Norvegia - România 2-2. Keșeru a reușit "dubla" în prelungiri și i-a salvat pe "tricolori". Tătărușanu, magic
07.06.2019, 23:34România şi Norvegia au terminat la egalitate, 2-2 (0-0), vineri seara, pe Stadionul Ullevaal din Oslo, în Grupa F a preliminariilor EURO 2020, după un gol marcat in extremis de tricolori.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
România a smuls un punct cu multă şansă, graţie golurilor marcate de Claudiu Keşeru (77, 90+2), după ce scandinavii au condus cu 2-0, prin golurile lui Tarik Elyounoussi (56) şi Martin Oedegaard (70).
Echipa antrenată de Cosmin Contra nu a făcut un joc reuşit, dar a continuat să lupte şi a fost răsplătită pentru insistenţa sa. Nordicii au dominat jocul şi au avut prima oportunitate de gol în min. 9, dar Selnaes a fost semnalizat greşit în ofsaid, în poziţie de gol.
Tătăruşanu a fost unul dintre cei mai buni jucători ai echipei României, prima sa intervenţie având loc în min. 11, când a intervenit bine la centrarea lui Elabdellaoui. King (17) a fost aproape de deschiderea scorului, dar şutul său a ocolit colţul lung. Tătăruşanu (19) a respins şutul lui Henriksen din afara careului şi l-a blocat în situaţie de unu la unu pe King (34).
România a avut puţine acţiuni reuşite în prima repriză, remarcându-se doar loviturile slabe de cap ale lui Puşcaş (30) şi Grozav (36), ambele reţinute de portar. Prima ocazie clară a României a fost semnată de Keşeru (55), al cărui şut de la 24 metri a fost respins de portar.
Norvegia a deschis scorul în min. 56, prin Tarik Elyounoussi, care a reluat în plasă mingea deviată de Grigore la şutul lui Oedegaard, după o eroare a lui Anton. Tricolorii au replicat în min. 65, când, la centrarea lui Deac, Keşeru a trimis la colţul scurt, dar portarul a reţinut.
După ce Tătăruşanu l-a blocat pe Elyounoussi, scăpat spre poartă (67), gazdele au majorat diferenţa prin Oedegaard (70), care a marcat după o lansare a lui King, care a trecut subtil de Grigore.
Keşeru (77) a marcat primul gol al României, cu capul, din recentrarea lui Grigore, în urma unui corner executat de Maxim.
Nordicii au fost aproape de a tranşa disputa, pe contraatac, dar Tătăruşanu a fost din nou providenţial, în situaţie de unu la unu cu Elyounoussi (82).
România a forţat egalarea a atacat în valuri, fără a avea prea multă inspiraţie, dar în cele din urmă a reuşit egalarea, în min. 90+2, prin Keşeru, care a marcat din apropiere, din pasa lui Maxim.
Naţionala României are acum un bilanţ de o victorie, un egal şi un eşec în această campanie, iar luni va întâlni echipa Maltei, în deplasare, meci în care Dragoş Grigore nu va avea drept de joc (suspendat).
Partida de la Oslo a fost precedată de un moment de reculegere în memoria lui Lennart Johansson, fostul preşedinte al UEFA, decedat săptămâna aceasta.
Norvegia - România LIVE TEXT:
UPDATE min 90+3: Final de meci. Norvegia - România se termină 2-2, iar "tricolorii" smulg un rezultat nesperat. Keșeru a fost ales omul meciului.
UPDATE min 90+2: GOOOOOL România! Hagi centrează, Grigore îi aşează mingea lui Maxim, acesta pasează pentru Keşeru, care trimite în plasă, de la limita offside-ului. Atacantul României a ajuns la al 12-lea gol marcat pentru națională in 34 de meciuri.
UPDATE min 89: Ianis Hagi îi pasează perfect, la marginea careului, lui Țucudean, care are o preluare defectuoasă și ratează o șansă uriașă.
UPDATE min 85: Toșca centrează de pe stânga, dar portarul Norvegiei intervine și boxează din fața lui Keșeru.
UPDATE min 81: Tătărușanu ne salvează din nou la șutul lui Elyounoussi.
