3 echipe naţionale de urmărit în preliminariile CM 2014
20.03.2013, 15:42Vineri, 22 martie, începe o săptămână cu peste 80 de meciuri din preliminariile Campionatului Mondial din Brazilia 2014. Mai exact 84, împărţite între Europa, America de Sud, Africa, America Centrală şi de Nord, Oceania şi Asia. 202 ţări s-au aliniat la startul acestor preliminarii, din care, după aproape doi ani de la primul meci din această campanie (Monserrat-Belize 2-5, 15 iunie 2011), mai au şanse matematice de calificare 120 de echipe naţionale, în timp ce 82 au fost deja "eliminate".
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Până în prezent s-au disputat 472 de meciuri în această campanie de calificare şi s-au marcat 1395 de goluri. Din cele 120 de echipe naţionale rămase cu şanse de a juca în Brazilia 2014, doar patru mai au posibilitatea să ajungă până în finala Campionatului Mondial de anul viitor doar cu victorii la activ: Egipt, Olanda, Rusia şi Tunisia.
"Favoritele" la calificare şi, implicit, la titlul mondial sunt aceleaşi dintotdeauna: gazda Brazilia, fostele campioane Argentina, Spania, Germania, Italia sau mereu surprinzătoarea Olanda, printre altele. Dar care sunt "revelaţiile" acestei campanii de calificare, "outsiderele" care au surprins plăcut până acum în preliminarii şi care au toate şansele să surprindă plăcut şi la turneul final? Digisport.ro vă prezintă trei selecţionate, de pe trei continente, de urmărit pe parcursul cursei de calificare la Mondiale şi, de ce nu, şi la turneul final din Brazilia.
1. Belgia
Belgia nu a fost capabilă să se califice la ultimele cinci turnee finale (trei Europene şi două Mondiale), ceea ce a afectat, inevitabil, lotul echipei, care duce lipsă, acum, de un lider experimentat. Cu toate acestea, "diavolii roşii" compensează printr-un lot valoros, poate cel mai valoros din istoria selecţionatei belgiene, care au făcut pasul de la iluştri anonimi la staruri de cel mai înalt nivel în fotbalul mare.
O generaţie de aur aflată, totodată, într-o formă excepţională, şi cu un viitor promiţător, care a revoluţionat piaţa transferurilor în ultimii ani. Primul unsprezece al Belgiei valorează 188 de milioane de euro, dacă judecăm după sumele de transfer ale jucătorilor, sau 250 de milioane de euro, dacă luăm în calcul valoarea actuală de piaţă a acestora. O sumă care o apropie pe Belgia, cel puţin din acest punct de vedere, de marile naţionale ale lumii.
Capacitate, creativitate, un concept fotbalistic armonios şi multă foame de glorie sunt ingredientele unei echipe naţionale antrenate de fostul mare fotbalist belgian Marc Wilmots. Pasele scurte, dinamismul, mobilitatea, presiune sufocantă asupra adversarului şi viteză în tranziţia mingii sunt câteva din atuurile acestei selecţionate, după cum s-a văzut şi în victoria de la Belgrad, 3-0 cu Serbia, în grupa A de calificare. O generaţie în care strălucesc Courtois (Atletico Madrid), Hazard (Chelsea), Vermaelen (Arsenal), Kompany (Manchester City), Fellaini (Everton), Vertonghen (Tottenham), Witsel (Zenit), Benteke (Aston Villa) sau Lukaku (West Bromwich Albion) anunţă lucruri mari în fotbalul mondial.
Momentan, Belgia este lider în grupa A, cu 10 puncte după patru partide, la egalitate cu Croaţia, dar în faţa Serbiei, Macedoniei, Ţării Galilor şi Scoţiei.
2. Columbia
O ţară care acum două decenii se anunţa ca mare favorită la Mondialele din 1994, după ce învinsese Argentina cu 5-0 în preliminarii şi eşua lamentabil în Statele Unite, cu largul concurs al naţionalei României, îşi propune, de data aceasta mai puţin strident şi ceva mai aplicat, să realizeze, în sfârşit, ceva important în fotbal.
Legiunea "stranierilor" Columbiei domină lotul naţional, iar experienţa importată de aceştia de pe Vechiul Continent se împleteşte fericit cu tehnica şi calitatea starurilor "de acasă". O generaţie tânără - cu mici excepţii - care de la mijloc în sus se poate compara cu orice altă super-naţională mult mai titrată a lumii, e condusă de pe bancă de argentinianul Jose Pekerman, care a dus Columbia până pe locul 3 în grupa de calificare din America de Sud, în urma Argentinei şi Ecuadorului, dar cu un meci mai puţin jucat.
Cu o generaţie înţesată de "golgheteri", ca Falcao (Atletico Madrid), golgheterul Portugaliei Jackson Martinez (FC Porto), James Rodriguez (FC Porto) sau golgheterul Belgiei Carlos Bacca (Club Brugge), şi cu Cristian Zapata (AC Milan), Juan Camilo Zuniga (Napoli), Pablo Armero (Napoli) sau Fredy Guarin (Inter), Columbia vrea să dea lovitura anul viitor pe acelaşi continent, America, pe care a eşuat în urmă cu două decenii.
3. Mexic
Aurul câştigat în faţa Braziliei, la ultimele Jocuri Olimpice, a reînviat o mai veche nedumerire: De ce o ţară cu 112 milioane de locuitori şi multă pasiune pentru fotbal nu este capabilă să obţină şi rezultate pe măsură în sportul rege? Unde greşeşte Mexicul? Din 1982 încoace, Mexicul nu a lipsit decât de la un singur campionat mondial: în 1990, dar şi atunci, din cauza unei sancţiuni FIFA. Cu toate acestea, optimile de finală par maximul pe care pot să-l atingă "aztecii" la un turneu final.
Statistică pe care actuala generaţie vrea să o întrerupă şi ce moment mai bun pentru asta decât un nou Campionat Mondial pe teritoriu american? "Chicharito" Hernandez (Manchester United), Carlos Vela (Real Sociedad), intens curtatul "diamant" al celor de la Club America, Diego Reyes, îndelung aşteptatul să confirme imensu-i talent Giovani Dos Santos (Mallorca), Hector Herrera (Espanyol) sau experimentaţii Carlos Salcido Flores (ex-PSV) şi Gerardo Torrado (ex-Sevilla) au şansa să arate că victoria de la Olimpiada de la Londra în faţa Braziliei nu a fost un foc de paie.
Momentan, în cursa pentru calificarea la Mondiale din grupa nord-americană Mexicul s-a jucat doar o etapă, în care Mexicul a remizat cu Jamaica (0-0), dar "aztecii" nu vor lipsi, cu siguranţă, de la turneul final din Brazilia.
Vezi aici programul celor mai tari meciuri din preliminariile CM 2014 din acest weekend şi de la mijlocul săptămânii viitoare.
Etichete: columbia , belgia , cm 2014 , brazilia , preliminarii , mexic , trei nationale , trei continente , de urmarit
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au...