Fără reconstrucție! Pițurcă insistă pe calificarea la Euro 2016, dar n-a promovat jucători
20.11.2013, 23:10Victor Pițurcă nu face o tragedie din ratarea calificării la CM 2014, deși conjunctura a fost una favorabilă. "Tricolorii" au pierdut fără drept de apel în fața celui mai accesibil adversar posibil, iar jocul prestat nu oferă deloc speranțe mari pentru viitoarele preliminarii.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
În repetate rânduri, selecționerul a anunțat că nu are nicio miză în calificarea la Rio, deoarece contractul său stipulează un alt obiectiv: accederea la Euro 2016, care va avea loc în Franța. Deși România pregătește, teoretic, următorii ani, naționala încă se bazează constant pe jucătorii săriți de 30 de ani, care nu mai reprezintă garanții de viitor.
E drept că Grecia va juca la turneul final din Brazilia cu o mulțime de veterani, dar echipa elenă nu pare deloc una de speriat în Europa. În tot acest timp, Pițurcă privește cu optimism spre viitor, în condițiile în care Lobonț, Goian, Raț, Cociș, Lazăr sau Niculae încă sunt oameni importanți la națională. În 2016, aceștia vor fi mai aproape de retragere decât de performanță. Totodată, pe motiv de vârstă, Mutu nu a prins ultimele convocări, deși regula i-a ocolit pe fotbaliștii amintiți mai sus - "tricolori" cu state vechi în circuitul reprezentativei.
Nicușor Stanciu, o soluție la mijlocul terenului?
Dacă obiectivul declarat al selecționerului ar fi fost doar calificarea la Euro 2016, în cazul lui Pițurcă putea exista pretenția de a "crește" la națională mai mulți tineri, care peste trei-patru ani ar fi avut maturitatea necesară pentru a ataca o calificare. Printre numele care ar putea ajuta în preliminariile viitoare, dar nu sunt deloc băgate în seamă acum, se numără jucători precum Laurențiu Brănescu (portar), Alexandru Vlad (fundaș) sau Nicușor Stanciu (mijlocaș).
15 fotbaliști de viitor pot intra în lotul naționalei
În mare parte, aceștia joacă mereu la echipele de club, dar nu au atras încă atenția selecționerului nostru. În situații asemănătoare se află alți 12 fotbaliști de viitor, care nu se află în circuitul reprezentativei. România s-a bazat în aceste preliminarii pe nu mai puțin de 11 jucători trecuți de 30 de ani (care vor avea cel puțin 34 de ani la Euro 2016), majoritatea dintre ei fiind oameni de bază, inclusiv la barajul de tristă amintire cu Grecia.
Motivul pentru care speranțele lui Pițurcă se leagă de următorul turneu final este legat și de regulamentul competițional. Pentru prima dată din 1996 încoace, la Euro vor participa mai mult de 16 echipe, mai precis 24. Asta înseamnă că 53 de echipe naționale se vor lupta în preliminarii pentru 23 de locuri, de vreme ce Franța este calificată din oficiu.
Vom avea preliminarii accesibile!
Drept urmare, aproape jumătate dintre echipele angrenate vor obține calificarea, iar la start se vor alinia și naționale foarte accesibile, precum cele din San Marino, Andorra, Insulele Feroe sau Gibraltar. La turneul final vor fi șase grupe a câte patru țări, iar apoi vor urma trei runde eliminatorii și finala, de la Paris (10 iulie 2016). Preliminariile vor avea loc în perioada septembrie 2014 - noiembrie 2015, iar România ar putea intra chiar și în urna a doua valorică a tragerii la sorți.
"Eu nu m-aș concentra pe următorul turneu final, un lucru pe care ni-l dorim cu toții. Dacă privim doar din doi în doi ani, că poate reușim o calificare, cred că de data aceasta va trebui să fie un moment zero, unul de plecare, cu un proiect care să dea rezultate. E nevoie ca fotbalul românesc să aibă continuitate la nivel de performanță!" - Gică Popescu
Ce "tricolori" folosiți în actualele preliminarii au șanse minime de a mai ajuta naționala României la CE din 2016: Lobonț (35 de ani), Raț (32 de ani), Tamaș (30 de ani), Goian (32 de ani), Sălăgeanu (30 de ani), Cociș (30 de ani), Lazăr (32 de ani), Hoban (30 de ani), M. Niculae (32 de ani), G. Bucur (33 de ani), Mutu (34 de ani).
Tineri care ar putea intra în circuitul naționalei, în vederea reconstrucției: Brănescu (19 ani, Juve Stabbia), Lung jr. (24 de ani, Astra), Papp (24 de ani, Chievo), Al. Vlad (23 de ani, Dnepr), C. Nica (20 de ani, Atalanta), Șt. Popescu (20 de ani, Ajaccio), A. Chițu (22 de ani, Valenciennes), Mladen (21 de ani, Olhanense), Mateiu (23 de ani, FC Brașov), Fl. Matei (20 de ani, Volyn), P. Anton (22 de ani, Pandurii), Ad. Stoian (22 de ani, Chievo), N. Stanciu (20 de ani, Steaua), M. Alexe (23 de ani, Sassuolo), Budescu (24 de ani, Astra).
26,8 ani a fost media de vârstă a ultimului "11" trimis în teren de Pițurcă
2 jucători mai în vârstă de 30 de ani a convocat Van Gaal la ultimul meci la Olandei, 0-0 cu Columbia. A avut la dispoziție 15 jucători sub 25 de ani!
10 luni mai sunt până la startul preliminariilor CE 2016. Următoarea acțiune a echipei naționale va avea loc în luna februarie
15 ani are Ianis Hagi, fiul "Regelui" Gică Hagi. La Euro 2016 ar avea 18 ani. Tatăl său a debutat sub "tricolor" la vârsta de 18 ani
Etichete: romania , victor piturca , mutu , euro 2016 , piturca romania , mutu romania , chitu , romania preliminarii , romania baraj , euro 2016 romania
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...