Planul de reconstrucţie în 5 paşi al Barcei, după eşecul usturător din UCL
03.05.2013, 15:55"Dubla" cu Bayern Munchen din semifinalele UEFA Champions League a fost mai dureroasă înfrângere din istoria Barcelonei în cupele europene. După un 7-0 la general administrat de bavarezi, în capitala Cataloniei se vorbeşte deja de sfârşitul unui ciclu şi de reîmprospătarea unui lot care s-a bazat pera mult timp doar pe "vechea gardă" şi pe talentele din La Masia. De aceea, un plan de reconstrucţie al echipei este considerat necesar şi este deja schiţat încă de pe acum.
Premier League: Brighton - Brentford, vineri, 21:30, DGS 1
Premier League: Arsenal - Ipswich, vineri, 22:15, DGS 1
Nu atât eliminarea a provocat această decizie, cât scorul şi, mai ales, jocul echipei, care a fost departe de ceea ce arăta Barcelona cu doar câteva luni înainte. "Nu mai suntem cei mai buni" şi "Trebuie neapărat schimbat ceva" au spus Andres Iniesta şi Gerard Pique după umilinţa cu Bayern. Iar în birouri a început deja schiţarea acestui plan.
Astfel, principalele puncte de pe planul care anunţă revirimentul Barcelonei sunt următoarele:
1. Reconfirmarea lui Tito Vilanova pe banca echipei
Decizia şefilor Barcelonei a fost îndelung gândită, dar în cele din urmă e următoarea: Tito Vilanova rămâne antrenorul echipei, pentru a continua ceea ce a început împreună cu Pep Guardiola. Titlul ca şi cucerit în Spania, faptul că echipa a ajuns, totuşi, până în semifinalele Ligii Campionilor şi faptul că tehnicianul catalan a muncit din greu pentru echipă, chiar şi când era la New York, unde urma un tratament pentru cancer, au fost argumentele care au înclinat balanţa în favoarea sa. Un nou antrenor va fi căutat doar în cazul în care Vilanova se va da singur la o parte, lucru care pare puţin probabil în acest moment.
2. Vânzarea de jucători
Barcelona are un buget de transferuri anual de doar 50 de milioane de euro, deşi este una din echipele care "mişcă" cei mai mulţi bani pe plan sportiv în lume. De aceea, înainte de a cumpăra jucători, echipa blaugrana trebuie să vândă. Pe listă sunt deja trecute câteva nume, unele cu pixul, altele în creion, dar în mare aceasta arată astfel: Victor Valdes, Alexis Sanchez şi David Villa, de vânzare. Bojan Krkic, Cuenca, Afellay şi Fontas (cei patru vor reveni după împrumuturi) trebuie împrumutaţi din nou sau, şi mai bien, vânduţi. Undeva, pe coloana "poate", apare şi numele lui Cesc Fabregas, care nu duce lipsă de peţitori. Arsenal şi AC Milan sunt doar două din echipele care l-ar transfera chiar mâine. Eric Abidal e un caz aparte. Şefii Barcelonei nu consideră momentul potrivit pentru a se descotorosi de francez, dar nici nu se grăbesc să-i propună un nou contract.
3. Câteva transferuri (4-6 fotbalişti) cu nume
De-acum e clar. Lotul Barcelonei e prea subţire pentru a fi păstrat astfel şi în sezonul următor. De aceea, s-a decis că este imperios necesar să fie cumpăraţi câţiva jucători de valoare pe posturile deficitare: un portar, un fundaş central, unul sau doi atacanţi, un mijlocaş central. Numărul şi numele celor care vor veni depind de sumele de bani de care va dispune Barcelona în urma vânzărilor, dar pe listă se află mai mulţi jucători de valoare: De Gea (Manchester), Thiago Silva (PSG), Hummels (Borussia), Reus (Borussia), Neymar (Santos), Marquinhos (Roma), Isco (Malaga), printre alţii.
4. Promovarea unui nou "val" de speranţe din La Masia
Unul din punctele fixe din "crezul" Barcelonei este miza pe propria academie. De aceea, oricât de mult s-ar miza pe jucători din afară în această vară, se va continua şi procesul de promovare a jucătorilor "producţie proprie", pe posturile pe care nu se va reuşi aducerea de fotbalişti cu nume sau unde este nevoie de "dubluri" pe posturi. Astfel, printre favoriţi să facă pasul de la Barcelona B sunt: Rafinha Alcantara, Gerard Deulofeu şi Sergi Roberto.
5. Reducerea numărului de meciuri amicale contra-cost
Barcelona joacă în fiecare vară pe diverse meridiane, împotriva unor echipe mai mult sau mai puţin exotice, cu scopul de a strânge bani pentru suplimentarea bugetului. În fiecare an, Barcelona este cerută pentru meciuri de pregătire din America în Asia sau Australia, călătorind zeci de mii de kilometri în "pretemporada". Oboseala acumulată peste vară, însă, tinde să afecteze ulterior randamentul echipei în competiţiile oficiale şi să expună jucătorii la accidentări nedorite. De aceea, din acest an se ia în calcul o reducere sau o mai bună gestionare a acestor partide, pentru ca jucătorii să parcurgă un număr cât mai mic de kilometri şi sumele încasate să fie cât mai bine negociate pentru a nu afecta, totuşi, bugetul.
Sursa foto: El Mundo Deportivo
Etichete: barcelona , transferuri , fc barcelona , tito vilanova , champions league , uefa , revenire , rosell , plan reconstructie , reviriment , cinci pasi , vanzari
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Un accident extrem de grav a avut loc, joi, pe șoșeaua cunoscută drept „Drumul morții”, pe DN2, la...