VIDEO Interviu Cristian Balaj: "În România, arbitrajul e peste nivelul jocului"
22.12.2012, 22:25În România, calitatea arbitrajului este peste cea a jocului prestat pe teren, în opinia "centralului" Cristian Balaj.
Premier League: Nottingham - Tottenham, joi, 17:00, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
Arbitrul FIFA consideră că brigăzile autohtone sunt mai indicate pentru campionatul nostru, pentru că sunt de cinci ori mai ieftine decât cele formate din străini, un avantajimportant, în condițiile în care cluburiel nu au bani nici pentru salariile propriilor jucători.
Balaj susține că este mai greu de arbitrat în Liga 1 decât în cupele europene, fiindcă presiunea este mai ridicată, iar conducătorii de cluburi lansează fel și fel de acuzații.
Cum a fost anul 2012?
- Zâmbesc, pentru că e întrebarea cea mai des întâlnită și mai mult decât atât în fiecare an mi se adresează aceeași întrebare, doar că cifra diferă de la final. Din punctul meu de vedere, nu foarte diferit față de cel precedent, cu anumite excepții mai liniștit, mult mai multe meciuri arbitrate. Doar că nu au fost derby-uri venind arbitri străini. Din punctul meu de vedere, a fost unul bun, adică nu am coborât sub media la care eram obișnuit.
Este mai greu de abritrat în liga 1 ?
- Indiscutabil, nu întâmplător arbitrii străini care au venit au făcut greșeli și spuneau că e greu de arbitrat. Din punct de vedere tehnic, anumite deficiente, mingea le mai sare pe la genunchi, gât, nu există neaparat o cursivitate a fazelor, să poți să te deplasezi, 2 pase la o echipă, 3 la cealaltă, nu poți să anticipezi un atac prelungit și automat apar și greșeli de rigoare ale jucătorilor și noi cu faze foarte interesante pe care nu le găsim în campionatele de afară sau meciurile internaționale. Un lucru este cert, ne-am obișnuit și spun că arbitrajul românesc, cu tot subiectivismul care mă caracterizează, dar pot să spun că mă pricep, e peste nivelul campionatului.
Cum faceți față presiunii?
- Nu numai că ne-am obișnuit, dar spuneam și înainte că bogăția sau cel mai de preț lucru sunt cupele sau premiiile care le-a primit de-a lungul carierei. Dacă te simți curat, știi că poți sa intri în teren să iei decizia pe care o crezi tu de cuviință că e corectă. Nu te interesează ce spune un conducător sau altul, nu o să oprești niciodată meciul sa spui: "Domnule președinte sau finanțator, îmi dați voie să dau penalty contra dumneavoastră, să nu vă supăr?". Nu, așa ceva nu există. Ne-am construit această libertate în urma unor eforturi, pentru că să nu aveți impresia că ne-a fost ușor de-a lungul anilor, am prins vremuri în care Comitetul Executiv a fost format din președinți de club, erai amenințat că nu vei fi pus pe lista FIFA, ori nu ne-a interesat, presiunea cea mai importantă a fost să greșim cât mai putin. Ne-am dori să nu greșim. Nu se întâmplă și normal că îți pare rău de greșelile pe care la faci, cum și jucătorilor le pare rău atunci când ratează cu poarta goală.
Din 2013 - 2014 nu vor mai veni străini, e benefic pentru dumneavoastră?
- Partea pozitivă e că, într-un final, am fost apreciați și au realizat conducătorii de club ca arbitrii români sunt mai buni decât cei de afară. Excepții există, au și ei arbitri mai buni și noi mai puțin buni sau mai puțin inspirați, dar cu o brigadă din România, echipe care au probleme financiare cheltuiesc de 5 ori mai puțin decât cu un arbitru de afară. Să aduci o brigadă străină care și greșește, să îi dai 15.000 de euro în loc să dai 3.500 uneia din România și tu de fapt să ai probleme la echipa de club, neplătindu-ți jucătorii, nu mi se pare corect nici față de arbitrii din România, nici față de jucătorii de la echipa ta.
Etichete: arbitraj , fifa , cristian balaj , cupe europene , video interviu cristian balaj , arbitraj liga 1 , campuionat
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
În ianuarie 2025 va fi marcată cea de-a 80-a comemorare a eliberării lagărului de la Auschwitz...