De ziua ta, Cristiano
05.02.2016, 10:50Cristiano Ronaldo este un jucător predestinat să facă istorie! Aşa îşi prezintă site-ul oficial al clubului Real Madrid cel mai important fotbalist al prezentului. Desemnat cel mai bun jucător portughez al tuturor timpurilor în 2015 cu ocazia sărbătoririi centenarului de Federaţia Portugheză de Fotbal, Cristiano Ronaldo este cel mai bun marcator din UEFA Champions League, cu 88 de goluri, şi golgeterul all-time al Realului, cu 343 de goluri în toate competiţiile, depăşindu-i pe legendarii Raul, Di Stefano, Santillana, Puskas şi Hugo Sanchez. Cristiano este considerat de Sir Alex Ferguson cel mai bun jucător pe care l-a antrenat la Manchester United: „Am avut doar patru jucători de clasă mondială la United: Cristiano, Eric Cantona, Ryan Giggs şi Paul Scholes.” Cu un apetit nesăţios pentru goluri şi trofee, Ronaldo este primul jucător care a cucerit de patru ori Gheata de Aur a Europei şi este golgeterul all-time al naţionalei Portugaliei, cu 55 de reuşite în 123 de selecţii. Ales de trei ori Balonul de Aur, în 2008, 2013 şi 2014, Cristiano Ronaldo a cucerit până acum trei titluri de campion în Premier League şi unul în Primera Division, de două ori UEFA Champions League, de două ori Mondialul Cluburilor, o Supercupă a Europei, o Cupă a Angliei, două Cupe ale Ligii şi două Cupe ale Spaniei.
Parcă face parte din ADN-ul zilei de 5 februarie să ofere fotbalişti memorabili. La fel ca şi Gică Hagi, Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro s-a născut în această dată în Funchal, capitala insulei Madeira, situată în arhipelagul Portugaliei din Oceanul Atlantic. A primit numele Ronaldo datorită pasiunii tatălui său, Jose Dinis Aveiro, pentru actorul Ronald Reagan, devenit ulterior şi preşedintele Statelor Unite. Iar Cristiano avea să strălucească în fotbal mai bine chiar decât o stea de cinema! Datorită tatălui său, responsabil cu echipamentul la clubul local Andorinha, Cristiano a început fotbalul în cadru organizat la vârsta de opt ani, iar doi ani mai târziu, a ajuns la Nacional Madeira. „Tot ce-şi dorea era să joace fotbal. Dormea cu mingea în braţe, iar când era treaz, nu o pierdea o clipă din ochi. Era mereu cu ea la subraţ, unde era Cristiano, era şi mingea!”, povesteşte naşul său, Fernao Sousa.
În 1997, ajunge să dea o probă la Sporting Lisabona, unde îi impresionează pe toţi cei prezenţi şi imediat i se oferă un contract la echipele de juniori. La 15 ani, a fost diagnosticat cu tahicardie şi staff-ul clubului se temea că nu ar mai putea juca fotbal la nivel profesionist. A fost supus unei intervenţii chirurgicale cu laser pentru a-i fi cauterizată zona cu probleme, apoi avea să devină primul jucător din istoria lui Sporting, care joacă la echipele under-16, under-17, under-18, echipa secundă şi prima echipă în acelaşi sezon. Pe 7 octombrie 2002, Ladislau Boloni, antrenorul „leilor”, i-a oferit lui Cristiano şansa debutului în campionat în meciul cu Moreirense. Ronaldo a reuşit o dublă şi Sporting s-a impus cu 3-0. Peste numai o lună, a fost invitat la Londra pentru a discuta cu Arsene Wenger despre un posibil transfer la Arsenal, dar Cristiano avea să aibă o altă destinaţie. Pe 6 august 2003, în amicalul cu Manchester United, care a inaugurat noul stadion al lui Sporting, Jose Alvalade XXI, Ronaldo a avut o prestaţie de vis şi portughezii s-au impus cu 3-1. La pauză, Phil Neville i-a spus lui Sir Alex Ferguson: „Boss, trebuie să-l transferăm la noi!” United l-a cumpărat pentru 15 milioane de euro, sumă care-l transforma în cel mai scump adolescent din istoria fotbalului britanic, şi i-a oferit tricoul-talisman cu numărul 7, care tocmai fusese lăsat liber de David Beckham, plecat la Real Madrid. Imediat, legendarul Eusebio îi face lobby lui Ronaldo: „Nu este doar un fotbalist, el va deveni un simbol. Ar putea să transforme orice echipă din orice ligă, oriunde, atât de bun este!” Iar George Best a continuat: „De-a lungul timpului, au mai fost unii jucători consideraţi drept noul George Best, dar acum este pentru prima dată când acesta este un compliment pentru mine!”
