Inzaghi nu e prima decepţie. Top 10 foşti mari jucători care au eşuat în antrenorat
16.06.2015, 14:33AC Milan a anunţat pe site-ul oficial despărţirea de fostul internaţional italian Filippo Inzaghi, care s-a aflat în funcţie doar vreme de un sezon. În vârstă de 41 de ani, Inzaghi a marcat peste 300 de goluri la nivel profesionist, dar prima sa experienţă că antrenor la o echipă de seniori a fost un eşec total: locul 10 în Serie A cu AC Milan.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Englezii de la goal.com subliniază însă că Inzaghi nu este singurul caz al unui fost jucător care nu a confirmat şi atunci când a trecut la costum, pe banca tehnică. Top 10 astfel de cazuri, mai jos:
TONY ADAMS (48 de ani)
Fostul căpitan al lui Arsenal a cucerit patru titluri şi trei Cupe cu "tunarii", fiind un fundaş central pe care s-a bazat şi naţionala Angliei în 66 de partide. La Arsenal a jucat 675 de partide în toate competiţiile, dar toată experienţa acumulată nu l-a ajutat în antrenorat. A retrogradat cu Wycombe din primul sezon (şi singurul), apoi a fost demis după 4 luni de mandat la Portsmouth, din cauza rezultatelor slabe. Adams a mai avut o tentativă în Azerbaidjan, unde a pregătit-o pe Qabala vreme de 17 luni.
BOBBY CHARLTON (77 de ani)
A fost un jucător uriaş la Manchester United şi este considerat de mulţi drept cel mai mare fotbalist englez din toate timpurile. Un marcator prolific, câştigător a trei titluri în Anglia şi a unei Cupe a Campionilor Europeni şi a Campionatului Mondial din 1966, Charlton este golgheterul all-time al lui Manchester United. Dar în cariera de antrenor nu a avut succes, pentru că Preston North End a retrogradat sub comanda sa, la singura sa experienţă pe banca tehnică.
PAUL GASCOIGNE (48 de ani)
Un personaj extrem de controversat în Albion, Gazza a fost un mijlocaş central foarte înzestrat şi ambiţios, care a câştigat Cupa Angliei cu Tottenham. Prestaţiile de la Cupa Mondială din 1990, din Italia, i-au atras laude de pe tot globul, dar cariera sa de antrenor a fost lipsită de strălucire, poate şi din cauza temperamentului greu de gestionat. Gascoigne a fost demis la mai puţin de 40 de zile după ce fusese instalat în funcţie la Kettering Town. Motivul? Fostul internaţional venea în fiecare zi beat la antrenamente. Nu a mai antrenat de atunci.
RUUD GULLIT (52 de ani)
O piesă de bază la AC Milan şi în naţionala Olandei spre finalul anilor '80, Gullit a cucerit fotbalul atât la nivel de club, cât şi internaţional, reuşind să câştige trei titluri şi două Cupe ale Campionilor Europeni. În antrenorat a câştigat Cupa Angliei cu Chelsea în 1997, înainte de o ceartă cu şefii clubului care i-a adus demiterea. Apoi, la Newcastle, Gullit a avut conflicte cu Alan Shearer şi fanii "coţofenelor". Gullit a trecut apoi peste Ocean, la LA Galaxy, dar a demisionat destul de repede şi a mai antrenat doar la Terek Groznâi, unde şefii l-au demis după 5 luni, pentru că "părea mai interesat de viaţa de noapte a oraşului decât de echipă".
ROY KEANE (43 de ani)
Roy Keane a fost un caracter dificil de gestionat, aşa cum a recunoscut şi Sir Alex Ferguson în autobiografia sa, dar irlandezul a câştigat 7 titluri cu Manchester United şi un trofeu UCL în cei 12 ani petrecuţi pe "Old Trafford", unde a fost un căpitan foarte respectat. Se părea chiar că îi va urma lui Ferguson în funcţie, dar cei doi s-au certat şi Keane a părăsit clubul din Manchester. A început bine pe bancă, la Sunderland, evitând retrogradarea în primul sezon, dar apoi a demisionat în al doilea sezon, ajungând la Ipswich, unde a dezamăgit crunt. De atunci a mai fost doar asistent la Aston Villa şi la echipa naţională a Irlandei.
