IFAB a schimbat din nou regulile fotbalului. Ultimele modificări
09.04.2020, 17:27În luna februarie, International Football Association Board (IFAB) a votat noile Legi ale Jocului de fotbal, care ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie. Dacă startul sezonului viitor va fi împins spre toamnă din cauza pandemiei de COVID-19, la fel se va întâmpla și cu noile reguli.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Conform Marca, IFAB vrea ca sistemul VAR să fie folosit și mai des în timpul meciurilor, pentru ca deciziile arbitrului să fie mereu cele corecte. IFAB a făcut o modificare în ceea ce privește hențul.
Conform noului regulament, hențul involuntar al unui jucător aflat în atac va fi sancționat doar în cazul în care se marchează imediat un gol sau jucătorul ratează o ocazie clară de a înscrie. Un exemplu este golul marcat de Adi Păun la Sevilla, anulat după hențul lui Traore.
A fost eliminată din Legea 12 partea în care se specifica faptul că un gol trebuie anulat dacă echipa în atac a câștigat posesia printr-un henț. Până acum, un gol era anulat dacă un jucător din echipa care a marcat golul comitea un henț pe parcursul desfășurării fazei. De acum, un gol mai poate fi anulat numai dacă hențul s-a comis chiar înainte de marcarea golului, așa cum s-a întâmplat în cazul Păun.
Mai mult decât atât, porțiunea sancționabilă cu henț este acum porțiunea dintre baza umărului și degete.
Modificări la regula ofsaidului și la penalty-uri
IFAB a făcut o completare în ceea ce privește regula ofsaidului. De acum înainte, un jucător aflat în ofsaid poate continua faza dacă un adversar îi pasează mingea în mod intenționat, chiar dacă o face cu mâna: "Un fotbalist care primește mingea într-o poziție afară din joc de la un adversar care o joacă voluntar (cu excepția unei intervenții salvatoare voite), inclusiv după un henț intenționat, nu se consideră că și-a creat astfel un avantaj", se arată în Legea 11.
Dacă un portar comite o infracțiune în timp ce un adversar execută un penalty, iar penalty-ul este ratat, arbitrul poate dicta repetarea loviturii de pedeapsă. Asta numai dacă mingea a lovit o bară, indiferent care, iar portarul a influențat în mod direct soarta loviturii. Dacă mingea este trimisă pe lângă sau peste poartă, nu se mai pune problema de repetare. Spre exemplu, dacă portarul aruncă cu gheata după executant și acesta ratează, lovitura va fi repetată.
Etichete: arbitraj , ifab , legile jocului
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...