Exclusiv Poveşti superbe cu marii Cruyff şi Neeskens, cei pe care Steaua i-a înfruntat în 1977
26.10.2017, 15:53Ion Ion, antrenorul celor de la CSA Steaua şi fost fotbalist important la echipa din Ghencea în anii '70, şi la Rapid, la începutul anilor '80, a spus joi, la Digi Sport Matinal, o poveste spumoasă de la întâlnirile dintre Barcelona şi Steaua, din Cupa UEFA, în 1977. A fost momentul în care Johan Cruyff a demonstrat pe teren ce fotbalist enorm a fost. Generaţiile mai tinere îl ştiu pe Cruyff-antrenorul, dar Cruyff-fotbalistul a fost la fel de mare.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Atunci, Barcelona a câștigat cu 5-1 turul de pe Camp Nou și cu 3-1 manșa secundă de la București.
"Imens! Am simţit pe pielea mea ce putea face pe teren. Înaintea meciului din tur, nea Imi ne spunea cum joacă Barcelona. Că fundaşul ăla e nu ştiu cum, că mijlocaşul de pe dreapta poate fi păcălit doar dacă nu ştiu ce făceai. Uşor, uşor i-a spus pe toţi. Şi l-am întrebat cine-l ţine pe Cruyff? <A, da! Ioane, o să ai grijă tu de Cruyff. Te descurci tu>. Părea ceva aşa, ca fapt divers. I-am şi zis că vrea să mă scoată din echipă. Păi, ce să-i faci lui Cruyff?", şi-a amintit, amuzat, cel poreclit Ozonel.
"Doamne, ce făcea pe teren! Îl văzusem la Cupa Mondială din '74, se ştia că era mare, dar juca într-un mod incredibil. Avea nişte plecări de pe loc, mamă, mamă! Şi, cu mingea la picior, îşi aşeza coechipierii pe teren, le striga unde să se poziţioneze. Mi-aduc aminte că m-am gândit că trebuie să-l iau cu fulgi, cu tot. Mi-am zis că, dacă-l sperii, poate e mai pe vârfuri. Închid ochii şi-i dau una! M-am dus în alunecare şi când m-am ridicat el era deja la 16 m, la careul nostru, trăgea la poartă. Ne-au bătut cu 5-1, fără drept de apel", povesteşte antrenorul actualei echipe din Liga a 4-a.
Ion Ion a fost scos la pauză, la 3-1, iar în locul său a intrat pe teren Tudorel Stoica. Iar Cruyff a marcat al doilea gol al meciului, în minutul 6, din penalty.
"La final ne-am dus la ei la cabine să facem schimbul de tricouri. Cruyff avea ţigara aprinsă şi lăsată pe colţul scaunului de lângă el. Mai trăgea un fum, Pall-Mall fără filtru, se mai masa la picioare. Trăgeai din ţigara aia şi simţeai că rămâi fără aer, atât de tare mi se părea. Era un lider, asta inspira. Şi pe teren, şi în afară", a mai spus Ion Ion.
Apoi, la Bucureşti, catalanii au învins cu 3-1, întâlnire pe care Ion Ion a jucat-o toată, iar golul echipei noastre a fost marcat de Liţă Dumitru, din penalty, după ce Cruyff deschisese scorul. "Cu o zi înaintea jocului, eram la stadion şi l-am văzut pe alt mare jucător, Neeskens. Venise să întrebe dacă poate face la noi ceva tratamente. Diadinamice şi ultrasunete. <Pot să fac?>. <Poţi, că suntem gazde bune, nu?> Numai că nebuniile alea nu funcţionau! I-am şi spus regretatului Mitică Neagu că îi face degeaba, să sunt stricate. <Ştiu, Ioane, dar dacă mai joacă şi ăsta, ce facem? Las-o aşa!>", şi-a amintit Ozonel.
A doua zi, în faţa a 30.000 de oameni, Neeskens a jucat din prima secundă şi a stat pe teren 75 de minute. Era a doua dublă dintre cele echipe, după cea din Cupa Cupelor, în sezonul 1971-1972, când roș-albaștrii eliminaseră gruparea blaugrana cu două victorii: 1-0 la Barcelona și 2-1 la București.
Ultima întâlnire dintre Steaua și Barcelona - și cea mai importantă - în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986. Atunci, campioana României a cucerit trofeul la loviturile de departajare, după 0-0 la capătul a 90, respectiv 120 de minute. Marius Lăcătuș și Gabi Balint au înscris de la 11 metri, în timp ce Helmuth Duckadam a apărat toate cele 4 lovituri pe care jucătorii Barcelonei au apucat să le execute.
Etichete: cruyff barcelona , steaua barcelona , cruyff steaua , cruyff steaua barcelona , steaua barcelona cruyff
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...