Verdun, antrenorul, nu bătălia

12.02.2013, 17:44

Mick Hulligan juca extremă la Port Vale şi la antrenamente se chinuia să deprindă meşteşugul executării loviturilor libere. Nu prea reuşea. Ivor îi era şi coechipier şi manager, avea 35 de ani şi abia revenise după o ruptură de ligamente. L-a privit pe Hulligan ratând o duzină de lovituri, apoi s-a dus spre el: "În regulă, hai să-ţi arăt!" A luat o minge, a pus-o lângă colţul careului, s-a dat înapoi câţiva paşi, să-şi ia avânt, apoi a trimis un şut peste poartă, peste gard şi peste Hamil Road, șoseaua din apropiere. Jucătorii au lăsat privirile în pământ, dar Ivor s-a întors spre Hulligan şi cu tonul unui sergent major de instrucţie i-a spus: "Acum vezi, uite aşa baţi tu lovituri libere!"

S-a născut la Glifach-Bargoed în vara lui 1916 şi l-au botezat Verdun, pentru că doar despre bătălia francezilor se vorbea peste tot în anul acela şi, cumva ciudat, galezii din sud erau tare mândri de francezii care rezistau acolo. Era al şaptelea fiu al familiei şi la 16 ani lucra deja în mină, alături de ceilalţi fraţi şi de tatăl său. Tot cam pe atunci s-a apucat şi de fotbal, o ditamai ciudăţenia într-o regiune în care se juca rugby pe rupte şi într-o familie cu doi pilieri, o aripă şi-un taloneur.

QPR l-a pus pe teren să joace halfback, înainte să se inventeze WM-ul şi se povesteşte despre el că era determinat, avea o dinamică a jocului rar întâlnită pe vremea aia şi când Aston Villa l-a cumpărat în 1948, deşi avea 32 de ani, a plătit pentru el 17 500 de lire sterline, record pentru o sumă de transfer în acel moment. A jucat de opt ori în naţionala galeză şi într-un legendar turneu indian al unei selecţionate britanice, în timpul celui de-al Doilea Război mondial.

Din septembrie 1944, echipa aceasta din care nu lipseau vedetele fotbalului britanic a stabilit probabil un record mondial, jucând 126 de meciuri, în 196 de zile, şi parcurgând peste 30 000 de kilometri de-a lungul şi de-a latul Indiei. "La Ramzak, pe frontiera de nord-vest, două batalioane de trupe indiene au fost răspândite pe dealurile din jurul terenului, pentru a preveni atacurile triburilor locale asupra spectatorilor.", a povestit Ivor într-un articol publicat de ziarul Universităţii din Bath, în anii '70.

Când a venit războiul, l-au trimis instructor de educaţie fizică pentru trupele RAF, la Blakpool, unde s-a împrietenit cu Sir Stanley Matthews, jucând amândoi în meciurile demonstrative ale echipei locale. Sir Stanley, căruia i se zicea Magicianul şi care a jucat în naţionala Angliei la 42 de ani, în 1957, i-a fost cavaler de onoare la nuntă, principal destinatar al paselor şi model când s-a apucat să antreneze. Şi prieten toată viaţa.

De la el a căpătat un fel de fobie faţă de echipele profesioniste, când, aşa cum spunea prin 2000, a descoperit că jocul se transformase într-o goană nebună după bani şi că nu mai contau nici bucuria, nici fair play-ul, nici spectatorii. Şi dacă Sir Stanley s-a avântat în jurul lumii antrenând cu entuziasm echipe de amatori (a stat doi ani în Soweto, în plin regim de apartheid, şi a format o echipă doar cu jucători de culoare, căreia lumea-i zicea "Băieţii lui Stan", şi pe care a dus-o să joace tocmai în Brazilia- dar asta e deja altă poveste de spus), Ivor Verdun a ales Universitatea din Bath, unde a fost antrenor până în 2010. S-a retras la 93 de ani şi a aflat că-l trecuseră în Guiness Book la categoria cel mai în vârstă antrenor activ.

Până acolo însă, i-a fost secund lui Don Revie la Leeds, în perioada de glorie a lui United, s-a dus la Salonic să antreneze pe PAOK, i-a promovat pe Carlisle United prima oară în istorie în liga a treia şi a continuat să creadă în fotbalul jucat pentru fotbal, nu pentru bani.

Cu o zi înainte să se retragă, a apărut pe terenul de antrenament în trening, cu ghetele în picioare şi gata să mai tragă de câteva ori la poartă. I-a privit pe băieţi şi le-a spus ceea ce spusese de peste 50 de ani sutelor de jucători pe care i-a crescut: "Trebuie să vă doriţi să învingeţi. Nu e nimic mai frumos şi mai plin de emoţie decât o victorie!"

A fost ca şi cum, fără să ştie, când l-au botezat, galezii lui din mină îi dăduseră să ducă mai departe înverşunarea de la Verdun şi dorinţa pe care au avut-o acolo francezii de a învinge.

De același autor
Citeşte alte articole de Cosmin Staniloiu
Digi24
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...

Descarcă aplicația Digi24

  • 17:00 Live Stirile Digi Sport
  • 17:30 Live Superliga: Sepsi Sfantu Gheorghe-Gloria Buzau
  • 18:15 Live Stirile Digi Sport
  • 18:30 Live Superliga: Sepsi Sfantu Gheorghe-Gloria Buzau
  • 19:30 Live Digi Sport Special
  • 20:30 Live Superliga: Farul Constanta-Otelul Galati
  • 21:15 Live Digi Sport Special
  • 21:30 Live Superliga: Farul Constanta-Otelul Galati
  • Vezi tot programul
  • florin prunea liga digisport (4)

    MEDIA: Liga Digi Sport, 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: GLORIA BUZAU - SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE, SUPERLIGA SUPERBET (22.07.2024)

    FOTBAL: Sepsi Sfantu Gheorghe - Gloria Buzau, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • bundesliga logo

    FOTBAL: Paderborn - Nurnberg, 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • FOTBAL: Farul Constanta - Otelul Galati, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Munich, Deutschland. 01st Sep, 2024. final jubilation from left: Minjae KIM (FC Bayern Munich), Joshua KIMMICH (FC Bayern Munich), Thomas MUELLER (M?LLER, FC Bayern Munich), Leon GORETZKA (FC Bayern Munich), Harry KANE (FC Bayern Munich), jubilation, joy,

    FOTBAL: Bayern Munchen - Augsburg, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, 22:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Nu pentru că s-a strigat "Serbia" am fost amendați și suspendați! Motivul real pentru care UEFA ne închide stadionul

15 novemberr 2024, UEFA Nations League, League phase, Matchday 5,League C,Group C2, Romania vs Kosovo, National Arena Bu

Lovitura anului: au început negocierile pentru transferul lui Cristiano Ronaldo în Europa!

Dragon Stadium, Oporto, Portugal. 15 November, 2024.Pictured left to right, Cristiano Ronaldo at the Portugal vs Polonia, UEFA NATIONS LEAGUE.Credit: Victor Sousa/Alamy Live News

Gata! România nu poate întâlni Kosovo în preliminariile CM 2026

15 novemberr 2024, UEFA Nations League, League phase, Matchday 5,League C,Group C2, Romania vs Kosovo, National Arena Bu

Kosovarii nu s-au ferit de cuvinte: cum i-au numit pe români, după aflarea deciziei UEFA

Steaguri tricolore fluturate in tribuna la meciul de fotbal dintre Romania si Kosovo, contand pentru Liga Natiunilor, de

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media