Ciprian Marica şi Gabi Torje, pilonii naționalei. Steliştii, decisivi în momente cheie
17.10.2013, 04:15FIFA a desemnat momentul golului lui Alex Chipciu, din minutul 92 al meciului cu Ungaria de la Budapesta, din 22 martie, drept cel mai important al grupei D şi între cele mai determinante 10 momente ale întregii campanii de calificare din Europa.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
"Poate cel mai important moment (n.r. - al Grupei D) s-a întâmplat la Budapesta, când Alexandru Chipciu a înscris în minutele de prelungire un gol pentru o remiză vitală - şi, cel mai important, a luat două puncte Ungariei. Gazdele conduceau din minutul 73, dar Chipciu a înscris în minutul 92. Fără acel gol, maghiarii ar fi terminat pe locul doi, cu un punct înaintea echipei lui Victor Piţurcă" a scris site-ul oficial al forului mondial.
Golul înscris de stelist a fost fundamental în stabilirea clasamentului final al grupei şi, implicit al calificării României la baraj. Dar n-a fost singurul moment în care un jucător al Stelei a fost providenţial pentru naţionala lui Victor Piţurcă.
În meciul din Turcia, de la Istanbul, din 12 octombrie, anul trecut, România s-a impus cu 1-0, prin golul marcat de Gicu Grozav în prelungirile primei reprize. Pasa decisivă a pe atunci "petrolistului" a fost opera lui Mihai Pintilii. Contribuţia stelistului a fost determinantă în victoria de atunci. Fără Pintilii, meciul s-ar fi încheiat remiză, România ar fi avut cu două puncte mai puţin, iar Turcia cu unul mai mult.
Dacă nu ar fi fost cei doi stelişti, România ar fi încheiat grupa pe locul 4, în urma Olandei, Ungariei şi Turciei, iar maghiarii ar fi mers la baraj. Fără a mai pomeni despre faptul că, în victoria cu 3-0 în faţa ungurilor, de la Bucureşti, două din cele trei goluri au fost reuşite de stelişti (Pintilii, Tănase).
Clasamentul fără contribuţia jucătorilor Stelei:
1. Olanda - 28
2. Ungaria - 19
3. Turcia - 17
4. România - 16
5. Estonia - 7
6. Andorra - 0
Toate astea, în ciuda conflictului - când mocnit, când aprins - dintre selecţioner şi staff-ul Stelei. De altfel, Gardoş recunoştea, într-un interviu dinaintea "dublei" cu Andorra şi Estonia că jucătorilor Stelei nu le este uşoară situaţia, prinşi între orgoliile celor două părţi "combatante".
"Încercăm să le ignorăm, nu e uşor. Din păcate, de multe ori noi picăm la mijloc în discuţiile astea. Nu e uşor, pentru că toată ziua la televizor şi în presă se vorbeşte despre Steaua. Mai ales când e vorba şi de un conflict cu naţionala se vorbeşte non-stop", declara Gardoş pentru Prosport. Cu toate acestea, acelaşi fundaş al Stelei declara că nu se va ajunge niciodată ca un jucător al Stelei să refuze echipa naţională: "Ca jucător la Steaua ai mai mare nevoie de naţională decât are nevoie naţionala de tine. Chiar dacă sună a clişeu, e o mândrie să fii la echipa naţională".
Marica şi Torje, "duet"-ul care face muzica la naţională
Dincolo de contribuţiile - esenţiale şi hotărâtoare - ale steliştilor la echipa naţională, cei mai constanţi şi mai determinanţi jucători ai trupei lui Piţurcă sunt - paradoxal - doi fotbalişti care în ultimul an, în care s-a jucat campania de calificare la CM 2014, ori nu au avut echipă, ori erau ignoraţi la formaţiile de club: Ciprian Marica şi Gabriel Torje.
Împreună, cei doi au marcat opt goluri şi au dat cinci assist-uri în preliminarii, iar în toate cele 14 meciuri jucate de naţionala noastră din septembrie 2012 încoace (10 oficiale, 4 amicale) au înscris 13 goluri şi au dat opt pase decisive.
De altfel, ambele victorii obţinute cu Estonia au fost aproape integral opera celor doi. În meciul tur, de la Tallin, Marica a înscris un gol din pasa lui Torje şi i-a oferit assist-ul la golul doi jucătorului lui Espanyol. În retur, Marica a marcat ambele goluri ale victoriei de marţi, cu 2-0, de pe Arena Naţională. Cele şase puncte au fost, aşadar, opera celor doi jucători, fără de care România ar fi înregistrat - ipotetic - două remize albe cu estonii şi ar fi avut, la final, cu patru puncte mai puţin în clasament, terminând pe locul 4 al grupei.
