Astra, desființată în L'Equipe: “Președintele a făcut chetă printre fotbaliști pentru cauciucuri de iarnă”
13.12.2014, 12:17Champions League: PSV - Girona, marți, 19:45, DGS 1
Champions League: Real Madrid - Milan, marți, 22:00, DGS 1
Aventura Astrei Giurgiu în Europa s-a încheiat cu un eșec usturător, 1-5 contra austriecilor de la Red Bull Salzburg, dar ecourile participării ei în cea de-a doua competiție continentală s-au făcut auzite și în presa din Hexagon. Asta mai ales în condițiile în care giurgiuvenii și-au căpătat faima eliminând în play-off-ul pentru Europa League gigantul francez Olympique Lyon. Doar că celebritatea câștigată pe teren este știrbită de episoade ce denotă un amatorism de lumea a treia a fotbalului, cel puțin conform relatărilor din L’Equipe ale unui fost jucător al Astrei, Alassane Touré, ce și-a reziliat contractul cu echipa lui Niculae în urmă cu o lună.
Ziarul francez acordă o pagină declarațiilor fundașului sub titlul “Președintele a făcut chetă în autobuz”. Sursa citată menționează că lumea fotbalului din Hexagon a descoperit echipa clasată pe locul doi în ultima ediție a Ligii I în august, după ce a eliminat-o pe Lyon.
“Ce-am putut vedea la Astra ? Un mic stadion, la malul Dunării, la câteva sute de metri de Bulgaria, o echipă cosmopolită alcătuită din brazilieni, greci, francezi sau japonezi, un club devenit jucăria preferată a lui Ioan Niculae, cel mai bogat om din România, care și-a construit o avere cu care se clasează pe locul 660 mondial (1,1 miliarde de euro). Asta e fața vizibilă a unui club cu o istorie haotică, redenumit și mutat de multe ori”, scriu ziariștii de la L’Equipe.
Mult mai acid este însă Touré, jucător ce dă de pământ cu conducerea Astrei în celebrul cotidian francez. “E bine că am trăit chestia asta la 25 de ani. Acum știu ce vreau și ce nu”, își începe seria dezvăluirilor fostul fundaș al Astrei.
“Am fost sedus de posibilitatea de a juca în Europa League, dar și de aspectul financiar, însă am fost uimit de ce am trăit. În primul rând, clubul și-a schimbat sediul după câteva zile. Ne antrenam la București, într-un soi de Clairefontaine local, apoi am plecat la Giurgiu, fără nicio explicație. Apoi am aflat că Astra nu plătise chiria pentru centrul de antrenament. Așadar, trebuia să facem două ore cu autobuzul pentru a ajunge la antrenamentele de la Giurgiu”, continuă fundașul de 25 de ani.
Touré povestește episoade de necrezut pentru un club cu pretenții din Europa anului 2014. “Am trăit evenimente ca la nebuni. Nu eram deloc bine încadrați. N-aveam sală de fitness, luminile se stingeau în timpul antrenamentului, dar astea sunt doar detalii. Într-o zi, președintele s-a urcat în autocar și a făcut o chetă printre jucători pentru a cumpăra cauciucuri de iarnă. Altădată, autobuzul ce ne ducea la Giurgiu nu mai avea benzină. Eu aveam o mașină închiriată, dar ceilalți au rămas blocați trei ore în parcare”, a mai punctat francezul.
“Jucătorii sunt sclavii sistemului”
Seria întâmplărilor incredibile a continuat și fără el: “N-am fost acolo, dar atunci când au mers la Glasgow, pentru meciul cu Celtic, jucătorii au fost nevoiți să aștepte pe asfalt câteva ore pentru că patronul nu plătise avionul”.
Alassan Touré și-a recuperat toți banii pe care îi avea de primit de la Astra. Nu același lucru poate spune despre foștii săi coechipieri. “Cu toate astea, ei nu se plâng. În fotbalul românesc, e aproape o chestie culturală, nu cunosc decât situații de genul ăsta. Pot spune că, într-un fel, ei sunt sclavii acestui sistem”, atacă fostul fotbalist al lui Lens.
“Niculae crede că în fotbal exista Real, Barcelona, iar apoi Astra. Chiar a declarat unui ziar la un moment dat că nu înțelege cum de el plătește jucătorii și totuși aceștia pierd”, a adăugat fotbalistul de 25 de ani.
După doar patru meciuri jucate, experiența lui Touré în România s-a încheiat, însă, aparent, nu a fost atât de ușor pentru el să se despartă de clubul giurgiuvean.
“Înțelesesem că nu mai am cum să progresez acolo, dar președintele mi-a spus clar că dacă nu plătesc nu pot pleca. La început, mi-a cerut 15.000 de euro pentru rezilierea contractului, în cele din urmă ne-am înțeles să dau doar 5.000. Și Ellliot Grandin a trecut prin aceeași experiență. De exemplu, agenția de unde îi fusese închiriată mașina nu mai primise banii pe ea de șase luni. Până la urmă, e o experiență. A trebuit să fiu pregătit și pentru așa ceva, însă cum nu voiam să îmi omor cariera, a trebuit să plec”, a concluzionat Alassane Touré.
Și ziariștii sunt critici cu giurgiuvenii
Întreaga notă a articolului este una critică spre acidă, iar autorul nu se ferește să atace curiozitățile din fotbalul românesc.
“Astra cultivă multe curiozități. În ciuda faptului că patronul își permite să plătească 60.000 de euro pentru permisiunea de a omorî un elefant, a-l împăia și a-l trimite la el acasă, jucătorii nu sunt cu salariile la zi. Dar asta se întâmplă peste tot în fotbalul românesc. Din cauza crizei financiare, este posibil ca la startul sezonului viitor să nu se alinieze nici măcar 12 echipe la start”, punctează ziaristul Hugo Delom.
Etichete: europa league , astra giurgiu , l'equipe
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Jurnaliștii ruși de la „Sistema” - echipa de investigații din cadrul redacției ruse a Europei...