Jumătate dintre echipele din Liga 1 speră la Europa, restul se bat la retrogradare
07.10.2013, 09:40Dominația autoritară a Stelei din ultimele două sezoane a fost explicată de oamenii de fotbal din Liga 1 prin faptul că restul echipelor de top ale României trec prin clipe foarte grele.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Dinamo și CFR sunt în reconstrucție, Vaslui nu mai contează în lupta pentru titlu, Rapid e în liga a doua, iar roș-albaștrii au culoar liber spre locul 1. În rest, clasamentul propune o luptă pasionantă după 10 etape scurse, cu echipe împărțite între două obiective diferite. Pauza cauzată de meciurile naționalei ne permite să aruncăm o privire mai atentă asupra campionatului, care se anunță a fi unul extrem de disputat.
Pe de o parte, nu mai puțin de 7 echipe speră să ocupe la finalul sezonului un loc de cupă europeană! Astra Giurgiu și Petrolul par cele mai îndreptățite la acest obiectiv, de vreme ce au evoluat în Europa League în vară, iar acum ocupă locuri pe podium. Ambele au 19 puncte, cu trei mai puține decât Steaua, iar locul lor nu este amenințat decât de câteva adversare. Implicată și în grupele UEL, Pandurii este pe 5, cu 17 puncte, iar obiectivul declarat al lui Cristi Pustai este accederea pe podium la finalul stagiunii.
Vis frumos pentru Botoșani și Ceahlăul
Marile surprize ale startului de sezon sunt FC Botoșani (locul 4) și Ceahlăul (locul 5). Reprezentantele Moldovei au pierdut, împreună, doar două partide (!), fiecare angrenaj având argumente solide la locurile fruntașe. Cu o organizare defensivă impecabilă și un joc bun de contraatac, Botoșaniul lui Cristi Popovici a jucat de la egal la egal cu CFR și Steaua, având a doua apărare a campionatului, ca eficacitate: doar 6 goluri primite. "Încerc să stăm cât mai mult pe poziţii fruntaşe. Dacă reuşim să ne menţinem pe poziţia a doua, a treia, a patra ar fi extraordinar", a declarat recent Popovici.
De partea cealaltă, Ceahlăul lui Vasile Miriuță etalează un joc fizic impresionant, iar prezența în atac a lui Golubovic și Emil Jula reprezintă o amenințare constantă pentru toți adversarii. O echipă care produce multe ocazii de gol, așezată într-un 4-2-3-1 elastic, trupa nemțeană speră astfel, din umbră, la o nouă participare în cupele europene, după mai bine de un deceniu (2003, Cupa UEFA Intertoto).
Dinamo nu renunță la Europa League
Lângă Astra, Petrolul, Pandurii, Ceahlăul și FC Botoșani, mai este o altă echipă care visează la Europa. Dinamo are 13 puncte și este pe locul 8, dar Ionuț Negoiță și Flavius Stoican plănuiesc să întărească echipa "câinilor" în iarnă, pentru atacarea primelor trei locuri. Nici Cupa României nu poate fi neglijată, de vreme ce oferă un "bilet" spre Europa League, iar prezența în lot a lui Dănciulescu, Țucudean, Matei sau Rotariu oferă o garanție a luptei pentru o clasare pe podium. Șase puncte o despart pe Dinamo de primele trei clasate.
"Nebuloasele" Gaz Metan și CFR Cluj
Un caz special este cel al CFR-ului din Cluj, care are parte de un sezon dezastruos, în care a câștigat doar două meciuri! Cu sau fără Grigoraș pe bancă, ardelenii vor forța o urcare în clasament, deși este cunoscut faptul că șefii din Gruia nu pun mare preț pe Europa League, astfel că și acest campionat se anunță a fi unul de reconstrucție pentru fosta campioană. Și Gaz Metan are o situație incertă din punct de vedere al obiectivului, fiind neînvinsă de șapte etape, parcurs care îi clasează pe ardeleni pe locul 7, cu 15 puncte, peste Dinamo.
9 echipe tremură cu gândul la liga a doua
Lupta pentru evitarea retrogradării este mai pasionantă ca niciodată. Nou-promovatele ACS Poli Timișoara și Săgeata Năvodari au început bine, dar etalează un fotbal de slabă factură în ultimele etape, jocul lor fiind unul neconvingător. Cu câte 12 puncte, cele două se clasează pe locurile 9 și 10, dar greutatea cu care ambele înscriu le recomandă ca două candidate certe în lupta pentru evitarea retrogradării.
FC Brașov, Concordia și Oțelul au reușit meciuri bune în acest sezon, dar n-au strâns foarte multe puncte, ele fiind la doar trei puncte deasupra "liniei". E drept, Chiajna are două meciuri în minus, iar Brașov pare revigorată sub comanda lui Alexandru Pelici. Rămân Viitorul și FC Vaslui, aflate în zona periculoasă, fiecare din motive diferite. Constănțenii au mari probleme ofensive (doar 4 goluri marcate), în vreme ce FC Vaslui tocmai a fost penalizată de FRF cu 8 puncte.
Două echipe par condamnate
În fine, există două echipe care nu reușesc să mai sperie pe nimeni în Liga 1. Universitatea Cluj și Corona Brașov sunt singurele formații fără victorie în primele 10 etape. Echipa lui Ionel Ganea nu are un lot ofertant și arată foarte nesigură în defensivă, dovadă că a fost eliminată din Cupa României de o echipă din liga a cincea! Până în acest weekend, Corona reușise un singur punct, remiza cu Dinamo (1-1), iar nou-promovata susținută de autoritățile locale pare că va face rapid drumul înapoi spre eșalonul secund.
SUPERLATIVELE CAMPIONATULUI
Cel mai bun atac: Astra (24 de goluri)
Cea mai bună apărare: Steaua (5 goluri primite)
Cel mai slab atac: Viitorul (4 goluri)
Cea mai slabă apărare: U. Cluj (19 goluri primite)
Cea mai bună serie: Ceahlăul (9 meciuri fără înfrângere)
Golgheterii campionatului: Budescu, Golubovic, Ivanovski, S. Szekely (câte 6 goluri)
Cele mai multe victorii: Steaua (7)
Cele mai multe înfrângeri: Corona Brașov (8)
4 echipe vor retrograda în acest sezon. Ultimele locuri sunt ocupate în acest moment de Corona, U. Cluj, FC Vaslui și Viitorul Constanța. Ele au împreună 15 puncte, exact câte a acumulat Gaz Metan după 10 etape
Etichete: steaua , liga 1 , europa league , retrogradare , astra , fc botosani , astra petrolul , vasile miriuta , miriuta ceahlaul , liga 1 europa
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...