Avantajul României pentru preliminariile Mondialului: fotbaliștii de atac, cu ritm de joc și realizări! Situația din defensivă
articol scris de Digi Sport22.03.2021, 23:58
Prima reprezentativă a României pornește în această săptămână într-o nouă campanie, a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2022, competiție la care ”tricolorii” au participat ultima dată în 1998.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Înaintea acestui start de campanie, România pare a avea, față de ultimii ani, un mare avantaj: cei mai mulți dintre jucătorii convocați evoluează constant la echipele de club, unii chiar în campionate puternice, și, fotbaliștii de la mijloc în sus, cu realizări numeroase recent.
Marele avantaj al naționalei înaintea startului preliminariilor
În cazul postului de portar, primele meciuri din această campanie vor fi primele din era ”post-Tătărușanu”. Goalkeeper-ul lui AC Milan s-a retras după ediția din 2020 a Ligii Națiunilor, dar pare că a lăsat naționala pe ”mâini” bune.
Dintre cei patru portari convocați, Florin Niță și David Lazar au avantajul de a juca constant la echipele de club, cu un plus pentru fostul jucător de la FCSB, care are de partea sa experiența jocurilor din cupele europene, chiar și în acest sezon, când Sparta Praga a încheiat pe trei în grupa de Europa League din care au mai făcut parte Milan, Lille și Celtic.
În defensivă, postul de fundaș dreapta pare cel mai ”șubred”, dar, chiar și aici, cele două soluții, Ovidiu Popescu, devenit o variantă fiabilă pentru dreapta apărării după jocurile bune de la FCSB, și Vasile Mogoș, titular la Chievo, în Serie B.
Pentru pozițiile de stoperi, soluțiile sunt Vlad Chiricheș, Andrei Burcă, Ionuț Nedelcearu și Alin Toșca. Primul a jucat puțin la Sassuolo în ultimul timp, dar este căpitanul echipei naționale, astfel că este puțin probabil să fie scos din echipă. Următorii trei sunt fotbaliști de bază la CFR, AEK Atena și Gaziantep.
Aceeași situație este și în ceea ce privește postul de fundaș stânga, cu Mario Camora și Nicușor Bancu titulari incontestabili la CFR și Craiova, alegerea urmând a fi făcută de selecționer în funcție de abordarea meciului, Camora având un plus evident pe partea defensivă în fața lui Bancu.
Nicușor Stanciu, formă excelentă înaintea acțiunii echipei naționale
De la mijloc în sus, toți fotbaliștii convocați joacă în mod constant la echipele de club, iar jucători precum Nicolae Stanciu, Valentin Mihăilă, Erik Bicfalvi, Ianis Hagi și Claudiu Keșeru au avut realizări în ultimul timp.
Cel puțin în cazul meciurilor cu Macedonia de Nord și Armenia, primul și al treilea din acțiunea din martie, este de așteptat ca Mirel Rădoi să nu apeleze la singurul închizător din lot, Alex Crețu.
În acest caz, ar putea apărea o linie mediană formată din Răzvan Marin, om de bază la Cagliari, în Serie A, Nicolae Stanciu, aflat în formă de grație la Slavia Praga, cu șase goluri marcate în ultimele cinci partide, dintre care două superbe în optimile Europa League, împotriva lui Rangers, și Florin Tănase, puțin mai avansat, golgheterul Ligii 1, cu 18 goluri marcate, și căpitanul și omul esențial din jocul liderului FCSB.
- 13 goluri și 6 pase de gol a reușit Nicolae Stanciu în acest sezon
Soluții pentru centrul terenului sunt, de asemenea, Alex Cicâldău, titular la Craiova, Erik Bicfalvi, om de bază la Ural, în Rusia, cu două goluri marcate în ultimele două meciuri, Ianis Hagi, proaspăt încoronat campion al Scoției cu Rangers, după un campionat în care a marcat șase goluri și a oferit alte nouă pase decisive, și Alex Maxim, esențial în jocul lui Gaziantep, care, însă, nu a mai avut recent realizările din toamnă.
În benzi, cele mai mare șanse la titularizare le au Dennis Man și Valentin Mihăilă, cei care au jucat constant la Parma în ultimul timp, în Serie A, și au avut realizări.
- 3 goluri și 2 assist-uri are Valentin Mihăilă pentru Parma în 2021
În părțile laterale ar putea apărea și Ianis Hagi, care a jucat și în dreapta la Rangers, Alex Maxim, folosit chiar și la națională în banda stângă, și Florinel Coman, cel care a jucat constant la FCSB, însă fără realizări pe plan individual.
Pentru postul de atacant central, dacă nu se va apela la o improvizație, soluțiile sunt clare, cu George Pușcaș și Claudiu Keșeru drept variante.
Fostul golgheter al naționalei de tineret a revenit la mijlocul lui februarie după trei luni în care nu a putut juca deloc din cauza unei accidentări și a marcat doar un gol în 2021, astfel că, cel puțin statistica i-ar acorda prima șansă la titularizare lui Claudiu Keșeru, care a marcat șase goluri în cele șapte meciuri jucate pentru Ludogorets în 2021, dar Mirel Rădoi ar putea apela la George Pușcaș din dorința de a avea un punct fix în față, un vârf care să facă mai bine jocul cu spatele la poarta adversă.
Cum ar putea arăta România în startul preliminariilor:
- Niță - Ov. Popescu, Chiricheș, Burcă, Bancu - Marin, Stanciu - Man, Tănase, Mihăilă - Pușcaș
Programul României în preliminariile CM 2022 din Qatar
25 martie 2021
- ora 21:45 – ROMÂNIA – Macedonia de Nord, Germania – Islanda, Liechtenstein – Armenia
28 martie 2021
- ora 19:00 – Armenia – Islanda
- ora 21:45 – ROMÂNIA – Germania, Macedonia de Nord – Liechtenstein
31 martie 2021
- ora 19:00 – Armenia – ROMÂNIA
- ora 21:45 – Germania – Macedonia de Nord, Liechtenstein – Islanda
2 septembrie 2021
- ora 21:45 – Islanda – ROMÂNIA, Liechtenstein – Germania, Macedonia de Nord – Armenia
5 septembrie 2021
- ora 19:00 – Islanda – Macedonia de Nord
- ora 21:45 – ROMÂNIA – Liechtenstein, Germania – Armenia
8 septembrie 2021
- ora 19:00 – Armenia – Liechtenstein
- ora 21:45 – Macedonia de Nord – ROMÂNIA, Islanda – Germania
8 octombrie 2021
- ora 21:45 – Germania – ROMÂNIA, Islanda – Armenia, Liechtenstein – Macedonia de Nord
11 octombrie 2021
- ora 21:45 – ROMÂNIA – Armenia, Islanda – Liechtenstein, Macedonia de Nord – Germania
11 noiembrie 2021
- ora 19:00 – Armenia – Macedonia de Nord
- ora 21:45 – ROMÂNIA – Islanda, Germania – Liechtenstein
14 noiembrie 2021
- ora 19:00 – Liechtenstein – ROMÂNIA, Armenia – Germania, Macedonia de Nord – Islanda
Etichete: mirel radoi , nicolae stanciu , dennis man , romania preliminarii mondial , valentin mihaila , lot românia preliminarii mondial
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...