FOTBAL:FCSB-MIDTJYLLAND, UEFA EUROPA LEAGUE (7.11.2024)
FCSB, peste toți! Campioana României a surprins pe toată lumea în Europa
profimedia-0933019788
Atenție, FCSB! Noua ”perlă” a lui Olympiakos a câștigat deja 3 trofee la 17 ani și ar putea veni la București
darius-olaru
Exclusiv ȘAPTE cuvinte! Ilie Dumitrescu nu are dubii în legătură cu transferul de 5.000.000 € al lui Darius Olaru
Digi Sport 1 Live
Acum

Minunile Stelei în Europa. Returul cu Ajax - cel mai bun meci din istoria modernă

23.02.2013, 05:23

Practicând poate cel mai convingător joc din ultimul deceniu, Steaua aproape că a sfidat fotbalul în meciul retur cu Ajax.

nicolae dica
  • SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1

Fără oamenii-cheie de la mijloc şi jucând în faţa unei maşinării de driblinguri şi ocazii, echipa lui Laurenţiu Reghecampf şi-a sufocat adversarul, s-a apărat la nivel european înalt şi a marcat cu două capodopere de generic TV. "Minunea" reuşită de băieţii lui Reghecampf joi seară are în spate 7 elemente-cheie, care au înclinat balanţa aproape inexplicabil în favoarea românilor. Încă de la fluierul de start.

1. Calitatea tehnică din lot - doar jucătorii prieteni cu mingea pot întoarce un deficit de două goluri la retur! Chipciu, Adi Popa, Tănase, Tatu şi chiar şi elegantul Rusescu au veleităţi de dribling şi oferă un procentaj mare de pase corecte. Steaua are jucători care ştiu să dea o pasă decisivă şi se mai bucură şi de o circulaţie bună a balonului în toate compartimentele. În fond, golurile au fost marcate de doi fundaşi, cu execuţii tehnice pe care le putem numi "rare".

2. Publicul - lipsiţi de aportul fanilor proprii, cei de la Ajax au întâmpinat la Bucureşti o mulţime potrivnică, de 40.000 de voci pasionate. Faptul că Steaua a început bine meciul a impulsionat şi mai mult o asistenţă venită să pună umărul la realizarea minunii! De la 1-0 încolo, vuietul mulţimii le-a dat aripi fotbaliştilor, care nu au mai simţit oboseala datorită adrenalinei. Este cunoscut faptul că un sportiv găseşte resurse fizice nebănuite atunci când este motivat suplimentar, de un stadion arhiplin. În fine, comunicarea pe gazon este un factor extrem de important, mai ales la vârsta de 21-22 de ani. În seara neagră de la Bucureşti, tinerii Blind, Fischer, Eriksen şi Cuenca nu s-au mai auzit între ei.

3. Lipsa de experienţă a lui Ajax - fără să fie speriaţi de ocaziile lui Chipciu şi Rusescu din tur, olandezii au coborât din avion, în România, convinşi că sigur vor marca măcar un gol. Nevoiţi să se apere foarte mult însă, ei n-au reuşit să caute prea des golul, care, surpriză!, n-a venit de la sine. Apoi, pe măsură ce timpul trecea şi Steaua domina, tinerii jucători ai lui Ajax au clacat şi nu au mai respectat planul de joc al lui De Boer. Cu siguranţă ei nu s-au aşteptat la o asemenea replică şi au intrat pe teren mai relaxaţi decât adversarul. Subestimarea jucătorilor Stelei le-a fost fatală.


4. Gazonul - deşi tehnici, olandezii nu au arătat deloc ca acea echipă fioroasă pe care o cunoşteam dinainte. Jocul de posesie nu a mers, driblingurile au fost ineficiente, iar picioarele jucătorilor au fost mai grele decât altădată. Pe un gazon de o calitate atât de slabă, cu care jucătorii lui Ajax nu s-au mai întâlnit probabil niciodată în carieră, jocul le-a fost serios afectat. Steaua era însă deja avertizată de asemenea condiţii (vezi Valencia 2005 sau Liverpool 2003) şi s-a adaptat mult mai rapid. Echipa mai tehnică a avut de suferit, echipa mai fizică a prosperat.

