Cum i-a scăpat decizia Curţii Constituţionale pe Dragomir şi pe Sandu de puşcărie
15.06.2017, 14:23Toată lumea se aştepta să vadă câţi ani de puşcărie vor primi Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu. Erau puţini cei care se aşteaptau la verdictul de azi, pentru că întrebarea era dacă va fi păstrată prima sentinţă, de trei ani de închisoare cu suspendare sau Curtea de Apel va mări pedeapsa. Totuşi, atât Sandu, cât şi Dragomir au fost achitaţi!
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Chiar dacă deocamdată nu există motivarea instanţei, specialiştii în domeniu spun că decizia Curţii Constituţionale a României, dată acum un an, a fost cea care i-a salvat pe cei doi.
Curtea Constituțională a stabilit anul trecut că infracțiunea de abuz în serviciu există doar dacă e sâvârșită "prin încălcarea legii", adică acel act normativ care are "caracter de lege sau ordonanțe ale guvernului" și nu reprezintă hotărâri de guvern, ordine de ministru, hotărâri ale consiliilor locale sau norme deontologice.
Concret, CCR susține că există infracțiune de abuz în serviciu doar în cazul în care autorul încalcă legislația primară (lege, ordonanță de urgență, ordonanță simplă), dar nu și dacă se încalcă legislația secundară (hotărâri de govern, ordine ale miniștrilor, decizii ale consiliilor locale etc).
LPF și FRF nu trebuie să mai achite prejudiciul decis de Tribunalul București (1 084 592 000 de lei, peste 240 de milioane de euro), acestea fiind achitate.
Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost achitaţi în infracţiunea de abuz în serviciu, însă nu au scăpat de sechestrul asupra bunurilor, decis în 2014.
Păstrarea sechestrului a fost decisă pentru ca reclamantul, Adrian Mititelu, dar și statul român - păgubit în acest caz, să-i poată da în judecată, în proces civil, pe Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir.
S-a stabilit şi un termen de 30 de zile pentru darea acestora în judecată, iar dacă Mititelu şi statul român nu vor face acest lucru, sechestrul va fi ridicat.
Verdictul Curții de Apel
- Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost achitați de abuz în serviciu, folosirea influenţei ori autorităţii pentru a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau foloase necuvenite şi sustragere de sub sechestru
- Nu există niciun prejudiciu, iar decizia este definitivă
- FRF și LPF au fost achitate de abuz în serviciu și de toate acuzațiile aduse
- Curtea de Apel a respins ca nefondată acțiunea ANAF, dar menține sechestru asigurator asupra bunurilor inculpaților Mircea Sandu, Dumitru Dragomir și LPF, asta până când Craiova anunță dacă va da în judecată în civil, termenul fiind de 30 de zile
- Toate părțile civile vor achita câte 2.000 de lei
Etichete: dragomir sandu , curtea constitutionala , puscarie fotbal
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...