Mituri spulberate
18.05.2014, 18:24Fotbalul este plin de mituri. Însă farmecul acestui sport stă și în faptul că asistăm periodic la demitizări. Dacă am avea doar certitudini, viața ar fi una extrem de plictisitoare. Iar în fotbal e bine să nu ai opinii definitive. Pentru că realitatea este aproape de fiecare dată mai puternică decât așteptările noastre.
1. Primera Division - campionatul cu două echipe
O să mi se spună că Atletico este excepția. Așa cum a fost la vremea ei Valencia. Dar nu e vorba de cine câștigă titlul. Ci de competitivitatea campionatului. Când Atletico era la doi pași de titlu, nu a putut să treacă de Levante și Malaga. Tot pe finalul sezonului, Barcelona s-a încurcat cu Getafe și Elche, iar Real Madrid a căutat în zadar succese cu Valencia, Valladolid și Celta Vigo. Când spui campionat cu două echipe, te referi la două formații care spulberă tot. Nu a fost și nu este cazul Primerei.
2. Atletico nu are lot pentru a lua titlul
Subiectul a fost dezbătut pe larg. "Atletico are echipă bună, dar nu are un lot suficient de bogat, numeric și valoric, pentru a lua titlul". E rezumatul celor ce se spuneau despre echipa lui Cholo Simeone. Dincolo de faptul că Atletico a câștigat campionatul, așa să fi stat lucrurile? Opinia aceasta nu face parte din categoria "după război, mulți inteligenți se arată". Am expus-o și în toamnă, atunci când se credea că, la masa granzilor din Primera, Atletico reprezintă doar un oaspete nepoftit care va pleca înainte să fie adus desertul. Alderweireld, Sosa, Diego Ribas, Mario Suarez, Adrian Lopez, Cristian Rodriguez, cam acestea au fost rezervele lui Simeone de-a lungul sezonului. Bun.
Barca a mizat la nevoie, printre alții, pe Pinto, Song, Sergi Roberto și Tello. Real Madrid pe Nacho, Casemiro, Morata. Nu cumva Atletico a avut, în multe momente, rezerve mai bune?!? Sau, mai bine spus, rezerve mai eficiente? Sigur că formația catalană și gruparea de pe Bernabeu au mai mulți jucători de valoare, dar diferențele la nivelul rezervelor nu au fost atât de însemnate pe cât de credea în toamnă.
3. O echipă de valoare funcționează pe pilot automat
N-ați auzit des, cu referire la câte o formație tare, următoarele vorbe " echipa asta joacă și fără antrenor"? Problema este că expresia este folosită atunci când formația respectivă este pe culmi. Când joacă prost, toți își aduc aminte că are antrenor. Orice echipă are nevoie de un tehnician de calitate. Indiferent de cât de valoroși sunt jucătorii. Poate să fie mai bun la gestionarea relațiilor interumane și mai slab la tactică, să fie un bun motivator și mai puțin inspirat la schimbări, dar dincolo de toate trebuie să fie un antrenor de valoare. Toate echipele de valoare au avut antrenori de valoare. Performanțele nu apar doar pentru că sunt 11 băieți talentați și harnici pe teren. Iar Simeone > Martino. Cel puțin în acest sezon...