Nemuritorul Jonah Lomu
21.11.2015, 00:03Credeam că este Nemuritor! Că nici glonţul nu poate să treacă prin el! Că poate spulbera ziduri de unul singur! Tocmai de aceea, am trecut repede peste o postare pe twitter de acum două zile în care cineva scria „A Tribute to Jonah Lomu” lângă un filmuleţ cu câteva dintre eseurile de senzaţie ale uriaşului neo-zeelandez. Nu era nimic altceva care să mă ducă cu gândul la ceva tragic, deşi tocmai de aceea m-am uitat pe acele imagini pentru a avea cumva o confirmare că totul este în regulă. Credeam că este ziua lui sau ceva de genul acesta, nicidecum cea mai neagră veste posibilă!
A doua zi, însă, când am văzut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, am înţeles că el nu mai este, deşi îmi vine şi acum greu să cred asta! Jonah Lomu, omul care a schimbat definitiv şi ireversibil rugby-ul prin stilul său de joc, a murit la doar 40 de ani! Lomu a fost pentru rugby ceea ce a însemnat Ayrton Senna pentru Formula 1! Personajul care a oferit sportului cu mingea ovală o magie specială cum nu a mai reuşit nimeni nici înaintea sa, nici după el! El a transformat rugby-ul dintr-un sport elitist într-unul popular, fiind primul superstar la nivel global al Ovaliei. „Toată lumea voia să fie Jonah!”, a spus-o căpitanul All Blacks din anii 90, Sean Fitzpatrick. Iar Ma’a Nonu, campionul mondial en-titre, l-a descris drept cel mai umil și generos superstar care a pășit vreodată pe Pământ.
Rugby-ul m-a cucerit o dată cu turneul final al Cupei Mondiale din 1991, în care figurile centrale au fost australienii David Campese şi Michael Lynagh şi englezul Will Carling. Dar toţi aceştia aproape că au fost făcuţi uitaţi de Lomu la următoarele două ediţii ale Cupei Mondiale, unde a reuşit un total de 15 eseuri, record care a fost egalat anul acesta de sud-africanul Bryan Habana.
Un adevărat campion, deşi nu a reuşit să cucerească Cupa Mondială, Jonah Lomu a oferit rugby-ului o aură nobilă în mod paradoxal tocmai prin simplitatea sa și a jocului său. Datorită lui, rugby-ul nu a mai fost privit vreodată la fel ca înaintea apariției sale! Și asta pentru că nu va mai exista un alt Jonah! Niciodată! Poate că vor mai apărea alte aripi care să înscrie mai multe eseuri decât el, dar nimeni nu va mai putea egala măcar impactul pe care Jonah l-a avut asupra rugby-ului. Așa cum Michael Jordan a schimbat fața baschetului sau Diego Maradona, fotbalul, Jonah Lomu a fost omul care a redat rugby-ul mulțimilor. Grație lui, mult mai mulți copii au ales să practice acest sport superb, iar cei care nu auziseră până atunci de rugby au ajuns să-l vadă cu alți ochi.
Însă, pe cât de puternic a fost pe teren, tot atât de fragil a fost în afara lui. O veritabilă forță a naturii, Jonah Lomu nu a îngenuncheat în fața greutăților vieții, deși a fost chinuit de o afecțiune renală încă de când juca la cel mai înalt nivel. A căzut de atâtea ori și s-a ridicat mereu. Dar pe 18 noiembrie, nu a mai putut face asta și a lăsat în urmă o lume tot mai tristă. Poate că Noua Zeelandă ar fi ales chiar să nu câștige Cupa Mondială în 2015 doar ca Jonah să mai trăiască. Pentru că el a fost, de fapt, cel mai de preț trofeu din istoria All Blacks!
Sursa foto: New Zealand Herald