Tehnician străin, obiectivul FRF! Burleanu: "Noi preferăm modelul german". Ce variante sunt
20.06.2016, 09:18România - Albania 0-1. După dezastrul de la Euro, Iordănescu va fi schimbat cel mai probabil de un tehnician străin. Bruno Labbadia, tehnicianul lui Hamburg, aflat şi în trecut pe lista FRF, e o variantă.
Premier League: Nottingham - Tottenham, joi, 17:00, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
Aşa cum Digi Sport v-a anunţat încă dinaintea startului turneului final din Franţa, şansele ca Iordănescu să rămână la cârma primei reprezentative după Euro erau mici. Cum rezultatele au fost lamentabile, "Generalul" nu are cum să mai continue, astfel că Burleanu tatonează mai multe variante de pe piaţa externă.
Deocamdată nu s-a trecut la negocierile propriu-zise, Federaţia aşteptând deznodământul Campionatului European, însă strategia şefului FRF a fost extrem de clară: vrea un tehnician străin, convins că naţionala se află la un moment de răscruce şi doar un antrenor şcolit în Vest poate să reinventeze prima reprezentativă. Şi în trecut s-au tatonat mai multe piste, însă aspectul financiar a fost cel care a blocat opţiunile.
Bruno Labbadia, un antrenor care a fost în vizorul lui Burleanu în urmă cu un an şi jumătate poate fi o variantă. Andrei Vochin, consilier al preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, dezvăluia după plecarea lui Piţurcă de la naţională că tehnicianul lui Hamburg a fost în cărţi pentru preluarea primei reprezentative. El are şi marle avantaj că nu este un antrenor foarte scump, lucru esenţial în strategia FRF.
"A fost în discuție și un antrenor străin, un german. Mircea Lucescu a fost obiectivul numărul 1, obiectivul numărul 2 a fost Anghel Iordănescu, iar noi aveam pregătită o variantă de antrenor străin, în cazul în care nu ar fi vrut domnul Iordănescu. Era vorba de Bruno Labbadia. Nu era deloc un antrenor scump cum se credea, era fără angajament, l-am fi adus cu tot staff-ul său. A jucat Champions League, Europa League… Plus că vine și dintr-un jucător bun. Ăsta este idealul", dezvăluia Vochin la Fotbal Club, pe Digi Sport, acum ceva timp.
De numele lui Labbadia se leagă aducerea lui Alexandru Maxim la VFB Stuttgart, pe care a antrenat-o în perioada 2010-2013. "Bruno Labbadia e persoana care m-a adus la Stuttgart, el era cel care m-a dorit acolo. Am avut o relație extraordinară cu el, a avut încredere în mine. Ar fi fost interesant să-l am antrenor și la națională, dar eu sunt un fotbalist profesionist și trebuie să-mi fac treaba cu orice antrenor", a spus Maxim, la Digi Sport, la vremea respectivă.
Labbadia nu a mai antrenat niciodată o echipă națională. Cea mai mare performanță a sa a fost finala Cupei Germaniei, din sezonul 2012-2013, pierdută cu 2-3 în fața celor de la Bayern Munchen.
Venirea lui Labbadia poate fi legată de o mutare care a fost deja făcută de FRF în mai 2016. În vârstă de 51 de ani, Christos Papadopoulos, ultima oară la VfB Stuttgart, a fost mandatat să conducă departamentul de pregătire fizică al FRF. El este un apropiat al lui Labbadia, cei doi colaborând în mai multe rânduri.
"Noi preferăm modelul german şi am căutat un specialist reputat. Christos Papadopoulos e un profesionist cu un background formidabil, un doctor în ştiinţele sportului. A colaborat la Schalke şi Stuttgart cu antrenori renumiţi, Heynckes, Wilmots, Armin Weh, Bruno Labbadia", spunea şeful FRF, Răzvan Burleanu într-o conferinţă de presă din primăvară.
Varianta Rednic
După un sezon excelent la Dinamo, Mircea Rednic nu s-a înţeles cu Negoiţă asupra planului pe termen mediu şi lung şi a ales să se despartă de gruparea din Ştefan cel Mare, conştient că nu are climatul necesar câştigării de trofee.
În contact cu mai multe formaţii din Belgia, tehnicianul a demonstrat la fiecare echipă pe care a condus-o că e capabil de lucruri importante, chiar dacă nu a beneficiat, cel puţin în România, de bugete foarte mari. Într-un fel, Rednic ar avea de făcut la naţională exact ce a reuşit la Dinamo: să obţină maximum dintr-o echipă limitată, care nu posedă foarte multe variante de calitate sau jucători de perspectivă care să vină din urmă.
Din punct de vedere financiar, "Puriul" ar fi o variantă foarte bună, o remuneraţie de aproximativ 250.000-300.000 de euro anticipându-se că ar fi suficientă.
De notat că în atenţia lui Burleanu s-au mai aflat doi tehnicieni români, însă ambii sunt în acest moment imposibil de adus. Cosmin Contra tocmai a semnat cu Alcorcon, în timp ce Cosmin Olăroiu, febleţea preşedintelui FRF, cel care a fost ţinta lui Burleanu de când a venit la şefia Federaţiei, este mult prea scump pentru posibilităţile financiare actuale.
Etichete: romania , romania euro , romania albania 0-2 , romania selectioner strain
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
ACTUALIZARE 10:00 Un avion Embraer care zbura din Azerbaidjan spre Rusia s-a prăbușit miercuri în...