Islanda, țara fără tren
28.06.2016, 21:52Anglia a dat lumii linia de cale ferată și locomotiva cu aburi, sporturi numite fotbal și rugby, iar Islanda, echipa națională de fotbal a acestei țări, care a trimis acasă reprezentativa "Bătrânului Albion", este o un stat în care nu circulă trenul.
Campionatul European, în cazul de față EURO 2016, aduce în față, prin reprezentativele de fotbal care se întrec, culturile de pe "Bătrânul continent". Din punctul de vedere al fotbalului, eliminarea Angliei, chiar țara în care a fost inventat acest sport, de către Islanda a fost, fără îndoială, un șoc.
De unde și până unde Islanda?! O insulă, cu o suprafață 103.001 kilometri patrați, cu o populație de 331.918 locuitori. Culmea, Anglia are o suprafață apropiată, 130.395 kilometri patrați, însă, numărul locuitorilor este incomparabil: 53.012.456. Anglia a dat lumii calea ferată, cea construită din fier cu actuala formă de tip ciupercă a șinei. Și prima locomotivă cu abur a apărut tot în Anglia. Ei bine, în Islanda nu există linie de cale ferată. Implicit, nici trenuri.
Islanda fotbalistică avea, deja, victime celebre: Olanda, Cehia, Turcia, formații întrecute de nordici în grupa de calificare la EURO 2016. Altfel, Islanda este țara cu cea mai mare producție de energie pe cap de locuitor din lume. Își asigură 85 la sută din consum din producția internă. Va exporta, princtr-un contract semnat anul trecut, energie electrică, printr-un cablu submarin, chiar ... Angliei. Situată la peste 750 kilometri.
Engleza este a doua limbă vorbită în Islanda. Locuitorii acestei țări beneficiază de Internet în proporție de 95%, fiind pe primul loc în lume la acest capitol. Fotbalul s-a dezvoltat rapid în Islanda după 1990, însă, în Islanda, sportul național este considerat handbalul. Rreprezentativa masculină a Islandei a cucerit medaliile de argint la Jocurile Olimpice Beijing 2008.
Peste 3% din populația Islandei este formată din polonezi. În Islanda, există o mașină la 1,5 locuitori. Islanda poate fi considerată cea mai veche democrație parlamentară din lume, întrucât a avut din 930 o Comunitate care funcționa ca un parlament. E drept, a fost suspendat în 1799.
Altfel, Simon Montfort, conte de Leicester, este cunoscut cel care a înființat parlamentul în Anglia, în 1265. În respectiva adunare participau câte doi cavaleri din fiecare regiune și câte doi reprezentanți ai fiecărui oraș sau târg.
Constituția Islandei a fost rescrisă în 2010, de 25 cetățeni dintre cei 522 de adulți care nu făceau parte din vreun partid. Documentul respectiv nu a fost produsul politicieni și a fost scris pe Internet. Islanda a fost primul stat din lume care a avut o femeie președinte aleasă prin vot popular, Vigdis Finnbogadottir, în 1980. Britanicii au avut o femeie premier pentru întâia dată, pe Margaret Thatcher, în 1979.