ROMÂNI ȘI POLONEZI

15.11.2016, 23:07
colaj rom polon

Noiembrie a fost luna în care au existat două confruntări sportive majore între români și polonezi. Una câștigată de handbaliști, cealaltă, pierdută de fotbaliști.

Puncte comune. Simplu. România și Polonia. Confruntare între reprezentative ale celor două țări. Din punct de vedere sportiv. Atât ”naționala” de handbal a României, cât și cea de fotbal au antrenor străin. La prima experiență de selecționer. Reprezentativele Poloniei sunt bine situate în lumea handbalului, respectiv, cea a fotbalului. Cu un plus pentru cea care folosește mingea mai mică.

Diferențe. Interes. În sala din Cluj, în 6 noiembrie, au fost ceva mai mult de 5.000 spectatori. În Arena Națională din București, aproape 40.000. Rezultatele. Handbaliștii pregătiți de Xavier Pasqual Fuertes au învins ferm Polonia cu 28-23 (11-9). Fotbaliștii, cu Christoph Daum pe bancă, au pierdut fără drept de apel 0-3 (0-1).

Fotbalul este supranumit sportul-rege – parcă uitând că atletismul este sportul fără de care celelalte nu ar exista – așa că și-a tăiat felia mare de notorietate și în România. Uneori, te întrebi de ce. Dacă te uiți pur și simplu la televizor. Dacă îți amintești că au existat Petschovski, Baratky, Dobrin, Dumitrache, Balaci, Hagi, îți revine zâmbetul pe față și îți păstrezi speranța că fotbalul va reuși din nou să-i facă fericiți pe români.

Privind în urmă, handbalul, cu Redl, Ivănescu, Gruia, Bulgariu, Gațu, Oțelea, Penu, Birtalan, Licu, reprezintă o constelație strălucitoare, care a dominat două decenii, cu 4 (patru!) titluri mondiale în vitrină. Medaliile de argint și de bronz nu le mai punem la socoteală. Din snobism.

Polonia fotbalistică are pe soclu locul 3 la CM 1982 Spania, cu Boniek, Smolarek, Lato reprezentanți de frunte.

În handbal, ”leșii”, cu Bogdan Wenta antrenor, au cucerit ”argintul” la CM Germania 2007, și ”bronzul” la CM Croația 2009 și la CM Qatar 2015. Plus un loc în semifinalele turneului olimpic Rio de Janeiro 2016.

La campionatele europene, România a ajuns o singură dată, Spania 1996, unde a ocupat locul 9. Polonia, locul 4 la CE Austria 2010.

Oricum ai privi, handbalul din Polonia este peste nivelul fotbalului din aceeași țară. La fel este situația și în România. Oare nu merită handbaliștii mai multă atenție?! Ori, pretențiile fiind mai mari, se așteaptă o nouă medalie ca să revină lumea lângă sportul cu două semicercuri?!

Finalmente, cei doi selecționeri. Străini. În premieră, atât la fotbal, cât și la handbal. Christoph Daum, scos de la naftalină. Însă, preocupat, prezent la meciurile din primul eșalon românesc. Amabil, ignorând acuzele și jignirile nefondate. Însă, repet, prezent zi de zi. Riguros, precum comportamentul, viața oamenilor din țara sa natală, Germania.

Xavier Paqual Fuertes. Un spaniol, en vogue. Antrenor al unei formații celebre, FC Barcelona. De două ori câștigător al Ligii Campionilor.

Nu are cum să stea în România, fiind și profesor la Universitatea din Barcelona.

Daum a dat chix. Polonia, cu Robert Lewandowski în prim-plan, a câștigat liniștită.

Pasqual Fuertes a scotocit după români prin toate cotloanele și a făcut o ”națională” competitivă, care a câștigat net disputa cu Polonia. Entuziasmantă a fost maniera în care Mihai Popescu și ai săi colegi au jucat din primul și până în ultimul minut.

O fi mai bine să privești lucrurile din exterior?! Sau, pur și simplu, este vorba de valoarea celor doi tehnicieni și de ”materialul” pe care îl au la dispoziție?!

De același autor
Citeşte alte articole de George Parvan
Digi24
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:30 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:30 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:30 Stirile Digi Sport
  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Fotbal Club
  • 11:00 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • florin prunea liga digisport (4)

    MEDIA: Liga Digi Sport, 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: GLORIA BUZAU - SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE, SUPERLIGA SUPERBET (22.07.2024)

    FOTBAL: Sepsi Sfantu Gheorghe - Gloria Buzau, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • bundesliga logo

    FOTBAL: Paderborn - Nurnberg, 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • FOTBAL: Farul Constanta - Otelul Galati, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Munich, Deutschland. 01st Sep, 2024. final jubilation from left: Minjae KIM (FC Bayern Munich), Joshua KIMMICH (FC Bayern Munich), Thomas MUELLER (M?LLER, FC Bayern Munich), Leon GORETZKA (FC Bayern Munich), Harry KANE (FC Bayern Munich), jubilation, joy,

    FOTBAL: Bayern Munchen - Augsburg, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Ce lovitură! Ianis Hagi are oferta pe masă, la două zile după ce Mircea Lucescu i-a spus să plece de la Rangers

ianis

Breaking News A venit decizia UEFA în cazul meciului România - Kosovo: a ”plouat” cu amenzi și s-a decis rezultatul final!

FOTBAL:ROMANIA-KOSOVO, LIGA NATIUNILOR (15.11.2024)

Nu pentru că s-a strigat "Serbia" am fost amendați și suspendați! Motivul real pentru care UEFA ne închide stadionul

15 novemberr 2024, UEFA Nations League, League phase, Matchday 5,League C,Group C2, Romania vs Kosovo, National Arena Bu

Kosovarii nu s-au ferit de cuvinte: cum i-au numit pe români, după aflarea deciziei UEFA

Steaguri tricolore fluturate in tribuna la meciul de fotbal dintre Romania si Kosovo, contand pentru Liga Natiunilor, de

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media