5. Tătăruşanu - rolul unui portar este de a nu încasa goluri parabile şi, poate, de a reuşi sclipiri din când în când. Criticat des pentru gafele sale, Ciprian Tătăruşanu a salvat un gol ca şi făcut în minutul 82, când a plonjat disperat, cu speranţele a zeci de mii de oameni în cârcă. Lovitura de cap salvată i-a câştigat norocul pentru bara lui Alderweireld, iar seara fost încheiată cu un penalty ghicit fix ca un goalkeeper experimentat. Sigur pe el şi pe centrări, Tătă a coordonat bine fundaşii şi a făcut uitate momente negre ale carierei sale la Steaua, precum golul ridicol încasat la Enschede, cu Twente (0-1).

6. Inspiraţia schimbărilor - faptul că două rezerve au tras încă din primele trei lovituri de departajare ale Stelei spune multe despre importanţa fotbaliştilor de pe bancă. Filip, Nikolic şi Pârvulescu nu scăzut nivelul echipei la intrare şi au fost lucizi în momentul penaltyurilor. Meritul este atât al lor, cât şi al lui Reghecampf, care a ştiut ce să ceară şi să aştepte de la elevii lui. Momentul său de geniu s-a petrecut însă de la vestiare, când şi-a motivat eficient jucătorii, dar şi când a creionat tactica 4-3-3 cu care Steaua a smuls calificarea din braţele lui Ajax.

7. Motivaţia Neşu - prezenţa "Bichonului" în tribune sau pur şi simplu vizita sa în cadrul echipei a oferit noi dimensiuni termenului de 'victorie' la Steaua. Jucătorii au înţeles că pentru a primi câtuşi de puţin de la viaţă trebuie să lupţi şi să crezi în forţa ta până în pânzele albe. Foarte sensibili cu situaţia lui Neşu, steliştii au afirmat imediat după meci că Mihăiţă Neşu s-a aflat în mintea lor încă de când au păşit pe gazon. Uneori, psihologia acţionează pe căi nebănuite. Iar Steaua a câştigat şi cu mintea acest meci care pentru Ajax a reprezentat doar o banală excursie în Est.

Pentru Steaua urmează meciurile cu Chelsea, din optimile Europa League, pe 7 şi 14 martie. Partidele sunt transmise ÎN DIRECT de Digi Sport 1, iar fazele VIDEO sunt în timp real pe site.


Steaua, o istorie a bucuriei

Echipa care a adus României cele mai mari satisfacţii în cupele europene a reamintit joi seară de alte prestaţii "stelare". De la maximul posibil atins în 1986, la Sevilla, Steaua a mai oferit demonstraţii de fotbal în duelurile continentale, atât în grupele Ligii Campionilor, cât şi în Cupa UEFA sau în Europa League.

Au plecat astfel spre la vestiare, învinse, nume importante ale fotbalului mondial, precum Claudio Ranieri, Rai, Pablito Aimar, Joaquin, Oleg Gusev sau Rio Ferdinand. Drept urmare, cea mai convingătoare prestaţie din ultimii 20 de ani este greu de ales. Aşa că vă lăsăm pe dumneavoastră să stabiliţi, în sondajul de mai jos.


13 aug. 1997: STEAUA - PSG 3-2
Turul 2 de calificare în Liga Campionilor
Au marcat: Rotariu 54 - pen., D. Şerban 71, Lăcătuş 78 / Guerin 19, F. Maurice 65

Steaua: Ritli - Reghecampf, Csik, Răchită, Baciu, Nagy, D. Şerban, Rotariu, Militaru (62 C. Munteanu), Lăcătuş (80 Hrib), L. Roşu (84 Ciocoiu). Antrenor: Mihai Stoichiţă

PSG: Revault, Fournier, Le Guen, Roche, Algerino, Guerin, N'Gotty, Rai, Gava, Simone (80 Loko), Maurice. Antrenor: Ricardo Gomes

Meciul s-a terminat atunci de fapt cu 3-0 pentru Steaua, la masa verde, deoarece francezii l-au folosit pe suspendatul Fournier. Totuşi, capacitatea ofensivă extraordinară a mecanismului gândit de Stoichiţă a putut da trei lovituri lui PSG, deşi, e drept, Steaua a şi încasat două goluri pe teren propriu. La acea vreme însă, românii jucau împotriva celei mai valoroase formaţii franceze. Returul s-a terminat cu un aspru 5-0 pentru PSG, care a mers astfel mai departe.