DIEGO MARADONA (54 de ani)
Diego Maradona este o legendă vie a fotbalului sud-american, dar are şi Italia la picioare, după ce a cucerit două titluri şi o Cupă UEFA cu Napoli, având ca moment de maximă glorie reperul Cupei Mondiale din 1986. Dar El Pibe D'Oro a dezamăgit deja în antrenorat, fiind o amintire încă vie acel Argentina - Germania 0-4 de la Cupa Mondială din 2010. După despărţirea de naţională, Maradona şi-a încercat norocul în EAU, la Al Wasl, dar a fost demis la câteva luni distanţă.
LOTHAR MATTHAUS (54 de ani)
Câştigător a 8 titluri în Bundesliga cu Bayern Munchen, Matthaus are în palmares şi două Cupe UEFA, dar şi Cupa Mondială din 1990, după o carieră în care a bifat 150 de meciuri la naţională. Ca antrenor, însă, nu a avut viaţă uşoară. După cinci mariaje care i-au afectat într-o oarecare măsură cariera profesională, Matthaus a bifat eşec după eşec la Atletico Paranaense (Brazilia), Partizan Belgrad (Serbia) şi la naţionalele Ungariei şi Bulgariei.
ALAN SHEARER (44 de ani)
Se spune despre el că nu a ratat vreodată un penalty într-un meci oficial şi este golgheterul all-time din Premier League, cu 260 de goluri marcate pentru Blackburn Roves şi Newcastle. Shearer a înscris şi de 30 de ori în 63 de meciuri la echipa naţională, fiind ales de FIFA pe o listă selectă a celor mai valoroşi 100 de fotbalişti aflaţi în viaţă. Totuşi, cariera sa de antrenor numără doar 8 partide, care au consfinţit retrogradarea lui Newcastle în ultima etapă a sezonului 2008-2009, când Shearer şi-a ghidat echipa către o singură victorie.
HRISTO STOICHKOV (49 de ani)
Asemenea lui Gascoigne, Stoichkov a fost un fotbalist temperamental, dar care şi-a cucerit fanii de pretutindeni cu execuţiile sale perfecte cu piciorul stâng. A fost golgheter la CM 1994, unde Bulgaria a jucat în semifinale, iar la Barcelona a câştigat 5 titluri şi o Cupă a Campionilor Europeni. Dar, ca antrenor, Stoichkov a pornit cu stângul, declarând din start că nu crede în tactici şi certându-se cu mai mulţi fotbalişti de-a lungul timpului. A ratat calificările la CM 2006 şi Euro 2008 cu naţionala Bulgariei, iar apoi a decepţionat la Celta Vigo (retrogradare) şi la CSKA Sofia (mandat de o lună).
MARCO VAN BASTEN (50 de ani)
Fost atacant al naţionalei Olandei, Van Basten a înregistrat statistici de excepţie la Ajax şi AC Milan, reuşind să câştige 3 titluri în Eredivisie, înainte de cele 4 titluri şi 2 CCE în Italia. La fel ca şi alţi foşti mari internaţionali, Van Basten a început drumul în antrenorat la naţională, dar s-a certat cu Ruud Van Nistelrooy şi a dezamăgit la CM 2006 (eliminare în faza eliminatorie) şi la Euro 2008 (eliminare în sferturi).
În singurul său sezon ca antrenor la Ajax, "lăncierii" au terminat campionatul la 12 puncte de campioana AZ Alkmaar, pe care a apucat s-o antreneze la câţiva ani distanţă, după o aventură scurtă la Heerenveen. S-a retras însă în funcţia de secund, iar apoi a abandonat meseria din cauza problemelor medicale.
PROGRAMUL TV COMPLET AL CANALELOR Digi Sport
Etichete: ac milan , inzaghi , filippo inzaghi , inzaghi ac milan , topul antrenorilor
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...