Remember CM 1930 Uruguay. Primul Mondial din istorie. România, printre cele 13 participante
23.05.2018, 09:59Campionatul Mondial de fotbal desfăşurat între 13 şi 30 iulie 1930 în Uruguay a fost primul turneu de amploare organizat de FIFA pentru echipele naţionale. FIFA a ales Uruguay drept gazdă la Congresul federaţiei din 1929, deoarece această ţară sărbătorea o sută de ani de la prima ei Constituţie, iar echipa naţională de fotbal câştigase titlurile la Jocurile Olimpice din 1924 şi 1928.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Toate meciurile s-au jucat în capitala Montevideo, majoritatea pe Estadio Centenario, construit special pentru turneul final. Trei stadioane au fost folosite la prima Cupă Mondială: Estadio Centenario (90.000 locuri), Estadio Parque Central (20.000 locuri) şi Estadio Pocitos (1.000 locuri).
În vederea organizării primei Cupe Mondiale, şi-au manifestat interesul şi alte ţări, precum Italia, Spania, Olanda şi Suedia, dar acestea au fost respinse. Contracandidata lor, Uruguay, era singura ţară înscrisă în cursă care s-a oferit să suporte cheltuielile de cazare şi de transport ale invitaţilor şi să construiască un stadion pe măsură.
Prima ediţie a Cupei Mondiale a fost singura fără ţări calificate. Toate ţările care erau afiliate la FIFA au fost invitate să joace, având ca termen limită să accepte ziua de 28 februarie 1930.
Doar 13 echipe dintre care 7 din America de Sud, 4 din Europa şi două din America de Nord au fost prezente la CM din 1930.
Cele 13 ţări participante au fost dispuse în patru grupe numerice. Din grupa 1 au făcut parte Argentina, Chile, Franţa şi Mexic. Grupa a doua a reunit selecţionatele din Iugoslavia, Brazilia şi Bolivia. A treia grupă a fost compusă din Uruguay, România şi Peru. Din grupa a patra au făcut parte SUA, Paraguay şi Belgia. Fiecare câştigătoare a grupei urma să se califice în semifinale.
Primele două meciuri ale Cupei Mondiale au avut loc în acelaşi timp şi au fost câştigate de Franţa şi SUA, care le-au învins pe Mexic cu 4-1, respectiv pe Belgia cu 3-0. Francezul Lucien Laurent a înscris primul gol din istoria Cupei Mondiale de fotbal.
Semifinalele au avut loc pe 26 şi 27 iulie 1930. Argentina a învins Statele Unite cu 6-1, iar Uruguay s-a impus în faţa Iugoslaviei cu acelaşi scor.
În finală, la 30 iulie 1930, gazdele, în calitate de favoriţi ai turneului, au învins-o pe Argentina cu 4-2 în faţa a 93.000 oameni pe Estadio Centenario, devenind prima naţiune ce a câştigat Cupa Mondială. Partida a fost arbitrată de belgianul Jan Langenus.
Selecţionata Uruguayului, denumită şi echipa Celeste datorită culorilor echipamentului, a fost răsplătită cu marele trofeu, care a fost pus în joc încă de la prima ediţie: o statuetă de aur reprezentând-o pe Nike, zeiţa victoriei în mitologia greacă. A fost botezată Cupa Jules Rimet. Statueta avea o înălţime de 38 cm, o greutate de 3,8 kg şi conţinea 1.800 de grame de aur pur. Încă de la prima ediţie a CM, selecţionata învingătoare s-a calificat automat pentru ediţia următoare, conform regulamentului Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA). Cupa Mondială de fotbal a fost singura competiţie organizată sub egida FIFA care a fost supusă acestei reguli.
Argentinianul Guillermo Stabile a terminat turneul ca cel mai bun marcator, cu opt goluri, precizează www.fifa.com. La ediţia din Uruguay 1930, s-au marcat 70 de goluri în 18 partide. În total, la meciurile din Uruguay au asistat 590.549 spectatori.
Echipa României a fost prima care s-a înscris oficial în competiţie. Prima partidă a României s-a disputat împotriva Perului, la 14 iulie 1930, în a doua zi a turneului. Meciul a avut loc pe stadionul Pocitos, în prezenţa a doar 300 de spectatori, şi a fost arbitrat de la centru de Alberto Warnken din Chile. Tricolorii au reuşit să învingă cu scorul de 3-1. Atacantul Adalbert Deşu a marcat chiar în primul minut al confruntării. A urmat egalarea peruanilor, produsă în minutul 75 de Luis Souza. Pe final, în minutul 85, România a înscris de două ori prin Ştefan Barbu şi Constantin Stanciu.
La 21 iulie 1930, România a întâlnit selecţionata ţării gazdă, pe stadionul Centenario, unde au asistat 80.000 de oameni. Partida a fost arbitrată de brazilianul Rego Almeida. Românii au fost înfrânţi de uruguayeni cu 4-0, prin golurile marcate în primele 35 de minute de Pablo Dorado, Hector Scarone, Pelegrin Anselmo şi Pedro Cea. Uruguay s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale. România a părăsit competiţia, clasându-se pe locul doi al grupei, acumulând două puncte şi un golaveraj de 3-5. După întoarcerea de la Montevideo, fotbaliştii români au fost aşteptaţi în Gara de Nord din Bucureşti de o mare masă de suporteri.
Lotul României, conform site-ului oficial al FIFA, a fost format din: portarii Ion Lăpuşneanu şi Samuel Zauber; fundaşii Adalbert Steiner, Rudolf Buerger şi Iosif Czako; mijlocaşii Alfred Eisenbeisser, Emerich Vogl, Ladislau Raffinski şi Corneliu Robe; atacanţii Adalbert Deşu, Nicolae Kovacs, Constantin Stanciu, Ştefan Barbu, Ilie Subăşeanu şi Rudolf Wetzer. Ultimul dintre aceştia, Rudy Wetzer, căpitanul echipei, era singurul fotbalist profesionist.
AGERPRES
Etichete: fotbal , campionatul mondial , cm 1930 , mondial uruguay , mondial uruguay 1930
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Au apărut primele rezultate ale exit-poll-urilor CIRA - Avangarde și CURS pentru alegerile...