FOTO Iată ce-l aşteaptă pe Dorinel la Saransk: un câştigător al Cupei UEFA şi un debut infernal de mandat
30.12.2012, 16:20Odată ce mutarea lui Dorinel Munteanu (44 de ani) la Saransk a devenit oficială, Digi Sport vă propune o incursiune amplă în noul oraş în care va antrena românul.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Saransk, o urbe micuţă din centrul Rusiei europene, îi va fi gazdă "Neamţului" până în vara lui 2014, când acordul dintre cele două părţi va expira. Plătit cu jumătate de milion de euro pe sezon, Munteanu poate ajunge chiar la câştiguri de 750.000 de euro stagional, prin bonusurile de performanţă. Echipa pe care o va primi în subordine are însă mare nevoie de întăriri, iar Gigel Bucur este ţinta numărul 1 a Mordoviei în următoarele săptămâni.
Fostul atacant de la Poli Timişoara şi Sportul Studenţesc pare că are zilele numărate la Kuban, după plecarea lui Dan Petrescu, iar acesta este aşteptat cu braţele deschise de Munteanu la Saransk, un orăşel deloc întins, dar bogat din multe puncte de vedere. Vorbim totuşi despre o aşezare nu mai mare decât Timişoara, dar care beneficiază de peste 100 de unităţi spitaliceşti şi un sistem de învăţământ foarte complex - de la copii până la studenţi.
ARE ÎN LOT UN CÂŞTIGĂTOR DE CUPA UEFA
Lotul pe care Dorinel Munteanu îl găseşte la Mordovia nu este unul deloc strălucit. Lucru elocvent şi din statisticile dezastruoase ale echipei în acest sezon. Se evidenţiază fraţii Mukhametshin, Rusteem (28 de ani) şi Ruslan (31 de ani). Primul este mijlocaş, al doilea atacant, iar ambii au împreună peste 250 de meciuri la clubul pentru care joacă încă din 2009. An de an, cei doi sunt principalii golgheteri ai echipei, iar la această oră cel mai bun marcator este chiar Ruslan, cu şase reuşite în 19 meciuri. În rest, trupa din Saransk se mai bazează pe 2-3 nume sonore. Fost internaţional rus, Evgeni Aldonin (32 de ani) s-a întors cu împrumut la Saransk pentru finalul carierei şi este om de bază la Mordovia în actualul campionat. El a câştigat Cupa UEFA în 2005, pe vremea când evolua la ŢSKA Moscova, echipa alături de care a cunoscut cele mai mari satisfacţii din carieră. Mai este evidenţiat Anton Bober (30 de ani), un atacant care a cochetat de asemenea cu echipa naţională.
PETRESCU ÎI DĂ LUI MUNTI DOI JUCĂTORI
Nu trebuie uitat vârful sloven Dalibor Volas, adus de la Maribor în vara lui 2012. Jucătorul în vârstă de 25 de ani se anunţa într-un timp ca o mare speranţă a fotbalului din ţara sa, dar nu a confirmat la nicio altă echipă în afară de Maribor. În fine, lotul Mordoviei este "garnisit" cu doi jucători împrumutaţi de la Dinamo Moscova - mijlocaşul croat Tomislav Dujmovic şi fundaşul bielorus Igor Shitov. Aceştia sunt, de altfel, cei mai valoroşi jucători pe care Dorinel Munteanu îi va avea la dispoziţie. Ca un amănunt interesant: Mordovia nu are niciun fotbalist latin în lotul în care se regăsesc doar 5 stranieri (un sloven, un bielorus, un croat, un sârb şi un ucrainean)
Bugetul salarial al Mordoviei nu depăşeşte 0,5 milioane de euro anual, iar media de vârstă a echipei este de 26,3 ani. Cifra poate fi însă înşelătoare. Cu excepţia a câtorva jucători bătrâni/experimentaţi, lotul este format preponderent din tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani. O reţetă pe care Munteanu o îmbrăţişează cu plăcere.
VA AVEA STADION DE 43.000 DE LOCURI
Un lucru pozitiv pentru Munti este acela că echipei îi va fi construit în anii următori un stadion nou-nouţ, cu o capacitate de 43.000 de locuri. Arena va fi folosită pe perioada CM din 2018, unde Rusia este organizatoare, iar investiţiile vor fi suportate în cea mai mare măsură de municipalitate, care asigură astfel o infstructură deloc de neglijat echipei din localitate. Alte arene care vor găzdui jocuri la turneul final sunt situate în Moscova, St. Petersburg, Kalinigrad, Yaroslavl, Nijni Novgorod, Kazan, Ekaterinburg, Samara, Volgograd, Krasnodar, Sochi şi Rostov-pe-Don. În acest moment, Mordovia joacă pe modesta arenă "Start", care poate găzdui doar 10.000 de spetactori. La meciurile "lanternei roşii" din Rusia nu vin însă niciodată mai mult de 5-6000 de spectatori.
