VIDEO Rapid, în pericol să nu joace nici în Liga 2: "Planul e fantezist!"
31.05.2013, 11:08Fotbalul românesc a ajuns într-o situație extrem de delicată, în condițiile în care majoritatea echipelor din prima divizie se confruntă cu grave probleme financiare.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Președintele Comisiei de Licențiere, Viorel Duru, a dezvăluit că sunt foarte puține formațiile care pot sta liniștite în legătură cu viitorul lor.
"11 cluburi raportează pierderi, 4 sunt puțin peste linie și 3 au o situație bună. Aproape două treimi sunt într-o situație deficitară accentuată, la limita insolvenței, trei dintre ele chiar și-au declarat insolvența, dar acest lucru nu înseamnă că celelalte se simt bine. Prin tăierea finanțării unor astfel de cluburi, ele ar ajunge în aceeași situație. Spre exemplu, Dinamo a reușit în ultimul moment să salveze situația.", a spus oficialul Federației, în direct, la Digi Sport.
Motivele pentru care Rapid și U Cluj nu au primit licența
Președintele Comisiei de Licențiere a vorbit despre situația de la Rapid și Universitatea Cluj, dar și despre procesul licențierii în ceea ce privește cluburile care au promovat din Liga a II-a.
"Planul de reorganizare de la Rapid este fantezist: sunt datorii de 34 de milioane de euro și salvezi 12 milioane, pentru că nu mai dai decât 10%. Apoi, au generat venituri care pot fi susținute doar pe hârtie.
Rapid susține că va primi suma de 3,5 milioane de euro din vânzarea de fotbaliști. Cum să facă acest lucru? Jucătorii devin liberi toți în iunie și de asemenea, faptul că au tăiat 90 % din creanțe este inadmisibil.
La U Cluj, din punctul de vedere al planului de reorganizare, Federația și Gaz Metan ar primi 0 din datoriile pe care clubul le are față de ele, iar angajații 100%. Nu se poate să prejudiciezi un club concurent sau Federația Română de Fotbal. La rândul lor, acestea pot ajunge într-o situație disperată, pentru că se bazau pe banii ce urmau să fie încasați.
Sistemul de licențiere la Liga 2 este în desfășurare. Pe data de 3 iunie vor fi audiate cluburile care au facut apel la neacordarea licenței. Nu pot fi făcute publice numele, însă doar 5 echipe au primit licența pentru Liga I din cele 11 care au depus dosarul. Decizia se va face publică pe 7 iunie.", a zis Duru.
Oficialul de la Licențiere anunță un viitor sumbru pentru giuleșteni: "La Rapid, în acest moment nu este niciun ban, nici măcar pentru Liga a II-a. O decizie în acest sens se va lua de către judecătorul sindic în luna septembrie. ", a spus acesta.
Pierderi de 68 de milioane de euro pentru Liga I
De asemenea, Duru a făcut publică suma pe care au pierdut-o în total echipele din Liga I în cursul anului trecut. El explică și de ce s-a ajuns în această situație ingrată - formațiile și-au asumat riscuri enorme fiind conduse ce mirajul banilor din Europa.
"Este foarte periculos ce se întâmplă. Faptul că trei cluburi și-au cerut insolvența arată un fapt extrem de grav: fotbalul românesc e subfinanțat. 10 cluburi din liga I au capitaluri negative și au pierderi totale de 89 de milioane de euro. Doar 8 cluburi din Liga I au capitalul pozitiv - un total de 21 de milioane, de unde reies pierderi de 68 de milioane din Liga I, pe 2012.
Finanțarea se face preponderent din venituri de televizare, din partea finanțatorilor și din neplata datoriilor. La 2011, 10 cluburi au cheltuit mai mult din 75 % pentru salarii. Ceea ce arată că în fotbalul românesc există angajamente pentru salariați care sunt nesustenabile. Jucătorii din România sunt mult mai bine plătiți decât permite situația cluburilor, de aici încep toate problemele. Cluburile s-au îndatorat pentru accesul în UEFA Champions League, au dat salarii mari, iar apoi nu au mai putut să le acopere.
2013 va fi un an foarte greu din nou. Sunt semne că unele cluburi vor avea mari probleme anul viitor. Cred că este nevoie de infuzie de capital, fără a capitaliza cluburile nu este posibil ca acestea să ajungă la o situție echilibrată.", a declarat șeful Comisiei de Licențiere.
Duru propune excluderea sau depunctarea insolvenților
Pentru a evita colapsul fotbalului românesc, Viorel Duru a venit cu două propuneri: "Dacă nu vom sancționa intrarea în insolvență vom ajunge rău. Cel puțin 5-6 sunt în stare de insolvență și vor declara acest lucru până la finalul anului. Putem fie să introducem în regulamentele de licențiere a refuzării licenței cluburilor care au intrat în insolvență în timpul competiției, cum este la UEFA acum. Sau a doua, depunctarea - spre exemplu, în Anglia, cluburile care intră în insolvență sunt depunctate cu 10 puncte.", a spus Duru.
VIDEO
Etichete: rapid , gaz metan medias , liga ii , insolventa rapid , insolventa u cluj , cluburi liga i , viorel duru , duru comisia de licentiere , pierderi liga i
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...