Unicul Marco Van Basten
30.10.2016, 22:03Luni, unul dintre cei mai mari atacanţi din istoria fotbalului, Marco Van Basten, împlineşte 52 de ani. Cu această ocazie, vă invit să ne reamintim de legendarul vârf al Portocalei Mecanice şi al Milanului stelar al lui Arrigo Sacchi.
Când Silvio Berlusconi a devenit în 1986 preşedintele lui AC Milan, primul lucru pe care l-a făcut a fost acela de a merge în Olanda pentru a se întâlni cu Ruud Gullit şi Marco Van Basten. Întâlnirea a avut loc la hotelul Amstel din Amsterdam, unde Berlusconi i-a invitat pe cei doi fotbalişti la o cină, pe timpul căreia, fără să facă economie de cuvinte, a descris viitorul strălucitor al Milanului pe care voia să îl reclădească din temelii. Celor doi olandezi urma să li se atribuie roluri foarte importante în planul multimilionarului media: Gullit trebuia să controleze centrul terenului, iar Van Basten să fie responsabil cu marcarea golurilor.
Berlusconi s-a întors la Milano cu acordul de principiu al ambilor fotbalişti, care au ajuns la gruparea Diavolului un an mai târziu. Astfel, începea construcţia uneia dintre cele mai puternice echipe din istoria fotbalului!
Se spune că Berlusconi l-a remarcat pe Marco Van Basten, care juca în acea perioadă la Ajax, după ce a văzut o casetă video cu el, pe care se aflau fragmente din diferite meciuri cu 36 de goluri înscrise de olandez. Dar deja după al 14-lea gol, preşedintele Milanului, entuziasmat de jocul lui Van Basten, a şi luat decizia de a-l transfera. Pentru că Marco putea înscrie goluri pe toate gusturile: cu capul, din lovituri cu ambele picioare, de la mică distanţă sau din afara suprafeţei de pedeapsă, iar în plus le făcea pe toate acestea cu o eleganţă fotbalistică deosebită. Nu întâmplător, marele Johan Cruyff, când l-a văzut pentru prima dată pe Marco la numai 17 ani, a exclamat: „Da, într-adevăr, acesta sunt eu!”
Născut pe 31 octombrie 1964 la Utrecht, Marco Van Basten a făcut primii paşi în fotbal la echipa locală EDO în 1970, când avea doar şase ani, dar fotbalul adevărat l-a început la Ajax Amsterdam, în 1980, când a debutat cu gol într-un meci cu NEC Nijmegen, câştigat cu 5-0. Peste doar patru ani, devenea golgeterul Olandei, cu 26 de reuşite. Doar Ian Rush, de la Liverpool, marcase mai mult decât el în Europa, 30 de goluri, altfel ar fi câştigat Gheata de Aur. Doi ani mai târziu, nu a mai ratat trofeul, după ce a înscris 37 de goluri în 26 de meciuri, incluzând aici şase într-o partidă cu Sparta Rotterdam şi cinci într-un alt joc cu Heracles Almelo. Practic, în ultimele sale patru sezoane la Ajax, Marco a fost mereu golgeterul Olandei, în perioada 1984-1987, marcând de 117 ori în 112 meciuri. La gruparea lăncierilor, Van Basten a cucerit trei titluri şi trei Cupe ale Olandei, plus Cupa Cupelor, în 1987, după 1-0 în finala cu Lokomotiv Leipzig, în care el a înscris unicul gol.
Transferat la AC Milan, Van Basten a debutat cu gol pe 13 septembrie 1987 într-un meci cu Pisa, câştigat cu 3-0. El a jucat pentru Milan în numai 11 meciuri din cauza unei accidentări, dar s-a putut bucura de primul titlu de campioană cucerit de rossoneri după opt ani de aşteptare. Totuşi, din cauza lipsei de activitate sportivă la Milan, Van Basten a început Campionatul European din 1988 pe banca rezervelor echipei naţionale a Olandei. Dar apoi a demonstrat tuturor că nu are egal.
A reuşit un hattrick în grupe în faţa Angliei, apoi a semnat golul victoriei din semifinala cu Republica Federală Germania, țara gazdă a turneului. Totul a culminat în ultimul act cu URSS, când a marcat unul dintre cele mai spectaculoase goluri din istoria fotbalului, iar Portocala Mecanică obţinea primul său trofeu major: titlul continental. Pentru prestaţia de la EURO ‘88, Van Basten a fost distins cu primul său Balon de Aur din carieră pentru cel mai bun jucător european al anului. În sezonul următor, Marco a cucerit Europa şi cu echipa de club, AC Milan, după 4-0 în finala Cupei Campionilor cu Steaua, în care Van Basten a reuşit o dublă. La sfârşitul lui 1989, primeşte al doilea său Balon de Aur, apoi în 1990, mai câştigă o dată Cupa Campionilor Europeni, după 1-0 în ultimul act cu Benfica. În acelaşi an, iese golgeter în Serie A şi participă la Coppa del Mondo din Italia, unde Olanda părăseşte competiţia încă din optimile de finală, eliminată de Germania. Acesta a fost marele of al lui Van Basten: nu a marcat niciun gol la Cupa Mondială! A fost şi începutul unei perioade mai tulburi pentru Marco: în stagiunea imediat următoare, Milanul a ratat titlul în faţa Sampdoriei, iar Van Basten a intrat în conflict cu antrenorul Arrigo Sacchi, care a fost concediat. În locul său, a venit Fabio Capello şi AC Milan a mărşăluit invincibilă spre un nou scudetto în 1992, iar Marco Van Basten a fost din nou cel mai prolific jucător al sezonului în Serie A, cu 25 de reuşite. Tot în 1992, în noiembrie, Van Basten a devenit primul jucător care înscrie patru goluri într-un meci de Champions League, împotriva lui IFK Goteborg, performanţă care a fost depăşită abia în sezonul 2011-2012, de Lionel Messi. La sfârşitul anului, Marco devine doar al treilea jucător care câştigă de trei ori Balonul de Aur, după Cruyff şi Platini. „Sunt o persoană care urăşte să facă lucrurile la un nivel mediocru. Sunt croit să fac doar lucruri măreţe”, s-a autocaracterizat Van Basten.
Când totul mergea perfect, a venit o accidentare blestemată la gleznă într-un meci cu Ancona şi Marco a trebuit să fie supus unei serii de intervenţii chirurgicale. A revenit spre sfârşitul sezonului şi a jucat în finala Champions League, pierdută de Milan, cu 0-1 în faţa lui Olympique Marseille. Acesta avea să fie ultimul meci al lui Van Basten! După alte operaţii, Marco a ratat şi finala Champions League din 1994, câştigată de rossoneri cu 4-0 în faţa Barcelonei lui Johan Cruyff, precum şi Cupa Mondială din Statele Unite. După doi ani în care a stat mai mult prin spitale, Marco Van Basten a decis să pună punct carierei de jucător pe 17 august 1995. „Marco a fost cel mai mare atacant pe care l-am antrenat vreodată. Retragerea sa prematură a fost un ghinion mortal pentru el, pentru fotbal şi pentru Milan”, a spus Fabio Capello după ieşirea din scenă a lui Van Basten, la doar 30 de ani.
Marco Van Basten şi-a continuat aventura în fotbal ca antrenor: a fost selecţionerul Olandei la Cupa Mondială din 2006, unde s-a oprit în optimile de finală, şi la EURO 2008, unde a ajuns până în sferturi, apoi le-a mai pregătit pe Heerenveen şi pe AZ Alkmaar. În prezent, este antrenor secund la naţionala Olandei.