UPDATE min 76: GOOOOOL România! Maxim execută un corner, Grigore recentrează până la Keșeru, care trimite în poartă.
UPDATE min 71: Cosmin Contra face și ultima schimbare. Maxim intră în locul lui Stanciu.
UPDATE min 70: GOOOOOL Norvegia! King îi strecoară mingea printre picioare lui Grigore și îi pasează lui Odegaard, care nu mai poate fi prins din urmă, scapă spre poartă și îl învinge pe Tătărușanu.
UPDATE min 67: Elyounoussi scapă spre poarta noastră, dar Tătărușanu iese din careu și respinge cu piciorul.
UPDATE min 64: Keșeru trage direct în brațele portarului, după centrarea lui Deac de pe dreapta.
UPDATE min 60: Ianis Hagi și George Țucudean intră în locul lui Grozav și Pușcaș.
UPDATE min 56: GOOOOOL Norvegia! La câteva secunde distanță, Anton pierde o minge, Odegaard șutează, balonul e deviat de Grigore și e încetinit din viteză, iar Elyounoussi aleargă după el și îl împinge în poarta lui Tătărușanu.
UPDATE min 55: Keșeru trage, prin surprindere, din afara careului, dar portarul Grytebust boxează și își salvează echipa.
UPDATE min 52: Stanciu pătrunde în careu, evită alunecarea lui Ajer și centrează, dar Pușcaș reia slab cu capul.
UPDATE min 46: Începe repriza secundă.
UPDATE min 45+1 La pauză, Norgevia - România 0-0.
UPDATE min 45+1 Grigore intervine salvator la Odegaard, exact în momentul în care mijlocașul norvegian se pregătea să șuteze.
UPDATE min 42: Chipciu intervine excelent, prin alunecare, în centrul careului, și îl blochează pe Elyounoussi exact în momentul șutului.
UPDATE min 36: Deac execută un corner, Grigore întoarce cu capul, Grozav trimite spre poarta, dar mingea este pe direcția portarului.
UPDATE min 34: Tătărușanu intervine excelent și "fură" mingea din picioarele lui King, care scăpase spre poartă și a încercat să-l dribleze.
UPDATE min 30: Prima ocazie a tricolorilor îi aparține lui Pușcaș. După o centrare în careu, trimisă de Keșeru, atacantul trimite capul, dar mingea se duce direct în brațele portarului Grytebust.
UPDATE min 17: Același Odegaard îl lansează perfect pe King, care intră în careu și trage din unghi, dar mingea trece prin fața lui Tătărușanu.
UPDATE min 10: Ocazie Norvegia. Odegaard îl deschide în dreapta pe Elabdellaoui, care încearcă o centrare prin fața porții, dar Tătărușanu intervine și reține.
UPDATE min 1: Începe meciul. Tricolorii au lovitura de start.
UPDATE 20:37: ECHIPELE de start:
Norvegia: Grytebust - Elabdellaoui, Nordtveit, Ajer, Aleesami - Odegaard, Selnaes, Berge, Henriksen - T. Elyounoussi, King
România: Tătărușanu - Chipciu, Săpunaru, Grigore, Toșca - Anton, Stanciu - Deac, Keșeru, Grozav - Pușcaș
UPDATE 13:40: România va juca în galben în această seară.
Răzvan Marin are o contractură musculară și, din păcate, nu va putea evolua diseară. În aceste condiții, primul 11 al României ar putea arăta așa:
- Tătăruşanu - Chipciu, Săpunaru, Dr. Grigore, Bancu - Stanciu, T. Băluţă - Deac, Hagi (Keșeru), Grozav - Ţucudean
Norvegia - România | "Jucătorii mi-au arătat că vor să câştige tot", este mesajul lui Cosmin Contra, de la Oslo. Vineri, în Norvegia, tricolorii trebuie să-şi transforme vorbele în fapte, ca să rămână în cursa petnru Euro. Deşi la ultimul antrenament a folosit o formulă experimentală, selecţionerul pare să aibă puţine dubii legate de formula de start.
