Prezentarea posibililor adversari ai Stelei în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor
17.05.2016, 10:23Şahtior Donețk, Ajax Amsterdam, Fenerbahce Istanbul, Anderlecht Bruxelles și Sparta Praga sunt posibilele adversare ale Stelei în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor, roş-albaştrii scăpând de Zenit St. Petersburg, după ce ruşii au ratat calificarea în ediţia viitoare a celei mai importante competiţii la nivel de club.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Deşi a scăpat de, probabil, cel mai dificil adversar, vicecampioana României are în continuare o misiune dificilă în tentativa de a se califica în play-off şi în grupe. De acest lucru este conştient şi Alex Chipciu.
"Va fi foarte greu pe ruta non-campioanelor. Dacă în turul 3 mai ai şansa să dai peste un adversar cât de cât accesibil, mai aproape de nivelul nostru, în play-off e aproape imposibil să scoţi o echipă gen Arsenal sau Roma, echipe din Anglia, din Italia", a declarat, pentru Digi Sport, fostbalistul de 26 de ani.
Pe hârtie, cea mai accesibilă echipă de înfruntat este Sparta Praga. Cel mai titrat club din Cehia, cu 33 de titluri şi 14 cupe naţionale, a terminat ultima ediţie de campionat pe locul 2, la 7 puncte în spatele Viktoriei Plzen. Pentru cehi evoluează Kehinde Fatai, fost jucător la Farul şi Astra, despre atacantul nigerian vorbindu-se mult timp ca despre o posibilă soluţie pentru naţionala României. Totuşi, în stagiunea recent încheiată, cel mai important jucător de la Sparta Praga a fost veteranul David Lafata (34 de ani), care a marcat 20 de goluri.
În istoria participărilor sale în Europa, vicecampioana Cehiei s-a întâlnit o singură dată cu Steaua. S-a întâmplat în primul tur al Cupei Campionilor Europeni, în sezonul 1988/89, când roş-albaştrii au mers mai departe după 5-1 la Praga şi 2-2 la Bucureşti.
Anderlecht a pierdut titlul în week-end-ul trecut, când a fost învinsă categoric, scor 0-4, chiar în faţa marii rivale, FC Bruges, care a pus capăt unei perioade de 11 ani în care nu a fost campioană. În acest sezon, golgheterul echipei antrenate de albanezul Besnik Hasi este italianul Stefano Okaka, autor a 15 goluri, însă în lotul formaţiei care a fost de 33 de ori campioană a Belgiei se regăsesc doi dintre cei mai interesanţi tineri belgieni, Dennis Praet şi Youri Tielemans. Argentinianul Matias Suarez, Steven Defour sau hondurianul Andy Najar se numără, de asemenea, printre starurile lui Anderlecht.
Steaua a jucat de trei ori împotriva lui Anderlecht (6 meciuri), de fiecare dată în Cupa/Liga Campionilor, iar bilanţul este perfect egal: 2 victorii de fiecare parte, două remize şi golaveraj 5-5. Totuşi, memorabilă rămâne dubla din semifinala CCE din 1986, când, la Bucureşti, echipa care avea să cucerească trofeul la Sevilla s-a impus entuziasmant cu 3-0, în probabil cel mai bun meci făcut de o formaţie românească în cupele europene.
Fenerbahce va termina pe locul 2 în Turcia, în spatele lui Besiktas, deşi echipa portughezului Vitor Pereira are în lot nume precum Robin Van persie, Nani, Fernando, Diego, Raul Meireles, Bruno Alves sau Simon Kjaer. O listă impresionantă, care arată cât de dificilă va fi misiunea Stelei în cazul unui duble cu gruparea din Istanbul.
Cele două echipe s-au întâlnit de două ori până acum, ambele duble având loc în Cupa UEFA/Europa League. În sezonul 1997/98, Steaua a trecut mai departe în primul tur, după 0-0 la Bucureşti şi 2-1 în deplasare. În stagiunea 2009/10, dubla a avut loc în grupele UEL. Fener s-a impus cu 3-1 pe teren propriu şi cu 1-0 în Ghencea, câştigând grupa. Roş-albaştrii au terminat pe ultimul loc.
De numele lui Ajax se leagă cea mai recentă performanţă europeană a Stelei. În sezonul 2012/13 al Europa League, în 16-imi, roş-albaştrii au întors la Bucureşti un 0-2 la Amsterdam, apoi i-au eliminat pe "lăncieri" la penalty-uri. Până în prezent, este singura confruntare între cele două formaţii în Europa.
Cel mai mare club al Olandei a ratat dramatic şansa de a cuceri al cincilea titlu consecutiv, remizând în deplasare, în ultima etapă pe terenul deja retrogradatei De Graafschap. A profitat rivala PSV, care a devenit astfel campioană. În urma acestui eşec, principalul Frank De Boer a demisionat, însă cu un lot în care se regăsesc Viktor Fischer, Arek Milik, Davy Klaassen sau Jasper Cillessen, Ajax rămâne un adversar redutabil.
În fine, Şahtior Doneţk se pregăteşte de finalul perioadei Mircea Lucescu, cea mai bună din istoria clubului. Este un final trist, cu ratarea titlului în faţa rivalei Dinamo Kiev şi incertitudinea legată de situaţia politică din Ucraina, care i-a obligat pe "mineri" să-şi dispute meciurile considerate pe teren propriu la Lvov sau Kiev. Chiar dacă l-a pierdut pe Alex Teixeira, vândut în China, iar Lucescu are şanse minime să continue, Şahtior rămâne o echipă extrem de puternică. Brazilienii Marlos, Taison, Bernard, croaţii Eduardo şi Srna sau ucrainerii Stepanenko şi Gladkiy sunt nume care fac din vicecampioana Ucrainei un adversar de evitat.
Dintre cei cinci posibili adversari, Şahtior este singurul pe care Steaua nu l-a întâlnit încă în Europa.
Etichete: steaua , liga campionilor , fenerbahce , sahtior donetk , ajax , anderlecht , sparta praga , preliminarii ucl
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...