Gică Popescu, săgeţi spre Contra: "Naţionala nu e ce trebuie!". Singurul tricolor care ar fi titular în faţa puştilor lui Rădoi
01.07.2019, 23:49Gică Popescu a făcut, în direct la Fotbal Club, pe Digi Sport 1, o radiografie completă a naţionalei lui Contra. Fostul lider al "Generaţiei de Aur" nu crede în actualul proiect şi crede că doar dacă li se dau credit puştilor lui Rădoi la prima reprezentativă, tricolorii au o şansă reală, în viitor.
Supercupa Spaniei: Athletic Bilbao - Barcelona, miercuri, 21:00, DGS 1
Cupa Ligii Angliei: Tottenham - Liverpool, miercuri, 22:00, DGS 2
Deşi România e în cărţile calificării la Euro 2020, "Baciul" crede în strategia lui Contra până la un punct. Prima reprezentativă se angajează într-un joc fizic, unde e depăşită fără probleme de formaţii ca Norvegia sau Suedia, adversarele din grupă. Selecţionerul ar trebui să se uite în primul rând la calităţile jucătorilor şi să stabilească o strategie în funcţie de acestea.
"Pentru mine naţionala nu e ce trebuie. Joacă un fotbal care nu i se potriveşte jucătorului român. Jucăm lungă şi după ea, niciodată nu vom face performanţă aşa. Noi suntem înzestraţi tehnic, nativ, avem nevoie de altă tactică. Am încercat să ne batem pe sus cu suedezii, acum, în preliminarii. Nu avem cum să facem faţă cu sistemul ăsta, lungă şi după ea. Dar repet, e doar părerea mea, nu vreau să supăr pe nimeni. Când ai jucători cu calitate, e normal să vrei să ţii tu mingea. Nu ăsta e fotbalul românesc, noi avem fantezie, balonul trebuie să fie la noi, noi să construim", a spus Popescu, la Fotbal Club.+
Tătăruşanu, singurul care merită să fie la prima reprezentativă titular în faţa puştilor lui Rădoi
O soluţie pentru ieşirea din conul de umbră în care ne zbatem de la începutul anilor 2000 e să facem schimbul de generaţii. Echipa U21 a arătat o cu totul altă mentalitate decât cea cu care ne obişnuiseră generaţiile care au ratat pe bandă rulantă calificări, astfel că selecţionerul ar trebui să se bazeze pe nucleul de la formaţia lui Rădoi. Din punctul său de vedere, doar Tătăruşanu are un plus vizibil peste Ionuţ Radu, restul tricolorilor mici fiind cel puţin de aceeaşi valoare cu fotbaliştii chemaţi constant de Contra la naţionala mare.
"E greu să îl scoţi pe Tătăruşanu din poartă acum. Eu aşa văd, el e singurul pe care nu poţi să îl scoţi din primul "11" pentru a băga pe cineva de la U21. Pe restul nu îi văd, nici măcar pe Chiricheş sau pe Stanciu. Primul a avut probleme medicale, al doilea are probleme la echipa de club", a mai spus Popescu, nu înainte de a vorbi despre dezamăgirea provocată de fotbaliştii care evoluează acum la naţionala mare: "O generaţie care nu lasă nimic în urmă nu are cum să fie regretată. Cei care sunt acum, când pleacă, lasă ceva în urmă? Noi nu trebuie să ne mulţumim cu o calificare la un Campionat European în 10 ani de zile (n.r.Euro 2016). Ar fi fost aşa dacă nu ne-am fi calificat niciodată şi acea calificare rămânea în istorie. Dar noi am fost obişnuiţi la fiecare doi ani să avem o calificare. Asta înseamnă performanţă".
Importanţa promovării tinerilor de la U21
Deşi admite că aducerea in corpore a jucătorilor de la U21 nu trebuie privită ca o garanţie a succesului, promovarea unui nucleu de fotbalişti în jurul căruia să se construiască noua naţională e absolut necesară. Chiar cu riscul ratării calificării la Euro 2020, pentru că experienţa pe care tinerii din echipa lui Rădoi ar dobândi-o ar fi nepreţuită şi va ajuta echipa naţională pe termen lung, în perspectiva viitoarelor campanii.
"Poate nu poţi face o echipă naţională doar din copii de 19 şi 20 de ani. Dar nu trebuie să te uiţi în paşaport când faci selecţia, asta am învăţat când am fost la Ajax şi i-am studiat. Ei pun în balanţă: e mai bun ăla de 16 ani decât cel de 30? Da. Atunci joacă primul. Eu cred că cei mai mulţi dintre titularii de la Euro 2019 ar trebui să intre în planurile selecţionerului. Îi iei şi nu te uiţi la vârstă, pentru că au demonstrat deja. Lasă vârsta şi experienţa, vezi cine e mai bun. Contra e într-o situaţie grea, pentru că e într-o campanie, dar eu aş risca. Merită copiii ăştia să le dai şansă? Merită, rişti încă o calificare, am ratat atâtea. Dar în următoarea campanie vor avea o cu totul altă experienţă", a mai spus fostul mare închizător al Barcelonei.
Pentru a-şi argumenta punctul de vedere, Popescu a făcut referire la turneul final din Italia '90. Emerich Ienei, selecţionerul de atunci, a mers pe mâna multor tineri - Popescu, Lupescu, Lăcătuş, Sabău, Ilie Dumitrescu sau Florin Răducioiu -, iar rezultatul a fost fantastic. Tricolorii nu doar că s-au calificat dintr-o grupă cu Argentina, URSS şi Camerun, dar ulterior experienţa de la Copa del Mondo a fost decisivă pentru traseul din SUA 1994.
"Noi în 1990 aveam toţi 20-22 de ani. 7 din primul 11 aveau vârsta asta. Şi ne-am dus şi am ieşit din grupe. Şi asta ne-a ajutat enorm ulterior", a concluzionat Gică Popescu.
Etichete: romania , nationala romaniei , gica popescu , gica popescu cosmin contra
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
În cadrul unei conferințe de presă, Donald Trump a lansat ideea că Statele Unite ale Americii ar...