FRF și LPF ar putea salva Rapidul! Scenariul prin care giuleştenii rămân în Liga 1
10.05.2013, 15:20Verdictul Comisiei de licențiere în cazul Rapidului, al Universității Cluj, al Severinului și al Oțelului, așteptat în cursul zilei de astăzi, face concurență marelui derby Dinamo-Steaua. Zvonurile se întretaie și în funcție de simpatii sau antipatii se ocilează pe scala retrogradării sau salvării, funcție de acordarea sau neacordarea licenței.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Cum Viorel Duru sau alt membru al departamentului pe care îl conduce evită orice declaraţie, în lumea fotbalului circulă un zvon bulversant: o decizie a Comitetului Executiv al FRF ar putea impune ca licenţa să fie obligatorie doar pentru echipele care merg în cupele europene. Există însă o opoziţie extrem de puternică pentru acest plan!
Oţelul are licenţa ca şi luată
Dintre cele patru echipe implicate Oțelul stă cel mai bine, în sensul că, potrivit oficialilor gălățeni, verdictul nu poate fi decât favorabil: „Din punctul nostru de vedere nu este decât o formalitate să primim licența. Am depus actele pe care ni le solicitaseră cei de la Comisie, dar până nu avem hârtia nu putem fi siguri”. De altfel, și dinspre Comisie au venit aceleași informații și anume că, neoficial, campionii din urmă cu două sezoane au fost deja anunțați că pot evolua și la anul în Liga I.
Lucrurile se schimbă drastic în ceea ce privește grupul celorlalte trei. Referindu-ne strict la Rapid, de departe cel mai mediatizat caz, trebuie spus că în proporție de 99 la sută verdictul le va fi împotriva. Faptul că tribunalul va hotărî abia săptămână viitoare, pe 17 mai, aprobarea sau nu a planului de reorganizare constituie principalul impediment. În aceste condiții, după anunțarea verdictului Rapid va fi automat retrogradată din prima ligă. Prima oară după Revoluție și nu pe criteriu sportiv. digisport.ro vă prezintă mai departe ce se poate întâmplă
mai departe cu clubul care în această vară va aniversa 90 de ani de existență.
1. Comitetul Executiv modifică regulamentul în regim de urgență și Rapid nu retrogradează. Se vorbește din ce în ce mai des și mai mult despre faptul că LPF face presiuni pentru menținerea mai ales a Rapidului în prima ligă. De altfel, Dumitru Dragomir a făcut în ultimul timp lobby pentru obținerea licenței de către toate echipele. Mircea Sandu, în schimb, vorbește tot mai des despre reducerea numărului de echipe și neacordarea licenței unora dintre componentele Ligii I ar fi un prilej cum nu se poate mai potrivit în acest demers.
Comitetul Executiv e singurul care ar avea pârghiile să decidă că licențierea nu ar mai fi obligatorie decât pentru echipele angrenate în cupele europene. „Implementăm modelul spaniol!”, susțin partizanii acestei idei. Pe de altă parte, există voci care se declară categoric împotriva modificării sistemului de licențiere invocând argumentele decapitării Craiovei ori Timișoarei, de asemenea echipe cu mare tradiție. În plus și restul componentelor din actuala Liga I au făcut eforturi mari pentru a îndeplini condițiile de licențiere. E clar că o astfel de hotărâre ar fi una subiectivă și ar putea fi luată pe baza influențelor pe lângă conducătorii fotbalului românesc, dar acolo Rapid nu a avut câștig de cauză niciodată.
2. TAS menține Rapid în prima divizie. Următoarea și ultima cale de atac în tentativa de obținere a licenței sportive ar fi Tribunalul de la Lausanne. Mergând pe scenariul optimist că în 17 mai judecătorul sindic va aproba planul de organizare, giuleștenii vor merge în Elveția cu speranța că se va ține cont de ceea ce a decis Tribunalul din București și va modifica hotărârea comisiei de licențiere. Un amănunt interesant este aela că neintrând în categoria echipelor ce vor participa în cupele europene, rapidiștii pot primi un răspuns din partea TAS până la mijlocul lui iunie și nu până la 31 mai cum se anunțase inițial. Se scapă astfel de acel presant regim de urgență și de eventualele taxe aferente.
3. Rapid retrogradează și pornește reconstrucția din Liga a II-a. Acesta este un scenariu agreat de mulți dintre rapidiști cu condiția ca echipa „să scape” de Copos. E destul de complicat întrucât fără planul de reorganizare acceptat de judecători, Rapid ar rămâne cu datorii de 5-6 milioane de euro, astfel încât oricine ar vrea să investească mai departe în Giulești ar trebui să scoată acești bani pentru a aduce clubul „pe zero” și abia apoi să construiască mai departe ceva.
4. Rapid intră în faliment și dispare. E cel mai negru scenariu, dar, din păcate pentru rapidiști, de luat în calcul, atâta timp cât însuși Ioan Taban, cel mai vocal oficial din ultimii ani ai giuleștenilor avertizează public că există acest risc. Ar însemna ca o nouă echipă să o ia de la capăt din liga a 5-a. Există însă și posibilitatea ca Taban să se folosească de acest discurs panicard pentru a impresiona opinia publică.
Etichete: rapid liga 1 , licenta rapid , licenta rapid liga 1 , frf si lpf ar putea salva rapidul , cum scapa rapid de retrogradare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...