Legea lui Hagi. "Regele" acuză politicienii că i-au "ascuns" soluția ce poate aduce milioane de euro în fotbal
24.04.2018, 14:16Contribuția lui Gheorghe Hagi la imaginea și la performanțele sportive ale României este indubitabilă, iar "Regele" fotbalului românesc vrea să se implice și mai mult. A propus o schimbare istorică în legile statului nostru și susține că a redactat personal textul care a fost apreciat de reprezentanții Ministerului Finanțelor și de la Ministerul Tineretului și Sportului, însă aceștia au uitat de el și de acest demers, după ce l-au lăudat, în prima fază.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Hagi susține că o imensă mână de ajutor adusă sportului românesc, cu fotbalul în frunte, ar fi o lege care să le permită multinaționalelor cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro anual să sprijine activitatea sportivă din țara noastră. Cu ani în urmă, politicienii au lăudat demersul, atunci când el le-a prezentat legea pe care a scris-o, dar nu s-a schimbat nimic de atunci și "Regele" consideră că a fost pur și simplu ascunsă.
În opinia lui Hagi, multinaționalele cu capital străin care activează în România ar trebui să aibă posibilitatea să direcționeze către sportul de aici un procent din cifra anuală de afaceri (cel mult 3%), nu din profitul raportat și a oferit exemplul unor state precum Franța, Italia, Germania sau Spania.
"În Franţa, Italia, Germania, Spania e câte o multinaţională care finanţează echipele mari. Trebuie dată o lege prin care să se deducă bani din cifra de afaceri, nu din profit, nu din taxe şi impozite. Eu am dat-o, e scrisă deja! Am vorbit şi cu cei de la finanţe, când am fost MTS (n.r. - Ministerul Tineretului şi Sportului). Săreau în sus toţi, erau fericiţi. 'Gata, ai dat-o, e cea mai bună'. A rămas acolo! Cine a ascuns-o, cum a ascuns-o, nu ştiu...
E deductibilă! 1-2-3% din cifra de afaceri. Din miliardele pe care le produc ele (n.r. - multinaţionalele)... Multinaţionalele te organizează, te fac să arăţi bine. Trebuie să vadă că eşti un club organizat. Banii aceia, 70%, se duc înapoi la stat. Eu plătesc 70% impozit", a spus Gheorghe Hagi, la conferința de presă de sâmbătă, de la finalul meciului Viitorul - FCSB 2-2 (VIDEO), ca răspuns pentru o întrebare adresată de redactorul-șef de la Ziarul Financiar.
"Nimeni nu se întreabă, în România, cum se face un buget competitiv. E simplu: TV+multinaţionale+suporteri. La noi, astea două sunt zero barat. Şi nu se dă legea! De ce? Ele produc bani la noi în ţară. Dacă produci, trebuie să susţii un fenomen social, sportul! Nu doar fotbalul! Şi cultura... E o simplă lege. Dacă eram preşedinte, o făceam 100%. Era primul lucru pe care l-aş fi făcut. Să fac o lege prin care să aduc bani cluburilor care formează jucători. Cluburile din România formează jucători. Polonia ne-a depăşit, Cehia ne-a depăşit, Ungaria e în curs să ne depăşească... Noi o să rămânem în spate.
Întrebaţi-vă cum se face bugetul. Asta ar fi o discuţie interesantă pentru mine. Eu ştiu cum se face, pentru că fac şi partea administrativă. Anul trecut am ieşit pe plus (n.r. - zâmbeşte ironic). Deci înseamnă că suntem un club, o societate comercială bună. Ne-a mers bine", a mai spus patronul și antrenorul de la FC Viitorul.
Hagi a povestit cum a decurs discuția de la Ministerul Sportului, cum funcționează proiectul propus și structurat de el, dar a și explicat în mod teoretic diferențele de brand dintre Real Madrid și clubul său, care s-ar reflecta în mod clar și în sumele de bani intrate în conturi.
"Acum vreo 2-3 ani am fost la minister, pe 8 ianuarie. Erau toţi marii sportivi acolo şi m-au desemnat pe mine să vorbesc. Au sărit în sus, au zis că e o lege foarte bună şi eu cred în continuare că e cea mai bună! 1-2-3% din cifra de afaceri, deductibilă, pe sponsorizare. Jumătate se duc la stat, jumătate la salarii. Salariile înseamnă bunăstare, jucătorii au ce să cheltuie. Ai siguranţă că plăteşti salariile. Nu se pierde nimic! Doar merge roata. Ai stabilitate, dai încredere jucătorilor. Aduci multă calitate!
Multinaţionalele te obligă să vorbeşti frumos, să arăţi bine, pentru că altfel nu vin. Trebuie să-i dai şi tu ceva, să se vadă... Te organizează, pentru că altfel multinaţionala fuge, se duce dincolo. Când eşti Real Madrid, o să iei milioane; când eşti Viitorul, o să iei sute de mii. Şi cam asta e diferenţa de brand. Ministerul şi federaţia trebuie să facă lucrul acesta. Apropo de politic, tot la el ajungem. Asta e cea mai mare calitate a preşedintelui. Să ştii să baţi la uşi, să faci bugetul, să finanţezi. După, trebuie să faci performanţă, pentru că o să ceară performanţă", a mai precizat fostul lider al naționalei României.
Etichete: hagi , hagi viitorul , legea hagi , hagi legea sponsorizarii , hagi guvern
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...