Campioanele retrogradate. Rapid are destinul trist al lui Marseille și Rangers
18.05.2013, 23:09Retrogradarea Rapidului a venit ca un șoc în fotbalul românesc, unde mai multe echipe care în trecut se băteau pentru titlu au ajuns în anonimatul ligilor inferioare. În 2011, Poli Timișoara și Universitatea Craiova au fost "lovite" la masa verde - e drept, oltenii retrogradând și pe terenul de joc - iar acum Rapid și U Cluj sunt și ele pe marginea prăpastiei.
SuperLiga: FCSB - Unirea Slobozia, duminică, 18:15, DGS 1
SuperLiga: Petrolul - Dinamo, duminică, 20:45, DGS 1
Nu suntem însă singura țară în care se iau astfel de măsuri: Italia, Franța sau Scoția au avut echipe cu finale europene retrogradate pe criterii extrasportive, iar alte grupări importante au ajuns și ele în colaps, din cauza neadaptării la regulile financiare. Peste tot în Europa au existat cazuri în care neregulile financiare sau acuzele de corupție au retrogradat sau chiar au distras mituri. Săptămânalul Fanatik a făcut o trecere în revistă a celor mai cunoscute cazuri, pe care digisport.ro vi le prezintă mai jos.
"Cocoșii" se duelează și la tribunal
Marea rivalitate dintre Marseille și Bordeaux nu s-a purtat întotdeauna pe terenul de joc, ambele grupări ajungând la tribunal, din cauza problemelor financiare. Prima "a călcat pe bec" formația bordeleză, care a fost retrogradată la finalul sezonului 1991-1992 pe criterii administrative, alături de Nice și Brest. După doar doi ani i-a venit rândul lui Olympique Marseille, care a fost retrogradată din prima ligă din cauza cazului "Valenciennes", când jucătorii micuței echipe au fost contactați de oficialii lui OM, pentru trânti meciul direct. Cu numai un an în urmă, Marseille câștiga Cupa Campionilor Europeni! 8 luni de închisoare a ispășit președintele Bernard Tapie dintr-o condamnare de doi ani pricinuită de acel scandal.
Au murit și au înviat
Unul dintre cele mai importante cluburi din Franța, cu șase titluri de campioană în palmares, s-a aflat în moarte clinică în urmă cu două decenii. Este vorba despre Reims, care are în istorie și două finale de Cupa Campionilor, e drept, în anii '50, și care a coborât eșalon după eșalon, până la nivelul ligii a treia. În 1992, echipa a fost băgată în insolvență, iar gruparea a dispărut în acte. Activitatea clubului a continuat sub alt nume, Stade de Reims Champagne, care a pornit însă din Divizia Onoare. Abia în vara trecută, după o pauză de 33 de ani, Reims a revenit în primul eșalon, iar acum este salvată de la retrogradare!
Englezii nu se uită la palmares
Două formații cu prezențe de succes în trecut, în Cupa Campionilor, sunt acum în Championship, liga secundă engleză, după ce au trecut, în urmă cu puțini ani, și prin cel de-al treilea eșalon. Nottingham Forest și Leeds United, aflate la finalul sezonului la jumătatea clasamentului și fără speranțe de promovare, sunt echipele în cauză. Mai mult, patronii lui Leeds încearcă să vândă clubul, uitând că a trecut ceva mai mult de un deceniu de când echipa de pe Elland Road ajungea în semifinalele Ligii Campionilor. Nottingham Forest este și mai titrată, cu două Cupe ale Campionilor cucerite, în 1979 și 1980, dar acest lucru nu o împiedică să se zbată în mediocritate.
Boavista nu și-a revenit după șoc
Club vechi cu peste un secol de istorie (tocmai împlinește 110 ani), Boavista a ajuns la performanța maximă în 2001, când a câștigat campionatul în fața marii rivale FC Porto. A mai câștigat de-a lungul timpului cinci Cupe ale Portugaliei și cinci Supercupe, iar acum un deceniu a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA. A participat de două ori și în Liga Campionilor, dar șocul a venit în 2008. După câțiva ani în care echipa intrase în cirză financiară, din cauza investițiilor nerentabile, Federația Portugheză i-a acuzat pe conducătorii clubului de presiuni asupra arbitrilor. Boavista a fost trimisă în liga secundă, dar a urmat o nouă retrogradare, pe teren, moment din care echipa nu și-a mai revenit niciodată: joacă acum în liga a treia și e pe locul 10.
Italienii nu se joacă
Poarte și pentru că există mai multe aranjamente sau poate pentru că justiția își face mai bine treaba, cazurile de corupție descoperite în Italia sunt destul de abundente. Ultima lovită de Instanță a fost Juventus, penalizată după scandalul de corupție din 2006, însă Bătrâna Doamnă a reușit deja să revină în fruntea fotbalului din Peninsulă. În 2001/2002, Fiorentina a ajuns chiar în Serie C2, liga a patra italiană, după ce conducerea clubului a fost acuzată de evaziune fiscală. Primul caz celebru de corupție asre însă deja o vechime de peste trei decenii: în 1980, AC Milan și Lazio au fost retrogradate în scandalul "Totonero", fiind vorba de pe atunci de partide aranjate. Două titluri de campioană i-au fost retrase lui Juventus, cele din 2005 și 2006, în urma scandalului "Calciopoli".
Alții au ajuns la desființare
Cel mai dramatic caz s-a petrecut în Austria, unde Grazer AK s-a desființat anul trecut, deși în 2004 câștiga campionatul, iar un mai târziu termina prima ligă pe locul secund. Club fondat în 1902, a cunoscut forma maximă la jumătatea deceniului trecut, după care a urmat prăbușirea. După un caz de evaziune fiscală, în 2006 Grazer AK a fost penalizată cu 26 de puncte în campionat, iar apoi clubul a fost trimis în liga de amatori. Noi probleme financiare au apărut în 2010, tocmai când echipa începea să se revigoreze, iar de data aceasta lovitura a fost fatală. O nouă retrogradare în campionatul de amatori a dus, după alți doi ani de zbateri, la desființarea totală a clubului.
Cel mai titrat club din lume a pățit-o!
Conform statisticilor, Glasgow Rangers este cel mai titrat club de fotbal din lume, cu nu mai puțin de 54 de campionate câștigate. Acest lucru nu i-a împiedicat pe scoțieni să ajungă anul trecut în liga a patra, din cauza problemelor financiare, iar belelele s-au ținut lanț. Chiar dacă unii jucători au rămas alături de club, Federația a luat în calcul retragerea a cinci titluri cucerite de Rangers, în perioada 2000 - 2011, din cauza faputlui că ar fi fost fraudat Fiscul. Conducerea grupării nu a reușit să explice foarte clar cum s-au achitat salariile jucătorilor în acei ani, dar până la urmă clubul a scăpat doar cu o amendă de 300.000 de euro. Datoria a fost pasată vechii societăți, aflată acum în lichidare. Cum fotbalul scoțian se reorganizeaza, fani lui Rangers speră ca peste doi ani, după promovarea facilă din 2013, să vadă din nou meciuri de primă ligă pe "Ibrox".
Etichete: retrogradare , rangers , fc porto , marseille , leeds , rapid retrogradare , boavista porto , nottingham forest
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
A murit Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai îndrăgiți artiși pop din țara noastră. Cântărețul s-a...