S-a ales praful de "New Dinamo". Alb-roşiii au abandonat complet proiectul început în 2013
21.02.2017, 10:09În urmă cu aproape patru ani, în martie 2013, când Ionuţ Negoiţă a devenit principalul acţionar al clubului, se năştea şi "New Dinamo". Un proiect ambiţios, care avea ca scop construirea unei echipe în jurul unui nucleu de jucători români tineri şi talentaţi, de preferat promovaţi de la formaţiile de tineret ale alb-roşiilor. Rezultatele iniţiale au fost promiţătoare, dar, în prezent, se poate spune că strategia gândită în 2013 a fost aproape complet abandonată.
Cupa României: Rapid - CFR, joi, 20:00, DGS 1
EFL Cup: Tottenham - Manchester United, joi, 22:00, DGS 2
Aflată într-o situaţie financiară precară în momentul schimbării acţionariatului, care a dus în cele din urmă la intrarea în insolvenţă, Dinamo nu a mai putut atrage jucători cu nume. În aceste condiţii, conducerea din Ştefan cel Mare s-a reorientat şi a decis să se bazeze în special pe tineri şi pe fotbalişti liberi de contract.
Cel mai potrivit pentru un astfel de proiect părea să fie Gheorghe Mulţescu, numit antrenor în vara lui 2013. Răbdarea rămâne o floare rară în fotbalul românesc, iar aventura actualului tehnician de la CS U Craiova pe banca alb-roşiilor a durat doar opt etape. În septembrie 2013, Flavius Stoican era avansat de la echipa a doua a "câinilor", cu obiectivul de a face din "New Dinamo" o realitate.
Fostul fundaş dreapta a avut un prim sezon reuşit. A preluat echipa de pe locul 11 şi a încheiat campionatul pe poziţia a patra. Nu doar rezultate şi joc convingător, dar şi respectarea noii politici a clubului. Ionuţ Nedelcearu, Steliano Filip, Dorin Rotariu, Cosmin Matei, Ionuţ Şerban, Vali Lazăr şi Andrei Tîrcoveanu sunt doar câţiva dintre cei promovaţi sau deveniţi titulari indiscutabili în timpul primului an cu Stoican pe bancă.
Deşi clasarea de la finalul stagiunii 2013/14 i-ar fi permis lui Dinamo să joace în cupele europene, intrarea în insolvenţă a clubului, în vara lui 2014, i-a lăsat pe alb-roşii în afara competiţiilor continentale. Fără banii de la UEFA, situaţia a devenit şi mai dificilă, iar următorul sezon nu a fost la fel de reuşit.
Deşi nucleul amintit mai sus a rămas la echipă, iar acestuia i-au fost adăugaţi Andrei Marc, Bogdan Gavrilă şi Patrick Petre, dar şi experimentaţii Gicu Grozav, Marius Alexe şi Marius Niculae, rezultatele au lăsat de dorit. Aproape firesc, Stoican a fost demis, în noiembrie 2014. Ionel Dănciulescu i-a luat locul pentru ultimele meciuri ale toamnei, înainte ca Mihai Teja să fie numit antrenor.
Fostul antrenor de la U Cluj a rezistat doar cinci partide la Dinamo. În locul său, ca o imagine a lipsei de coerenţă a conducerii alb-roşiilor, a fost readus Stoican. În 10 meciuri, a obţinut doar două victorii, iar în mai 2015, după celebrul meci cu Steaua, pierdut cu 3-1, s-a despărţit din nou de echipă, fiind înlocuit de Mircea Rednic.
Odată cu tehnicianul care a adus ultimul titlu în Ştefan cel Mare, în 2007, a început o perioadă intermediară. Nu s-a mai vorbit despre "New Dinamo", dar "Puriul" şi cel i-a urmat în vara lui 2016, Ioan Andone, au continuat să mizeze pe jucători formaţi de club, precum Laurenţiu Corbu, Iustin Popescu, Vlad Olteanu, Valentin Costache, Robert Moldoveanu, Alin Dudea sau Daniel Popa, chiar dacă au fost aduşi şi fotbalişti străini cu experienţă, pentru a ajuta echipa să progreseze.
Totuşi, odată cu venirea lui Adrian Mutu, politica bazată pe tinerii români pare să fie complet abandonată. În prezent, din nucleul cu care Stoican pleca la drum în proiectul "New Dinamo", doar Nedelcearu (20 de ani) şi Steliano Filip (22 de ani) au rămas jucători de bază. Ionuţ Şerban este un alt supravieţuitor, dar mijlocaşul de 21 de ani rămâne, în cel mai bun caz, doar o soluţie de rezervă.
În victoria de luni seară cu FC Botoşani, scor 1-0, alături de Nedelcearu şi Filip, Dinamo a mai avut doar trei titulari români - Dan Nistor (28 de ani), Sergiu Hanca (24 de ani) şi Claudiu Bumba (23 de ani).
Echipa de start la primul meci cu Stoican pe bancă
Dinamo - Sănătatea Cluj 4-0 (24 septembrie 2013, Cupa României): Naumovski - Thicot, Luchin, Durimel, Steliano Filip, Fai, Curtean (C. MUnteanu 69), V. Lazăr, Elton (D. Rotariu 56), Dănciulescu (I. Şerban 56), Zougoula
Echipa de start la ultimul meci din sezonul 2013/14
FC Botoşani - Dinamo 1-2 (21 mai 2014, Liga 1): Samoilă - Bărboianu, L. Rus, Adrian Popa II, Crişan, Mansaly, V. Lazăr, I. Şerban (Tîrcoveanu 60), D. Rotariu (Fai 46), J. Thomas, Bilinski (S. Dobre 83)
Echipa de start la ultimul meci cu Stoican pe bancă
Dinamo - Steaua 1-3 (3 mai 2015, Liga 1): T. Marc - Bărboianu, Bunoza, A. Marc, S. Filip, Nedelcearu, M. Cristescu (Bilinski 83), C. Matei (Rotariu 90+3), V. Lazăr (Elhamed 75), M. Alexe, M. Niculae
Echipa de start la primul meci al lui Cosmin Contra
Dinamo - FC Botoşani 1-0 (20 februarie 2017, Liga 1): Penedo - Romero, Nedelcearu, Dielna, Filip, Busuladzic, Nistor, Hanca (Bawab 89), Palic, Bumba (May 56), Nemec (D. Popa 84)
Etichete: liga 1 , dinamo , adrian mutu , mircea rednic , ioan andone , ionut negoita , flavius stoican , new dinamo
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Vladimir Putin a lăudat joi noua rachetă balistică Oreșnik a Rusiei, despre care a spus că este...