Burleanu: "Văd că Lupescu vântură o idee!". De ce schimbarea sistemului competiţional nu e fezabilă
28.02.2018, 18:58Răzvan Burleanu a explicat într-o conferinţă de presă de ce, în opinia sa, dorinţa lui Lupescu de a schimba calendarul competiţional în Liga 1 nu se susţine.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Ionul Lupescu şi-a anunţat oficial candidatura la preşedinţia FRF, iar unul dintre punctele din programul său e reprezentat de modificarea sistemului competiţional din campionatul intern. Actualul şef de la Casa Federaţiei şi-a expus punctul de vedere în legătură cu propunerea fostului mare internaţional.
"Acum două luni sau chiar trei luni, vă spuneam că îmi doream ca Ionuţ Lupescu să candideze, astfel încât să putem avea o dezbatere de idei. Văd că, în momentul de faţă, singura idee vânturată este aceea de a avea un sistem competiţional cu 18 echipe şi, în acelaşi timp, să se desfăşoare în acest sistem primăvară-toamnă. I-aş invita pe toţi cei care susţin acest sistem competiţional să se uite că avem 10 sau 12 campionate în Europa şi nu cred că aceste campionate reuşesc să ţină pasul în ceea ce priveşte competiţiile europene intercluburi. Şi mă refer aici la Insulele Feroe, Estonia, Lituania, Letonia, Belarus, Kazahstan, Suedia cred că şi Norvegia este în aceeaşi situaţie", a declarat Burleanu, într-o conferinţă de presă.
Turneele finale care au loc din doi în doi ani ar reprezenta o piedică în impunerea acestui sistem, crede Burleanu, care susţine că şi audienţele TV ar urma să scadă exponenţial.
"Cred că nu a fost nevoie să joc la nivel de echipă naţională ca să pot să-mi dau seama, asemeni fiecărui suporter, că din doi în doi ani ai turnee finale, fie Campionat European fie Campionat Mondial. Mă întreb cum ai putea să organizezi competiţia internă atunci când ai acest Campionat European sau Campionat Mondial. Bineînţeles, dacă nu te califici, dar fiecare club are obligaţia să dea drumul jucătorilor. Sub incidenţa acestei reguli intră inclusiv fotbaliştii străini din ţara noastră.
Mai mult decât atât, trebuie să vă puneţi inclusiv în pielea jucătorilor, şi anume că într-un asemenea sistem competiţional, termini campionatul în luna decembrie şi abia peste şase-şapte luni reuşeşti să participi într-o competiţie europeană. Prin urmare, regăsesc foarte multe lucruri făcute aşa... Nişte decizii pur şi simplu vânturate fără niciun fundament.
Mai mult decât atât, cei care se află în managementul televiziunilor ar trebui să arunce un ochi pe audienţele TV. Audienţele la Liga 1 sunt aproape de zero pe finalul competiţiei, la finalul lunii mai. Dacă ai duce această competiţie în vară, ar trebui să ne uităm şi de unde vin banii. Cred că întrebarea care ar trebui să fie adresată tuturor celor care au o opinie despre sistemul competiţional ar fi următoarea: nu cum îţi doreşti să arate competiţia Ligii 1, ci dacă ai fi de acord ca veniturile să fie influenţate de audienţele TV şi numărul de spectatori. Cred că atunci o să avem un răspuns corect", a adăugat Răzvan Burleanu.
Chiar dacă actualul sistem poate avea anumite scăpări, el a fost redactat de experţi şi, în consecinţă, trebuie să vii cu argumente solide pentru a-l combate.
"Fiindcă nu am jucat fotbal la nivel de echipă naţională, primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la FRF a fost să facem apel şi eu şi colegii mei la experţii pe care îi avem. Încă de acum patru ani de zile, am intrat într-un proces de analiză şi de consultare. Unul dintre forurile pe care le-am consultat este UEFA. Ei bine, UEFA, în momentul în care a luat decizia centralizărilor drepturilor TV, la nivel de echipă naţională, când a luat decizia creşterii numărului de echipe de la 16 la 24 la Euro, când a luat decizia înfiinţării Nations League, să nu credeţi că cineva a vânturat aceste idei şi ele s-au implementat. În spatele acestor decizii au stat firme de consultanţă. Una dintre cele mai importante firme de consultanţă plătite de UEFA pentru a ne oferi consultanţă în ceea ce priveşte sistemul competiţional din România este această firmă din Olanda care ne-a dat soluţia. Prin urmare, noi aşa vedem lucrurile", a concluzionat preşedintele FRF.
Etichete: burleanu , burleanu lupescu , burleanu fcsb
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...