Derby-ul Catalunyei
08.09.2017, 22:22A trecut un deceniu de la acel faimos Tamudazo din penultima etapa a editiei 2006-2007, cand legendarul capitan al lui Espanyol, Raul Tamudo, egala in ultimele minute pe Camp Nou, infigand pumnalul in sperantele Barcelonei la titlu, spre disperarea unui foarte tanar Lionel Messi, autorul unei duble in acel meci si care, de furie, a fost la un pas sa distruga un panou publicitar aflat la marginea terenului.
Intr-o runda in care nici Real Madrid, la Zaragoza, si nici Sevila, la Mallorca, nu au reusit sa se impuna, acel 2-2 de cosmar a deraiat ireversibil Barca din drumul spre trofeul de campioana. Totodata, acel sezon, incununat si de prezenta in finala Cupei UEFA, pierduta, insa, la penalty-uri in fata Sevillei, a fost ultimul in care Espanyol, antrenata la acea vreme de Ernersto Valverde, a invins-o acasa pe Barcelona in La Liga, 3-1.
Rivalitatea dintre Espanyol si FC Barcelona s-a nascut la inceputul secolului XX ca urmare a ideologiilor diferite. Barca si-a propus sa reprezinte Catalunya si a fost ca un instrument cu scopul de a-i integra in societate si pe non-catalani, fapt care a condus la popularizarea clubului in randul imigrantilor din zonele mai sarace al Spaniei, in timp ce Espanyol si-a propus sa isi reprezinte tara, Spania.
Mai intai, a aparut Footb-Ball Club Barcelona, in 1898, la initiativa unui contabil elvetian pasionat de fotbal, Hans-Max Kamper, ajutat de un alt compatriot, doi englezi si cativa localnici. Kamper s-a stabilit in Catalunya si, ulterior, si-a schimbat si numele, oferindu-i rezonante catalane, Joan Gamper. Inainte de a ajunge in Spania, el fusese capitanul lui FC Basel, ale carui culori, rosu si albastru, le-a impus si echipei nou-infiintate.
Doi ani mai tarziu, in 1900, Angel Rodriguez, un student la inginerie la Universitatea din Barcelona, a fondat Sociedad Espanola de Futbol, care, 12 ani mai tarziu, devine Real Club Deportivo Espanol, cu sustinerea Regelui Alfonso XIII. Acesta i-a conferit titlul regal, prin care clubul si-a asezat pe sigla coroana regala a Spaniei, si i-a stabilit culorile, alb si albastru, in semn de omagiu pentru marinarul sicilian Roger de Lluria, care a lucrat sub patronajul sau.
Espanyol a fost primul club din Spania constituit exclusiv doar de fani ai fotbalului din Spania si, initial, a avut in componenta numai jucatori nascuti pe teritoriul Spaniei.
Primul duel oficial dintre cele doua rivale a avut loc pe 7 aprilie 1928 si a fost castigat de FC Barcelona cu 1-0. Cu toate ca este cel mai vechi derby local din istoria fotbalului spaniol, derbi barceloni este si cel mai dezechilibrat, Barcelona dominand categoric confruntarile cu rivala Espanyol: 93 de succese si doar 34 de infrangeri in 163 de meciuri in campionat!
In acelasi timp, Espanyol a reusit in numai trei randuri sa termine deasupra Barcei in La Liga in aproape 70 de ani, iar in singura finala de Cupa Spaniei in care cele doua grupari au stat fata in fata, tot FC Barcelona a triumfat, in 1957.
Cei de la Espanyol au fost porecliti los pericos, adica „papagalii”, datorita locatiei vechii arene, Sarria. Aceasta era situata intr-o zona plina de palmieri populati de simpaticele pasari. De altfel, Espanyol chiar pare un pitic in comparatie cu trufasul vultur barcelonez. Los Pericos au petrecut doar patru sezoane in afara Primerei Division, dar, cu toate acestea, nu au castigat niciodata titlul!
Astfel, Espanyol este echipa care a jucat cel mai mult in elita fotbalului spaniol fara a deveni campioana! Doar patru Cupe ale Spaniei a cucerit Espanyol, prima in 1929 si ultima in 2006, in timp ce Barca se mandreste cu 24 de titluri, 28 de cupe, un record al competitiei, 12 Supercupe ale Spaniei, cinci Ligi ale Campionilor, patru Cupe ale Cupelor, trei Cupe UEFA, cinci Supercupe europene si trei Mondialuri ale Cluburilor.
Dezechilibrul continua si atunci cand privim media de spectatori de la meciurile de pe teren propriu: Espanyol a adunat pe Cornella El Prat, in sezonul trecut, 18.600 de spectatori, in timp ce Barcelona a avut o asistenta de 77.600 de oameni.
Dincolo de aceste cifre, dar si de bogatia din vitrina cu trofee, Espanyol nu este privita cu cei mai buni ochi nici macar de catalani! Pare incredibil, dar popularitatea lui Espanyol in Catalunya este mai mica si decat cea a lui Real Madrid, considerat clubul autoritatii contestate vehement in regiune.
Cu toate acestea, au fost cateva momente cand Realul s-a acoperit de glorie tocmai datorita incapatanarii micutilor „papagali” din Catalunya de a se pune in calea uriasului Barcelona din drumul spre triumf. Iar astazi, reintalnim aceasta situatie in care Madridul, cu milioanele sale de fani, va fi cel mai puternic sustinator al lui Espanyol in Derby-ul Catalunyei cu FC Barcelona!