ORAŞ DE DIMENSIUNILE TIMIŞOAREI
Situat în centrul Republicii Mordovia, în bazinul Volgăi, Saransk este un oraş de provincie tipic rusesc. Bogată în industrii uşoare (alimentaţie, textile, farmaceutice) şi metalurgie, dar şi cu un potenţial cultural foarte ridicat, localitatea găzduieşte aproximativ 300.000 de suflete, asemănându-se, din acest punct de vedere, cu oraşe româneşti precum Cluj (318.000), Timişoara (317.000) sau Constanţa (283.000). Cu o arhitectură mai mult decât conservatoare, Saransk oferă panorame interesante prin numeroasele sale clădiri construite în secolele 17 şi 18, dar oraşului nu îi lipsesc clasicele blocuri comuniste construite după 1960. Deşi mic, Saransk însumează 32% din populaţia regiunii Mordovia, iar reţelele de transport în comun sunt foarte bine dezvoltate în această parte a ţării. Punctul central în care se concentrează traficul din Saransk este micuţul aeroport care face legătura directă cu Moscova, capitala aflată la 630 de kilometri distanţă.
BĂNUIŢI DE BLAT ÎN SEZONUL TRECUT
Mordovia Saransk nu este ceea ce poate fi numit "un club cu tradiţie" în Rusia. Actuala formaţie a lui Dorinel Munteanu a luat fiinţă abia în 2005, prin fuziunea echipelor Biokhimik şi Lisma, ambele din Mordovia. În 2010, noul club a obţinut promovarea în eşalonul secund şi a avut nevoie doar de două sezoane pentru a avansa în prima ligă, pentru prima dată în istorie. Mordovia a terminat sezonul trecut cu o linie de clasament impresionantă: 21 de victorii în 38 de partide, locul secund cu 73 de puncte (la egalitate cu liderul Alaniya) şi cel mai bun atac din divizie - 67 de goluri marcate. Mordovia putea obţine locul 1, dar a pierdut în condiţii suspecte ultima etapă de campionat, 3-4 cu modesta Volgar, în condiţiile în care trupa din Saransk conducea cu 3-2 în minutul 83!
DOAR DOUĂ VICTORII ÎN 19 ETAPE
Nouă etape au trecut de la ultima victorie obţinută în campionat de Mordovia Saransk. 2-0 pe terenul celor de la Volga, rezultat înregistrat pe 6 octombrie, la doar câteva zile după ce ultima clasată realiza marea surpriză în Cupă: 1-0 pe terenul lui Lokomotiv Moscova şi calificarea în faza superioară. În rest însă, 14 înfrângeri în 19 etape, doar două victorii, cea mai slabă ofensivă din ligă şi cea mai uşor penetrabilă defensivă. Încurajator totuşi faptul că Mordovia nu a pierdut decât rareori la scoruri mari. A încasat un 6-1 pe terenul lui FC Krasnodar, de câteva ori a pierdut cu 0-3, iar în rest a înregistrat scoruri strânse şi eşecuri la limită. Chiar şi aşa, rămân speranţe puţine de salvare.
DEBUT INFERNAL PENTRU DORINEL
Dorinel Munteanu se pregăteşte de un debut foarte dificil pe banca noii sale echipe! Asta deoarece Mordovia are programate două partide aproape imposibile în primele etape din retur. Pe 9 martie, la Saranask vin Samuel Eto'o şi Lacina Traore, cu Anji Makhachkala, în vreme ce Mordovia se va deplasa doar 7 zile mai târziu pe terenul campioanei Zenit St. Petersburg, la care vor juca golgheterii Hulk (foto) şi Kerzhakov. Urmează însă trei meciuri din care se pot scoate puncte: cu colegele de suferinţă Krylya şi Alaniya, dar şi FC Krasnodar, acasă.
Galerie Foto
Etichete: dan petrescu , gigel bucur , mordovia saransk , saransk , saransk mordovia , dorinel munteanu saransk , dorinel munteanu rusia
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...