Întoarcerea la origini
08.01.2013, 11:07Fotbalul românesc se află în plină criză financiară. Exemplul Rapidului cu insolvenţa, pentru a ieşi din impas, ar putea fi urmat şi de alte cluburi. Cum s-a ajuns aici? Simplu.
În primul rând, majoritatea celor care au investit în fotbal nu au făcut-o din pasiune, pentru culorile acelui club, pentru istoria lui. Nu. Au făcut-o pentru a-şi realiza nişte obiective financiare, meschine, pe termen scurt. Au făcut-o pentru a căpăta o notorietate pe plan local, care să le permită să încerce o negociere de pe poziţii de forţă cu autorităţile locale. Acestea trebuiau să le vireze nişte milioane de euro în cont, pe care să le poată gestiona după bunul plac sau trebuiau să le acorde unele facilităţi în ceea ce priveşte afacerile desfăşurate în zona respectivă. Plini de tupeu, cu un ego nemăsurat, cu o educaţie proastă, atât familială cât şi şcolară, aceşti parveniţi cred că a investi într-un club de fotbal îi scuteşte de orice alte obligaţii. Vin şi se plâng de fiscalitatea ridicată, dar omit să spună că ei au încheiat acele contracte cu jucătorii, pe sume uriaşe pentru fotbalul nostru. Fără să ţină cont de banii care pot intra în club, s-au trezit cu datorii uriaşe, datorii pentru care ei sunt primii vinovaţi. În al doilea rând, oamenii pe care i-au pus în funcţii de conducere, preşedinţi, manageri sau directori sportivi, nu au avut la rândul lor alt scop decât propriul buzunar. Aceştia îşi îndeplineau sarcinile primite, dar căutau pe altă parte să-şi realizeze propriile combinaţii. Aceşti conducători erau mână în mână cu antrenorii şi cu impresarii sau cu alţi conducători, aduceau jucători la preţuri umflate şi pe salarii grase, pentru a-şi împărţi comisioanele pe la colţuri. Aşa s-a ajuns la secătuirea resurselor financiare, la scăderea nivelului valoric.
Este o lipsă acută de competenţă în fotbalul nostru la toate nivelurile, dar, mai ales, este o lipsă acută de suflet, de dorinţă, de plăcerea de a ajuta un club la care lucrezi. Nimic nu poate rezista, dacă se va lucra ca până acum. Pentru a ieşi din impas, avem nevoie de o întoarcere la origini, să ne aducem aminte de ce ne plăcea acest sport când eram copii, când miza financiară era inexistentă. Această miză nenorocită care sufocă orice sentiment.