Exclusiv Ce ar obţine Dinamo prin insolvenţă. Acum 7 ani, Negoiţă a scăpat de datorii de milioane de euro într-un an şi trei luni
articol scris de Digi Sport12.06.2021, 11:47
Dinamo are peste şase milioane de euro datorii, iar ideea unei noi intrări în insolvenţă a clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare capătă contur. Ar fi a doua mişcare de acest gen, iar precedenta a dus pe zero gruparea "câinilor".
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Un club in insolvenţă poate juca chiar şi în play-off, dar nu poate participa in cupele europene.
Toată lumea la Dinamo a negat varianta, iar Mario Nicolae, managerul sportiv al lui Dinamo, chiar susţine că oameni de afaceri puternici sunt gata să vină alături de echipă.
Până la eventuala completarea a dosarului, clubul s-ar putea trezi cu o mulţime de reclamaţii la FIFA şi la FRF, ceea ce nu le-ar face viaţa mai uşoară dinamoviştilor.
Dinamo poate intra în insolvenţă pentru că de la precedenta acţiunea similară au trecut peste cinci ani
Dinamo poate apela din nou la varianta insolvenţei pentru că au trecut mai mult de cinci ani de la precedenta formă juridică de acest gen. Ionuţ Negoiţă a reuşit în iunie 2014 să bage clubul în insolvenţă pentru a scăpa de peste 10 milioane de euro datorii.
La un an şi trei luni distanţă, în septembrie 2015, Dinamo a şi ieşit din insolvenţă, cu două luni mai devreme decât impunea planul de reorganizare. A vrut să o facă încă din martie, şi dacă îi reuşea până la licenţa pentru 2015-2016, putea juca chiar şi în cupele europene dacă ocupa locul necesar.
Citeşte şi: Ionuţ Negoiţă, trimis în judecată pentru complicitate la bancrută frauduloasă în dosarul legat de insolvenţa lui Dinamo
Atunci, Negoiţă a plătit o mică parte din datoria enormă preluată de cei de la care a cumpărat clubul, adică Badea, Săvulescu, Borcea, Turcu.
Negoiţă a scăpat de datorii de milioane de euro prin băgarea clubului în Insolvenţă
Conform planul aprobat în 2014 de instanţă, SC Dinamo 1948 SA a avut de achitat 3.486.133 de lei, adică 4,48 la sută din suma aferentă masei credale, care se ridica la momentul intrării în insolvenţă la 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro.
"Categoriile cele mai dezavantajate prin prisma recuperării creanţelor au fost cele bugetare şi chirografare. Categoria creditorilor cu creanţe bugetare (în valoare de 24.442.264 de lei, conform tabelului defintiv de creanţe) au beneficiat, conform planului de distribuiri, de sume în proporţie de 5,93 la sută din totalul grupei, adică 1,45 milioane de lei.
Pentru categoriile creanţelor chirografare şi creanţelor subordonate, de aproximativ 11,5 milioane de euro, nu a fost achitată de către SC Dinamo 1948 SA nicio sumă prin planul de reorganizare", prezenta la vremea respectivă digisport.ro.
Ce scrie în Regulamentul de Licenţiere
Dar pentru a intra în insolvenţă, Dinamo va trebui să aibă aprobat Planul de Reorganizare, iar aici lucrurile se pot complica. Va fi nevoie de aprobarea principalului creditor, care pare a fi Negoiţă, dar şi semnătura principalului acţionar, Pablo Cotracero. Acţiuni care rămân sub semnul întrebării.
"În cazul în care solicitantul de licenţă de Liga 1 încalcă prevederea de la alin. 1 de mai sus, acesta trebuie să demonstreze că până la termenul de graţie acordat pentru plata datoriilor financiare restante, respectiv ultima zi lucrătoare a lunii aprilie, orice datorii financiare restante la data de 31 martie către asigurările sociale/autorităţile fiscale în baza obligaţiilor contractuale şi legale privind angajaţii, apărute înainte de 31 decembrie a anului anterior celui în care se solicită licenţa, au fost plătite sau creditorii au acceptat în scris prelungirea termenului de plată al acestor datorii după data de 30 aprilie.
În plus, în cazul cluburilor care se află în procedură de insolvenţă. Planul de reorganizare trebuie confirmat de judecătorul sindic până la termenul de graţie acordat cluburilor solicitante de licenţă de Liga 1", scrie în Regulamentul de Licenţiere.
Dinamo are datorii de peste 6 milioane de euro
În campionatul recent încheiat, fanii au susținut ţi salvat echipa, însă fără să rezolve marile probleme financiare ale clubului. Iar vestea primită de la Ministerul de Finanțe nu este deloc una care să aducă liniște în Ștefan cel Mare.
Au fost publicat datele financiare ale DINAMO 1948 S.A, bilanț de la sfârșitul anului 2020, iar datoriile lui Dinamo erau de 29.777.473 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 6.050.000 de euro, scrie doardinamo.ro.
Veniturile au fost de 16.371.316 lei, adică 3.320.000 de euro. În schimb, cheltuielile au fost de 21.902.166 de lei, adică de 4.450.000 de euro. Astfel, așa cum era de așteptat, societatea a ieșit în pierdere, mai exact cu puțin peste 1.100.000 de euro.
Andone, Lucescu și Lupescu au fost la un pas să preia Dinamo?
Ioan Andone, Mircea Lucescu și Ionuț Lupescu ar fi fost la un pas să preia Dinamo de la spaniolii reprezentați de Pablo Cortacero.
Afacerea a picat, în momentul în care s-a ajuns la detalii, iar cei trei au aflat datoriile clubului.
”La un moment dat am avut intenția să intru cu bani și să cumpărăm de la spanioli. Eu eram unul dintre ei. Nea Mircea Lucescu mai era.
Deci nu era problema banilor. Dar ce facem cu datoria de 7 milioane? Nu sunt la Negoiță, sunt la ANAF, la terți. 38 de milioane de lei. Ce faci cu astea? Ne vindem casele, ce facem?”, a declarat Ioan Andone, la Fotbal Club.
Etichete: insolventa , dinamo insolventa , mario nicolae , plan reorganizare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...