Clasamentul fără contribuţia lui Marica şi a lui Torje:
1. Olanda - 28
2. Ungaria - 17
3. Turcia - 16
4. România - 15
5. Estonia - 9
6. Andorra - 0
Meciurile României din preliminariile CM 2014, cu marcatorii şi pasatorii decisivi (în paranteză) de la fiecare meci:
Estonia-România 0-2 - Marica (Torje), Torje (Marica)
România-Andorra 4-0 - Torje, Lazăr, Găman (Torje), Maxim (Lazăr)
Turcia-România 0-1 - Grozav (Pintilii)
România-Olanda 1-4 - Marica (Raţ)
Ungaria-România 2-2 - Mutu (penalty), Chipciu
Olanda-România 4-0
România-Ungaria 3-0 - Marica, Pintilii (Marica), Tănase
România-Turcia 0-2
Andorra-România 0-4 - Keşeru (Stancu), Stancu (Maxim), Torje (penalty), Lazăr (Torje)
România - Estonia 2-0 - Marica (penalty), Marica (Măţel)
Clasamentul contribuţiei jucătorilor la golurile României:
- Marica - 5 goluri + 2 pase = 7 puncte
- Torje - 3 goluri + 3 pase de gol = 6 puncte
- Lazăr - 2 goluri + o pasă de gol = 3 puncte
- Stancu - un gol + o pasă de gol = 2 puncte
- Pintilii - un gol + o pasă de gol = 2 puncte
- Maxim - un gol + o pasă de gol = 2 puncte
- Mutu - un gol = 1 punct
- Keşeru - un gol = 1 punct
- Chipciu - un gol = 1 punct
- Tănase - un gol = 1 punct
- Grozav - un gol = 1 punct
- Găman - un gol = 1 punct
- Raţ - o pasă de gol = 1 punct
- Măţel - o pasă de gol = 1 punct
În plus, pe perioada preliminariilor pentru Cupa Mondială din Brazilia, România a mai jucat şi patru partide amicale: cu Belgia (în noiembrie 2012), cu Australia (în februarie 2013), cu Trinidad&Tobago (în iunie 2013) şi cu Slovacia (în august 2013).
Amicale jucate de România din septembrie 2012 încoace:
România-Belgia 2-1
Maxim - un gol
Torje - o gol (penalty)
Nistor - o pasă de gol
România-Australia 3-2
Stancu - un gol
Tănase - un gol
Torje - o gol
Alexe - o pasă de gol
România-Trinidad Tobago 4-0
Marica - 3 goluri
Torje - o pasă de gol
Lazăr - o pasă de gol
România-Slovacia 1-1
Stancu - un gol
Torje - o pasă de gol
Contribuţia jucătorilor la golurile României în meciurile amicale:
- Torje - 2 goluri + 2 pase de gol = 4 puncte
- Marica - 3 goluri = 3 puncte
- Stancu - 2 goluri = 2 puncte
- Tănase - un gol = 1 punct
- Maxim - un gol = 1 punct
- Lazăr - o pasă de gol = 1 punct
- Nistor - o pasă de gol = 1 punct
- Alexe - o pasă de gol = 1 punct
Aşadar, începând cu luna septembrie 2012, de când s-a dat startul preliminariilor pentru CM 2014, România a jucat 14 partide (10 oficiale şi 4 amicale). Cei mai determinanţi elevi ai lui Piţurcă au fost, în aceste partide, următorii fotbalişti:
- Marica - 8 goluri + 2 pase de gol = 10 puncte
- Torje - 5 goluri + 5 pase de gol = 10 puncte
- Stancu - 3 goluri + o pasă de gol = 4 puncte
- Lazăr - 2 goluri + 2 pase de gol = 4 puncte
- Maxim - 2 goluri + o pasă de gol = 3 puncte
- Tănase - 2 goluri = 2 puncte
- Pintilii - un gol + o pasă de gol = 2 puncte
Etichete: calificare , nationala , turcia , victor piturca , piturca , torje , cm 2014 , pintilii , estonia , preliminarii , ungaria , chipciu , tanase , marica , stelisti , baraj , ros-albastri , cm brazilia , stelist , determinanti , providentiali
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...