”Tricolorii” din Tonga, Rusia, SUA sau Spania. Străinii care au reprezentat România și n-au fost contestați, ca Mario Camora
articol scris de Digi Sport30.09.2020, 23:35
Mario Camora (33 de ani), lusitan născut la Samora Correia, a fost convocat în premieră la naționala României, în perspectiva partidelor cu Islanda, din barajul pentru Campionatul European, și Norvegia și Austria, din Liga Națiunilor.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Căpitanul lui CFR Cluj joacă în România din 2011, când a venit la CFR Cluj de la Naval, și a declarat în numeroase rânduri că abia așteaptă să evolueze pentru echipa națională.
Chiar și așa, convocarea sa a stârnit deja reacții contra, din partea unor suporteri radicali, care nu doresc să vadă fotbaliști naturalizați sub tricolor.
”De astăzi, prin selecția anunțată pentru următoarele meciuri, echipa națională de fotbal a României a devenit selecționată internațională, pervertindui-se identitatea iremediabil doar sub pretextul aducerii unui jucător care se presupune că ar putea aduce un aport mai bun pe postul său”, au scris, pe Facebook, câțiva suporteri din comunitatea ”Uniți sub tricolor”.
Nu cu mult timp în urmă, și Ciprian Marica se arăta împotriva naturalizărilor. ”Eu sunt mai naționalist, îmi doresc români pentru România. Altfel de ce ne mai chinuim echipele de club cu reguli neprofesioniste cu U21 și cu juniori în teren, dacă noi ne gândim să naturalizăm jucători străini de 28-30 de ani?”, spunea ex-internaționalul, în urmă cu aproape o lună.
Naționala de rugby a României, o ”multinațională”: jucători naturalizați veniți din Georgia, Tonga sau Africa de Sud
Dacă la fotbal suntem în situația de a avea abia acum primul jucător naturalizat care să evolueze pentru echipa națională, în alte sporturi această practică este una obișnuită.
Spre exemplu, naționala de rugby a României a avut, de-a lungul timpului, jucători naturalizați din Africa de Sud, Tonga, Noua Zeelandă sau Georgia.
Johannes van Heerden (33 de ani), născut la Pretoria, în Africa de Sud, a jucat deja de 40 de ori pentru ”stejari”, prima dată în 2015. Alți sportivi care au evoluat pentru naționala de rugby a României:
Galerie Foto
- Michael Wiringi (35 de ani), din Noua Zeelandă
- Stephen Shennan (29 de ani), din Noua Zeelandă
- Randall Morrison (36 de ani), din Africa de Sud
- Jody Rose (34 de ani), din Africa de Sud
- Otar Turashvili (34 de ani), din Georgia. A fost primul naturalizat, în 2012. A evoluat de 35 de ori pentru ”stejari”
- Dumani Mtya (35 de ani), din Africa de Sud
- Kuselo Moyake (34 de ani), din Tonga
- Jack Umaga (36 de ani), din Noua Zeelandă
- Paula Kinikinilau (34 de ani), din Tonga
- Fonovai Tangimana (30 de ani), din Tonga
- Sione Fakaʻosilea (33 de ani), din Tonga
Baschet: un spaniol a făcut România campioană europeană
Și la baschet, România nu a ezitat să naturalizeze jucători capabili să ridice nivelul echipei naționale. Astfel, americanii Giordan Watson (34 de ani) și Kris Richard (31 de ani) au făcut recent parte din lotul ”tricolorilor” în calificările pentru EuroBasket 2021.
Spaniolul Angel Santana a venit în România să joace baschet încă din 2004. Înainte să sosească aici, evoluase la nivel universitar în SUA, apoi în alte țări europene, ca Germania, Belgia sau Franța.
A rămas în țara noastră, a obținut cetățenia româna, în 2010, și a fost liderul echipei naționale de baschet 3X3, care a câștigat primul Campionat European, desfășurat în 2014, chiar la București.
”Îmi place căldura oamenilor. Românii sunt foarte prietenoși, la fel ca spaniolii. În schimb, nu-mi plac deloc drumurile din România”, zicea Santana, într-un interviu pentru VICE, acordat în 2016.
Alți sportivi naturalizați de România
România a naturalizat numeroși străini și pentru sporturi individuale. Spre exemplu, francezul Felix Duchampt (30 de ani) ar putea reprezenta țara noastră la Tokyo, în 2021, la proba de triatlon.
La biatlon, trei ruși au obținut în acest an cetățenia: Elena Chirkova, Anastasia Tolmacheva şi Anatolii Oskin. De asemenea, franțuzoaica Ania Monica Caill (24 de ani) reprezintă țara noastră la schi alpin, în timp ce nemțoaica Julia Sauter (23 de ani) concurează pentru România la patinaj artistic.
La futsal, Savio Valadares și Felipe Oliveira sunt doi brazilieni care fac parte din lotul României. Primul e român din 2017 și a contribuit din plin la calificarea ”tricolorilor” la Europeanul din 2018, ținut în Slovenia.
Galerie Foto
Albert Saritov (30 de ani) e un rus naturalizat care a obținut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, la categoria 97 de kilograme, disciplina lupte libere.
Și la judo, România se bazează pe doi sportivi străini. Rusul Zhukov Petr (24 de ani) și moldoveanca Moscalu Serafima (20 ani) concurează pentru țara noastră din octombrie 2019.
Etichete: mirel radoi , mario camora , angel santana , giordan watson , kris richard , ania monica caill , johannes van heerden , paula kinikinilau , savio valadares
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...