Video Cum vor fi informaţi spectatorii despre intervenţiile din camera VAR la meciul CFR Cluj-Sepsi. Cele 4 momente vizate
articol scris de Digi Sport09.07.2022, 13:53
VAR a fost cerut apăsat în ultimii ani de către oameni din fotbalul românesc, iar aşteptarea va lua sfârşit astăzi.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Supercupa României 2022, CFR Cluj-Sepsi, este primul meci din România organizat de FRF şi LPF care va beneficia de asistenţă VAR.
Spectatorii vor fi informaţi prin mesaje scrise pe tabela de marcaj despre fazele analizate de VAR
- CFR Cluj-Sepsi va începe la ora 20:30 şi va putea fi urmărit în direct pe Digi Sport 1. De asemenea, abonaţii Digi Mobil pot viziona partida pe aplicaţia Digi Sport şi pe siteul digisport.ro.
Mulţi se tem însă că spectacolul va avea de suferit, cu atât mai mult cu cât ritmul din România nu este unul alert, iar jucătorii sunt obişnuiţi să simuleze foarte mult.
De fapt, din camera VAR se intervine doar în patru situaţii de joc, cele mai importante, de altfel.
- În cazul înscrierii unui gol. Se va verifica dacă a fost henț, ofsaid sau fault în atac
- În cazul unui posibil penalty
- În cazul unui posibil cartonaș roșu direct. VAR-ul nu intervine dacă e în discuție acordarea unui al doilea cartonaș galben
- În cazul în care are loc identificarea greșită a unui jucător avertizat
Concret, nu orice fază posibil litigioasă va fi analizată de cei din camera VAR.
Suporterii vor afla când este vorba despre decizii care ridică semne de întrebare, iar arbitrul de centru va aştepta verdictul, prin informarea pe tabela de marcaj a momentului care este analizat.
Galerie Foto
Pentru a se obţine atestatele necesare, FRF şi LPF au susţinut financiar timp de opt luni pregătirea practică şi teoretică a arbitrilor
"De opt luni noi testăm echipamentele, le calibrăm, trebuie să le interfațăm cu ceea ce găsim ca infrastructură pe stadioanele din România și e o activitate destul de laborioasă. Toată lumea spunea: 'Hai, gata, avem VAR, de ce nu îi dăm drumul?'.
Nu e chiar atât de simplu. Pentru că tehnologia asta trebuie manevrată de niște oameni. Oamenii respectivi trebuie calificați și certificați de către organismele internaționale. Pentru ca această mașină să poată funcționa, nu este suficient doar să fie băgată la 380 de volți și să aibă un anumit amperaj.
Trebuie ca fiecare dintre colegii mei să primească o certificare FIFA. La fel și arbitrii. Nu se poate arbitra cu VAR fără această certificare. (...) Noi suntem pregătiți și din punctul nostru de vedere nu vor fi rateuri (n.r. la Supercupa României)", a explicat Septimiu Sărățeanu pentru Digi Sport.
Etichete: var tabele marcaj , monitor var , var supercupa romaniei
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...