Video Fascinanta poveste a omului din umbră de la naționala de fotbal și momentul puțin cunoscut cu recuperarea Cătălinei Ponor
articol scris de Digi Sport11.11.2020, 12:18
Rolul unui fizioterapeut e esențial în viața oricărui lot sportiv. E omul care se vede foarte puțin în lumina reflectoarelor, dar care muncește neîncetat pentru a avea grijă de sănătatea, de recuperarea, de tonusul muscular al sportivilor. FRF a realizat un material extrem de interesant cu Toma Vasilescu, omul care lucrează alături de tricolori din 2016.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Tânărul specialist are o poveste fascinantă. A ales fizio-kinetoterapia deși intrase și la medicină generală, iar vântul carierei l-a purtat lângă sport. Mai întâi la lotul olimpic de gimanstică, în 2013, unde a intrat în spirala fascinantă a unui sport greu, cu campioane predispuse la accidentări, o disciplină unde exponenții ei strâng din dinți și merg mai departe. Cei mai ghinioniști stau mult timp pe tușă sau se retrag devreme.
- LIVE TEXT | Echipa națională a României întâlnește reprezentativa Belarusului, într-un meci de verificare, azi, de la ora 19:00, pe stadionul "Ilie Oană", din Ploiești.
Galerie Foto
Toma Vasilescu: "Cel mai important e feed-back-ul pe care-l avem de la pacienți"
Toma Vasilescu a lucrat trei ani cu lotul olimpic feminin de gimnastică și a mers la Rio de Janeiro, unde a simțit cu adevărat spiritul competiției Celor Cinci Cercuri. A avut grijă de sportive precum Cătălina Ponor, tripla campioană de la Atena, Larisa Iordache sau Diana Bulimar.
"Meseria de fizioteraput e complexă, ține de partea de recuparare mediacală, prevenția unor accidentări în rândul sportivilor și recuperaarea lor în performanța sportivă. Pentru mine a fost o alegere norocoasă, am intrat la Facultatea de Medicină, intrasem atât la medicină generală, cât și la fizioterapie. Am avut inspirația să rămân la fizio-kinetoterapie, astfel încât am ajuns la concluzia că pot ajuta așa oamenii mult mai bine.
În această profesie diferența se face cu oamenii cu care lucrezi, ei te diferențiază față de alți colegi. Pe parte educațională am avut ocazia să studiez și în afară anumite terapii, astfel că acum predau și în România anumite tehnici. Cel mai important e feed-back-ul pe care-l avem de la pacienți, așa creștem ca și fizioterapeuți prin munca noastră depusă zi de zi cu pacienții", spune Vasilescu, într-un material realizat de FRF.
Toma Vasilescu: "A fost șocant să văd în sală fete de 15-16 ani, ce risc mare de accidentări era!"
Experiența care l-a făcut să simtă exact pulsul sălii de antrenament, cu sute de repetări, acrobații senzaționale și tehnică desăvârșită a trăit-o la lotul feminin de gimnastică, unde a lucrat până în 2016, când s-a alăturat naționalei de fotbal. Toma Vasilescu a avut un rol hotărâtor pentru starea medicală a sportivelor care au calificat România la Jocurile Olimpice.
"În decembrie 2013 am fost sunat de doamna doctor Beldie. M-a întrebat dacă aș vrea să mă alătur lotului olimpic. Am spus da, e o provocare, e ceva deosebit, că e cel mai periculos sport.
A fost șocant să văd în sală fete de 15-16 ani, ce risc mare de accidentări era! Am învățat partea tehnică a gimnasticii și am putut să mă adaptez la ce aveau ele nevoie.
Cele mai mari provocări? Una dintre ele a fost recuperarea Dianei Bulimar pentru CM 2015, a doua provocare a fost recuperarea după operația la tendonul ahilian a Cătălinei Ponor pentru calificarea la preolimpic și apoi s-a calificat la Jocurile Olimpice. Spre fericirea mea, am lucrat cu trei gimnaste importante, Cătălina Ponor, Larisa Iordache și Diana Bulimar.
E o senzație specială pentru că știi că ajuți câteva valori ale sportului românesc si trebuie să ții cont că vor fi oameni normali după încheierea carierei sportive. Eram conștient că trebuie să am grijă de ele și în vederea vieții de după sport", a dezvăluit Toma Vasilescu.
Etichete: catalina ponor , larisa iordache , echipa nationala , diana bulimar , toma vasilescu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...