Exact de victorie are nevoie Contra, mai mult ca niciodată. România revine, după 16 ani, la Oslo, de unde trebuie să plece cu toate punctele pentru a rămâne cu şanse reale în cursa pentru Euro. Despre adversarii din Norvegia, specialiştii spun că au cea mai bună generaţie din istorie.
Norvegia - România | Contra, super-ofensiv la ultimul antrenament
Dacă ar fi să ne raportăm la ce a făcut Contra la ultima şedinţă de pregătire, formaţia tricolorilor ar fi ultra - ofensivă! Judecând după ce s-a întâmplat în capitala Norvegiei, România ar trebui să arate astfel:
- Tătăruşanu - Chipciu, Săpunaru, Grigore, Bancu - Marin, Stanciu - Deac, Keşeru, Grozav - Ţucudean.
Sistemul cu doi fundaşi laterali de profilul lui Chipciu şi Bancu pe flancuri este evident unul în care Contra speră să aducă cât mai multe mingi pe benzi, mai ales pe contraatac. Deac şi Grozav ar urma să-i sprijine, iar Keşeru şi Ţucudean să apară la finalizare. Mai mult, folosirea unui singur închizător - Răzvan Marin, care e mai mult genul de mijlocaş box to box - e pusă sub semnul întrebării. Cel mai probabil, selecţionerul, ştiind că va fi privit de norvegieni, a vrut să testeze, din informaţiile Digi Sport echipa urmând să arate mult mai "aşezată". În absenţa lui Cicâldău, Tudor Băluţă pare soluţia logică, iar marea dilemă a tehnicianului primei reprezentative e legată de folosirea lui Stanciu sau a lui Ianis Hagi. Primul are atu-ul experienţei, dar handicapul major al problemelor care l-au făcut să plece de la echipa de club pentru o perioadă, fiind neplătit. De partea cealaltă, fiul "Regelui" a fost unul dintre cei mai în formă jucători din Liga 1 pe finalul de sezon.
"După mine, e nevoie de o victorie. Cu un egal, ajungem iar la pomană. Un succes ne ajută şi în plan moral, al încrederii jucătorilor, ar aduce şi o presă mai bună. Eu cred că ar trebui să câştigăm, să nu ne ducem în Norvegia după un egal. Azi am avut o discuţie cu câţiva oameni de sport. Am discutat despre alcătuirea lotului naţionalei la CM 1994. Eu sunt de părere că trebuie să respectăm deciziile selecţionerului. El face selecţia şi primul "11". El cunoaşte cel mai bine situaţia la nivelul lotului, el îi vede pe jucători zi de zi", a spus fostul selecţioner, Anghel Iordănescu, la Fotbal Club, pe Digi Sport 1.
Norvegia - România | Cicâldău, accidentat
Alexandru Cicâldău nu va juca în următoarele două meciuri ale naţionalei României, cu Norvegia şi Malta.
Mijlocaşul lui U Craiova a acuzat probleme musculare în ultima partidă jucată în play-off-ul Ligii 1, însă nu a putut fi recuperat complet, iar selecţionerul Cosmin Contra a decis ca mijlocaşul în vârstă de 21 de ani să nu facă deplasarea în Norvegia și Malta, pentru a evita apariția unei posibile recidive a accidentării.
Alexandru Cicâldău se va alătura însă lotului naționalei U21 a României și va merge în cantonamentul premergător Europeanului de tineret din Italia și San Marino.
Fotbalistul Craiovei va fi apt sută la sută pentru primul meci din faza grupelor Euro 2019, programat pe 18 iunie, contra Croației.
Norvegia - România | Ianis Hagi, faţă în faţă cu istoria
Meciul naţionalei de la Oslo ar putea însemna un nou moment istoric pentru familia Hagi. Regele Gică Hagi a debutat sub tricolor pe 10 august 1983 într-un amical jucat în Norvegia, în perioada în care selecționer era Mircea Lucescu. Hagi a fost integralist în acea partidă și a jucat mijlocaș stânga.