24 feb. 2005: STEAUA - VALENCIA 2-0 (4-3 la loviturile de departajare) 
Şaisprezecimile Cupei UEFA
A marcat: Andrei Cristea (50 şi 71)
La penalty-uri: Rădoi, Lovin, Boştină, Dică / Aimar, Mista, Rufete
Au ratat: D. Munteanu / Baraja, Di Vaio

Steaua: Hamutovski - Ogăraru, Rădoi, Ghionea, P. Marin, Paraschiv, Lovin, D. Munteanu - Opriţa (118 Lovin), An. Cristea (95 E. Baciu), Diniţă (85 Boştină). Antrenor: Walter Zenga

Valencia: Palop - Carboni, Navarro, Caneira, Moretti - Rufete, Baraja, Albelda, Fabio Aurelio - Xisco (78 Mista), Corradi (78 Di Vaio). Antrenor: Claudio Ranieri

Ajunsă acasă după 0-2 în tur, Steaua a beneficiat de ziua de graţie a lui Andrei Cristea şi a subjugat una dintre forţele Spaniei, fostă dublă finalistă a Ligii Campionilor. Incapabilă de reacţie pe mocirla de la Bucureşti, favorita s-a pierdut de tot la penalty-uri - au greşit jucători experimentaţi - şi a plecat acasă bătută. Fără să exceleze ca dominare, Steaua a luptat pentru mingi de care "liliecii" n-au avut nevoie, iar ambiţia şi siguranţa defensivă au făcut posibilă o calificare care părea demult pierdută, judecând prestaţia din tur.

20 oct. 2005: STEAUA - LENS 4-0
Grupele Cupei UEFA
Au marcat: Iacob 14, Goian 17, Dică 44 şi 62

Foto: fcsteaua.ro

Steaua: Hamutovski - Ogăraru, Ghionea, Goian, Neşu - Nicoliţă (Opriţa 78), Rădoi (Lovin 80), Paraschiv, Boştina, N. Dică - Iacob (A. Cristea 85). Antrenor: Oleg Protasov

Lens: Itandje- Ekotto, Hilton, Coulibaly (Jussie 46), Gillet- Barul, Diarra (Carriere 74), Keita (Leroy 46), Demont - Thomert, Dindane. Antrenor: Francis Gillot

Campioana României a jucat senzaţional şi a condus la pauză cu 3-0. Lens a jucat cu un om mai puţin din minutul 77, când Aruna Dindane a fost eliminat pentru două cartonaşe galbene, dar era prea târziu ca să mai conteze. Una dintre forţele Franţei la acea vreme, Lens a fost penalizată drastic pe benzi, iar fanii din tribunele stadionului Ghencea au avut parte de o seară magică. Cu doi ani înainte, Lens participase în grupele Champions League.

13 sept. 2006. DINAMO KIEV - STEAUA 1-4
Grupele Champions League 200
Au marcat: Rebrov 16 / Ghionea 3, V. Badea 24, N. Dică 42 şi 79

Steaua: Carlos - Saban, Ghionea, Goian, Neşu - Nicoliţă, Lovin, Cristocea (74 Opriţa), N. Dică (82 Ov. Petre), V. Badea (71 Thereau). Antrenor: Cosmin Olăroiu

Dinamo Kiev: Shovkovski - Markovic (61 Pepe Moreno), Rodolfo, Rodrigo, Nesmachniy, Gusev, Yussuf, Correa (59 Belkevic), Rincon, Şaţkih, Rebrov (74 Otalvaro). Antrenor: Anatoly Demyanenko

La revenirea în grupele Ligii Campionilor, Steaua a făcut un joc de contraatac letal pe terenul lui Dinamo Kiev, de la care nu lipseau Rebrov, Gusev sau Şaţkih. Cernat a stat pe bancă la ucraineni atunci, în vreme ce Steaua a zburdat, culegând roadele acelaiaşi generaţii care jucase cu câteva luni în urmă o semifinală de Cupa UEFA. Celebrul comentariu "Du-te Dică, du-te!" este proaspăt şi azi în mintea fanilor stelişti.