Cristiano a debutat pentru Man. United pe 16 august 2003 în meciul cu Bolton Wanderers, iar patru zile mai târziu, pe 20 august, bifa prima selecţie pentru naţionala Portugaliei în confruntarea cu Kazahstanul. Primul gol pentru United l-a înscris pe 1 noiembrie dintr-o lovitură liberă împotriva lui Portsmouth, iar primul sezon l-a terminat cu 29 de partide şi patru reuşite în Premier League şi cu triumful din Cupa Angliei, după ce a deschis scorul în finala cu Millwall. În 2004, a fost vicecampion european cu Portugalia la turneul final organizat chiar în ţara natală, fiind inclus şi în echipa ideală a competiţiei, după ce înscris două goluri, unul în faza grupelor, cu Grecia, şi celălalt în semifinala cu Olanda, şi a dat două pase decisive. În acelaşi an, a participat şi la Jocurile Olimpice de la Atena, însă Portugalia a fost eliminată încă din faza grupelor. În septembrie 2005, Cristiano Ronaldo primeşte o lovitură cumplită din partea destinului: chiar în seara dinaintea meciului cu Rusia din preliminariile Cupei Mondiale, află că tatăl său a decedat la Londra, unde fusese internat cu câteva luni înainte ca urmare a unor probleme serioase la ficat cauzate de consumul excesiv de alcool. A doua zi, a jucat în memoria tatălui său, căruia îi va dedica în mod special golul din penalty care a dus Portugalia în semifinalele Mondialului german, marcat împotriva Angliei.
Au urmat anii în care a început să se dezvolte tot mai mult şi din punct de vedere fizic, dar şi tactic, iar în 2007, a cucerit primul său titlu de campion, făcându-l pe Sir Alex să exclame: „Este unul dintre jucătorii pentru care aş plăti să-l văd jucând. Sunt sigur că Ronaldo deja figurează în categoria ‘cel mai bun din lume’. Are doar 21 de ani şi va deveni şi mai bun!” A fost ales cel mai bun tânăr jucător şi Jucătorul Anului, ceea ce doar Andy Gray mai reuşise în 1977, şi de Asociaţia Jurnaliştilor Sportivi şi de Asociaţia Fotbaliştilor Profesionişti. Nimeni până la el şi nici după el nu a mai putut să adune toate aceste distincţii majore în acelaşi sezon!
Iar ce era mai bun de-abia urma să vină pentru Cristiano! În stagiunea 2007-2008, Ronaldo a marcat 42 de goluri în toate competiţiile, dintre care 31 în Premier League, şi a cucerit titlul de campion al Angliei, trofeul Champions League şi Gheata de Aur a Europei. Deşi a ratat penalty-ul său în finala Ligii Campionilor de la Moscova, disputată împotriva lui Chelsea, prestaţiile din 2008, la care s-a adăugat şi Mondialul Cluburilor, Cristiano Ronaldo a fost recompensat cu Balonul de Aur de revista France Football.
