiativa lui Rui Duarte, care e dorit de Steaua, străinii din lot au făcut acest demers. Pecanha, Milisavljevic, Bozovic, Glauber, Filipe Teixeira, Blaze Ilioski, Renan, dar și Goga și Oros și-au depus memorii.
O situație specială are muntenegreanul Vladimir Bozovic, unul dintre inițiatorii mișcării de protest din Giulești, care a fost plătit ca vicepreședinte la Ana Pan.
Etichete: rapid , liga i , fotbal , jucatori rapid , nicolae grigore liber , rapid tensiuni , rapid fotbal
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Coaliția de guvernare a stabilit în ședința de sâmbătă data alegerilor prezidențiale. Conform...