Explicațiile unui declin
09.10.2013, 22:45Că totul este relativ şi în viaţă şi în fotbal, o ştiam deja! Însă Olympique Lyon resimte această teorie într-un mod debusolant! Gruparea de pe Stade Gerland este în degringoladă, iar forma sportivă este în strânsă legătură cu situaţia financiară.
Clubul care instaurase hegemonia în fotbalul francez în urmă cu un deceniu, după ce cucerea şapte titluri la rând în Ligue 1, a ajuns în preajma zonei retrogradării, cu doar o victorie în ultimele 11 partide. Probabil că Lyon se va redresa, dar va avea mult de muncit pentru a reveni cu adevărat în top. Şi asta pentru că nimeni nu poate garanta perenitatea succesului!
Dominaţia lyonezilor între 2002 şi 2008 a părut o eternitate într-o competiţie care schimba campioanele de la un an la altul şi care a reluat această tradiţie după ieşirea din prim-plan a lui OL. Cotidianul L'Equipe a găsit motivele declinului clubului care părea de neclintit în urmă cu doar cinci sezoane.
În primul rând, Lyon plăteşte decalajul dintre anii săi de glorie şi construcţia noului stadion. Proiectul a fost întârziat aproape opt ani din cauze politice, civice şi de amplasare şi din această cauză, OL nu şi-a putut menţine capacitatea de a investi masiv în transferuri. Dincolo de faptul că Olympique va fi primul club care-şi va conserva în totalitate resursele propriei arene, preşedintele Jean-Michel Aulas nu a izbutit să construiască un stadion şi să reclădească o echipă în acelaşi timp şi a ales o reconstrucţie pe termen lung.
Lyon nu mai intră în categoria cluburilor mari de câţiva ani dintr-un motiv cât se poate de simplu: diferenţa uriaşă în privinţa achiziţiilor din perioada Claude Puel (168 de milioane între 2008-2011) şi cea actuală, cu Remi Garde (doar 17 milioane, din 2011 în prezent). Iar această diferenţă se reflectă în teren: cu jucători aduşi pentru două milioane de euro, ai o echipă de doar două milioane de euro!
După loviturile pe piaţa transferurilor de la începutul anilor 2000, cu Essien, Malouda, Mahamadou Diarra, Abidal sau Cris, OL a continuat prin numeroase ţepe luate de pe urma unor jucători achiziţionaţi pe sume uriaşe: Kader Keita (18 milioane), Aly Cissokho (15 milioane), Ederson (14 milioane), Makoun (14 milioane) sau Mensah (8 milioane). Însă cel mai spectaculos eşec de lungă durată îl reprezintă Yoann Gourcuff, adus în 2010 pentru 22 de milioane de euro şi care o costă pe Lyon peste 10 milioane de euro anual.
OL are în continuare a patra masă salarială din Ligue 1, însă acesta nu este un semn al puterii financiare, ci al unei proaste gestiuni. Iar absenţa din Champions League în ultimele două sezoane va face şi ca tranziţia spre noua arenă să fie una dureroasă. Mai ales că Bernard Lacombe, fostul mare atacant al lui Lyon şi actualul consilier al lui Aulas, a pus perfect punctul pe i: "Pentru mulţi din actualii jucători de pe Gerland, un eşec nu este ceva grav, ceea ce pentru un club precum OL este un afront teribil!".