Fiul său, Ianis Hagi, i-a călcat pe urme tatălui său 35 de ani mai târziu. Ianis a debutat pentru naționala României în noiembrie anul trecut în partida câştigată în faţa Lituaniei în grupa din Liga Naţiunilor. Fiul ”Regelui” a fost trimis pe teren de Cosmin Contra, în minutul 68, în locul lui Claudiu Keșeru, când scorul era deja 3-0 pentru ”tricolori”. Jucătorul Viitorului a primit astfel primele minute în tricoul naţionalei la vârsta de 20 de ani și 26 de zile. Tatăl său, fostul lider al Generației de Aur, a debutat la națională pe când avea 18 ani, șase luni și cinci zile.
Fiul "Regelui" vrea neapărat să spargă gheaţa la naţională
Ianis are acum şansa să o ia înainte tatălui său. Dacă Gică Hagi a aşteptat mai bine de un ca să marcheze primul gol la naţională, decarul Viitorului poate reuşi acest lucru după aproape 7 luni. Cosmin Contra este convins că nu va mai trece mult timp până când vom sărbători şi prima reuşită a lui Ianis în tricoul naţionalei.
"Sper cât mai repede să marcheze şi primul gol Ianis la prima reprezentativă. Nu trebuie să fie obsedat de lucrul acesta, trebuie să facă ce a făcut şi până acum. Eu zic că ocazii a avut să înscrie, o să vină şi golul", a declarat Cosmin Contra.
Ianis Hagi poate fi "arma secretă" a lui Contra
Selecţionerul nu a vrut să dezvăluie dacă Ianis Hagi va fi titular contra Norvegiei.
"Sincer, toată lumea s-a pregătit foarte bine, îşi doresc toţi să joace.Acum, trebuie să îi simt şi eu pe jucători. Am stat cu ei toată săptămâna, dar întotdeauna înainte de ultimul antrenament, dacă mai am dubii, văd care poate să joace şi care nu.Ianis a debutat foarte bine în Suedia, a participat la jocul echipei. Apoi la meciul de acasă cu Feroe, chiar foarte bine în repriza a doua, a avut şi două ocazii.A făcut exact ceea ce i-am cerut la pauză. Este un jucător cu dorinţă foarte mare să se impună, atât la echipa de club, cât şi la naţională, dar trebuie să avem grijă, sunt anumite meciuri, anumite momente în care Ianis poate să ne ajute într-o anumită parte a unui joc. Poate nu de la început, poate din a doua repriză" a explicat Cosmin Contra.
Ianis Hagi este unul dintre liderii generației U21 care a reușit o calificare istorică la EURO 2019 din Italia. El a fost promovat chiar de către tatăl său în fotbalul mare, debutând la Viitorul în sezonul 2014/2015, într-un meci cu FC Botoșani, la numai 16 ani.
Lotul României pentru meciurile cu Norvegia şi Malta
- Portari: Ciprian Tătărușanu (Nantes, 59/0), Silviu Lung (Kayserispor, 3/0), Ionuț Radu (Genoa, 0/0)
- Fundași: Romario Benzar (FCSB, 15/0), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 34/0), Dragoș Grigore (Ludogorets, 35/0), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 3/0), Iulian Cristea (FCSB, 0/0), Alin Toșca (PAOK, 15/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 CS, 9/0)
- Mijlocași: Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 42/5), Dorin Rotariu (Astana, 9/1), Ciprian Deac (CFR Cluj, 19/4), Dennis Man (FCSB, 3/0), Tudor Băluță (FC Viitorul, 4/0), Răzvan Marin (Standard Liege, 16/1), Paul Anton (Krylia Sovetov, 8/0), Dan Nistor (Dinamo, 1/0), Alexandru Maxim (Mainz, 34/3), Gheorghe Grozav (Kisvárda FC, 27/5), Nicolae Stanciu (Al-Ahli, 30/10), Ianis Hagi (FC Viitorul, 3/0)
- Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogorets, 31/10), George Țucudean (CFR Cluj, 9/3), George Pușcaș (Palermo, 6/2)
CLASAMENT GRUPA F
Partida Norvegia - România se joacă vineri, 7 iunie, de la ora 21:45, pe stadionul Ullevaal, din Oslo.
Etichete: romania , euro 2020 , cosmin contra , norvegia - romania , preliminarii euro , lot contra
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...