Real Madrid, Barcelona, Bilbao și Osasuna, ajutate ilegal de stat timp de 25 de ani. Decizia Curții Europene de Justiție
articol scris de Digi Sport04.03.2021, 16:49
Patru cluburi spaniole, inclusiv FC Barcelona şi Real Madrid, sunt obligate să plătească impozite retroactive în valoare de câteva milioane de euro, conform unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care reprezintă o victorie a autorităţilor din domeniul concurenţei în lupta pentru evitarea taxelor, informează EFE.
Supercupa Spaniei: Athletic Bilbao - Barcelona, miercuri, 21:00, DGS 1
Cupa Ligii Angliei: Tottenham - Liverpool, miercuri, 22:00, DGS 2
Comisia Europeană a apreciat în 2016 că Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao şi Osasuna au beneficiat, timp de 20-25 de de ani, de o taxă de impozitare de 25%, ceea ce le-a oferit un avantaj faţă de celelalte cluburi şi companii sportive taxate cu 30%.
Barcelona, real Madrid, Bilbao și Osasuna ar fi fost ajutate ilegal de stat în jur de 25 de ani
În 1990, o lege spaniolă a obligat cluburile sportive profesioniste să se transforme în societăţi cu răspundere limitată (srl), reaminteşte Curtea de Justiţie. Dar patru cluburi au preferat să folosească o excepţie de la lege, care le permitea să continue să funcţioneze ca "persoane juridice non-profit", pentru a beneficia de "o rată specifică de impozitare a veniturilor lor".
Cele patru cluburi s-au bucurat de o reducere a taxelor datorită faptului că erau tratate ca organizaţii non-profit în loc de cluburi profesioniste de fotbal cu răspundere limitată. Ele vor trebui acum să returneze fiscului câte cinci milioane de euro ca taxe retroactive.
Cele 4 cluburi trebuie să returneze câte 5 milioane de euro drept taxe
FC Barcelona a contestat decizia Comisiei Europene şi în 2019 a obţinut de la Tribunalul General al Uniunii Europene anularea plăţii taxelor retroactive, pe motiv că organul de supraveghere a concurenţei din UE nu a demonstrat, conform standardului legal, că măsura a constituit un avantaj pentru cluburile beneficiare.
Comisia Europeană a făcut apoi apel la Tribunalul de Justiţie al Uniunii Europene (CJEU) din Luxemburg, susţinând că instanţa precedentă a greşit când a cerut autorităţilor din domeniul concurenţei să dovedească avantajul economic de care au beneficiat cluburile favorizate.
Astfel, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, a validat, joi, fondul deciziei Comisiei Europene.
''Schema de ajutor în litigiu a fost, din momentul adoptării sale, de natură să favorizeze cluburile care funcţionează ca entităţi non-profit faţă de cluburile care operează sub formă de societăţi sportive cu răspundere limitată, conferindu-le astfel un avantaj capabil să cadă în domeniul de aplicare al articolului 107 alineatul (1) din TFUE ", a motivat CJEU, referindu-se la normele UE privind ajutoarele de stat.
Agerpres.
Etichete: real madrid , barcelona , osasuna , athletico bilbao
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Linda De Sousa Abreu, fost ofițer de închisoare la HMP Wandsworth, din Londra, a fost condamnată la...