După încă un titlu în Anglia în 2009, Cristiano devine obiectul celui mai scump transfer din istoria fotbalului. Real Madrid îl cumpără de la Manchester cu 94 de milioane de euro şi îi oferă un salariu anual de 11 milioane, fixându-i şi o clauză de reziliere de un miliard de euro! La prezentarea oficială de pe Santiago Bernabeu, a fost o nebunie de nedescris: peste 80 de mii de fani au fost prezenţi în tribune, depăşind recordul de asistenţă de la prezentarea lui Maradona la Napoli din 1984! În primul său meci oficial pentru Real, a marcat din penalty împotriva lui Deportivo La Coruna, iar sezonul l-a încheiat cu 26 de goluri în 29 de partide. După plecarea lui Raul Gonzalez la Schalke în 2010, Cristiano a preluat tricoul-simbol cu numărul şapte al Realului s-a autodepăşit sezon după sezon. În 2011, a adus Madridului prima Cupă a Spaniei după 18 ani de aşteptare, marcând unicul gol al finalei cu eterna rivală, FC Barcelona. În plus, a înscris 40 de goluri în Primera Division, doborând vechiul record de 38 de reuşite deţinut de Telmo Zarra şi Hugo Sanchez, şi a devenit primul jucător care câştigă Gheata de Aur a Europei în două campionate diferite. În stagiunea următoare, 2011-2012, avea să cucerească primul său titlu de campion în La Liga, după ce a înscris golul victoriei în meciul decisiv cu Barcelona de pe Camp Nou, iar cifrele sale personale au fost şi mai impresionante: 46 de goluri în 38 de meciuri!
Semifinalist la Cupa Mondială din 2006, sfertfinalist la EURO 2008 şi eliminat în optimile de finală la Mondialul din Africa de Sud în faţa Spaniei, Cristiano Ronaldo a condus Portugalia aproape de finala Campionatului European din 2012, cu o dublă în meciul decisiv din grupe, cu Danemarca, şi golul victoriei în sfertul de finală cu Cehia, câştigat cu 1-0. Lusitanii au fost, însă, opriţi în penultimul act tot de Spania, care s-a impus la penalty-uri, după ce Ronaldo, desemnat să bată ultima lovitură de la 11 metri din seria de cinci, nici nu a mai apucat să execute!
Pe 5 martie 2014, Cristiano a devenit cel mai bun marcator all-time al naţionalei Portugaliei, cu 49 de reuşite, după dubla reuşită în amicalul disputat contra Camerunului, depăşind vechea performanţă ce-i aparţinea lui Pedro Pauleta. Pe 24 mai 2014, a cucerit trofeul Champions League chiar la Lisabona, după 4-1 în finala cu Atletico, la capătul unui sezon în care a mai triumfat şi în Copa del Rey şi a ieşit din nou Gheata de Aur a Europei, alături de Luis Suarez, cu 31 de goluri înscrise în Primera Division. Totodată, a devenit jucătorul cu cele mai multe reuşite într-un sezon de Champions League în întreaga istorie a competiţiei, 17 la număr, iar sezonul l-a încheiat cu un total de 67 de goluri în toate competiţiile. Deşi la Cupa Mondială din Brazilia, Portugalia nu a putut depăşi faza grupelor, Cristiano a mai bifat o premieră, devenind singurul jucător lusitan care înscrie la trei ediţii diferite ale Mondialelor. Pentru toate aceste realizări, a fost recompensat cu trofeul Balonul de Aur FIFA, pe care îl câştigase şi cu un an înainte.
Pe 12 septembrie 2015, a marcat cinci goluri în meciul din deplasare cu Espanyol, câştigat cu 6-0, şi a intrat în istorie drept cel mai bun marcator all-time al Realului în La Liga, cu 230 de reuşite în 203 meciuri, doborând recordul lui Raul, de 228 de goluri în 550 de partide. Ulterior, avea să devină şi cel mai prolific jucător al Madridului în toate competiţiile, cu 343 de goluri.
Iar goana după trofee şi recorduri continuă! Poate chiar acum, când citiţi aceste rânduri, Cristiano Ronaldo mai bate un record! Sau două … sau trei …