Sondaj inchis

Alte partide memorabile ale Stelei în Europa:

2008: Steaua - Galatasaray 1-0, turul 3 preliminar al Ligii Campionilor
2006: Real Betis - Steaua 0-3, în optimile Cupei UEFA
1999:
Steaua - West Ham 2-0, turul 2 al Cupei UEFA (manşa întâi)
1995: Steaua - Juventus 0-0, grupele Champions League
1989: Steaua - PSV Eindhoven 1-0, preliminarii CCE
1988: Steaua - Glasgow Rangers 2-0, sferturi CCE
1986: Steaua - Barcelona 0-0 (2-0 d.l.d), finala CCE
1979: Steaua - AS Monaco 2-0, preliminarii CCE
1972: Steaua - Bayern Munchen 1-1, sferturi Cupa Cupelor (tur)

Etichete: europa , reghecampf , calificare steaua , steaua - ajax , steaua-valencia 2-0 , rezumat steaua ajax , steaua istoric , steaua psg 3-2 , steaua lens 4-0


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora

Primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Kosovo - UEFA Nations League 2024/25 League C Group C2, Bucharest - 15 Nov 2024
Antonio Conte l-a caracterizat într-un singur cuvânt pe căpitanul naționalei din Kosovo

”Să-l dea afară”. Nu au mai rezistat, după meciul în care Ianis Hagi a fost introdus la pauză de Philippe Clement
Rangers v St Johnstone, William Hill Premiership, Football, Ibrox Stadium, Glasgow, Scotland, UK, 06 Oct 2024
UEFA a venit cu o precizare, după ce a dat verdictul pentru România - Kosovo: ”Rețineți”
18 September 2018, North Rhine-Westphalia, Gelsenkirchen: Soccer: Champions League, FC Schalke 04 - FC Porto, Group stage, Group D, Matchday 1 in the Veltins Arena. "Respect" and the UEFA logo can be seen on a barrier tape before the match. Photo: Rolf Ve
Au apărut imaginile: ce a făcut căpitanul lui Tottenham, după ce l-a văzut pe Radu Drăgușin la finalul meciului cu City
Screenshot 2024-11-24 084821
”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”
profimedia-0629022810
Recomandările redacției
darius-olaru
Exclusiv ȘAPTE cuvinte! Ilie Dumitrescu nu are dubii în legătură cu transferul de 5.000.000 € al lui Darius Olaru

S-a aflat! De câte puncte mai are nevoie FCSB pentru a fi 100% sigură de prezența în play-off-ul Europa League
7 november 2024, UEFA Europa League, League phase, Matchday 4, National Arena, Bucharest, FCSB vs Midtjylland
Exclusiv ”Este o performanță extraordinară”! Remarcatul serii, după Petrolul - Dinamo
dinamo
Nebunie! Andrei Rațiu e dat ca transferat la Napoli, dar Barcelona vrea să intervină: informația venită din Spania
profimedia-0882376651
Citește și
Exclusiv ”Te întorci în Europa?”. Anunțul făcut de Nicolae Stanciu, plecat de doi ani și jumătate în Asia
stanciu
Cum a putut Reghe să revină în antrenorat, deși avea 200 000 de euro datorie la Rotaru? Înțelegere secretă între cei doi
Ana De Armas, surprinsă în ipostaze tandre cu fiul vitreg al președintelui din Cuba. Cei doi s-au sărutat pe străzile din Spania
Ana De Armas, surprinsă în ipostaze tandre cu fiul vitreg al președintelui din Cuba. Cei doi s-au sărutat pe străzile din Spania
Jucătorii FCSB nu au votat la alegerile pentru președintele României! Decizia luată în cantonamentul echipei
Jucătorii FCSB nu au votat la alegerile pentru președintele României! Decizia luată în cantonamentul echipei
Cine este Horia Culcescu, bărbatul pe care Gigi Becali l-a împrumutat cu 2.000.000 de euro
Cine este Horia Culcescu, bărbatul pe care Gigi Becali l-a împrumutat cu 2.000.000 de euro
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom Cruise: „Eu cred că minte!”
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom Cruise: „Eu cred că minte!”
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de căderi de stânci
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de căderi de stânci
Cum a devenit rolul Mărgelatu o problemă pentru Florin Piersic? ”Prezența mea nu mai era dorită"
Cum a devenit rolul Mărgelatu o problemă pentru Florin Piersic? ”Prezența mea nu mai era dorită"
Reghecampf deja le pune probleme arabilor. L-au întrebat cum i se pronunță numele. Cum a reacționat
reghecampf
„N-OR DISpărea hoții”. Românul care a jucat în Premier League, mesaj postat după ce a votat
„N-OR DISpărea hoții”. Românul care a jucat în Premier League, mesaj postat după ce a votat
Reghecampf deja le pune probleme arabilor. L-au întrebat cum i se pronunță numele. Cum a reacționat
reghecampf

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut:
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a ajuns la noi?!”
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a ajuns la noi?!”