Cel mai scump poate fi și cel mai bun?
10.09.2017, 18:33Cel mai scump trident din istoria fotbalului, Neymar – Cavani – Mbappe, si-a inceput excelent colaborarea in succesul categoric al lui PSG de la Metz, 5-1. Pentru a-i reuni sub aceleasi culori, Paris Saint-Germain a cheltuit aproape o jumatate de miliard de euro, riscand chiar o pedeapsa aspra din partea UEFA. Imediat ce transferul lui Kylian Mbappe Lottin de la AS Monaco a devenit o certitudine, L’Equipe a lansat o provocare pentru cei trei crai ai atacului care isi vor uni fortele pentru a apara blazonul Parisului. Vor putea sa se ridice la inaltimea altor trio-uri de foc din istoria fotbalului?
Cert este ca nici amenintarea unei sanctiuni dure din partea forului continental nu a putut sta in calea dorintei Parisului de a-i aduce in aceasta vara pe doi dintre cei mai spectaculosi fotbalisti ai momentului, Neymar si Kylian Mbappe Lottin, pentru care PSG a platit 400 de milioane de euro. Adus in 2013 de la Napoli pentru 63 de milioane, Edinson Cavani a stat pana anul trecut in umbra lui Zlatan Ibrahimovic, dar, odata scapat de corsetul jocului in banda ca urmare a prezentei in echipa a starului suedez, a fost de neoprit. Uruguayanul a explodat, pur si simplu, marcand 35 de goluri in Ligue 1 si bifand cel mai prolific sezon al carierei, performante care i-au adus si titlul de Jucatorul Anului in Hexagon. Acum, cu Neymar si Mbappe in flancuri, este de asteptat ca PSG sa capete o viteza supersonica, si la propriu si la figurat, care sa il propulseze spre fazele cu aer rarefiat din Champions League, ce i-au fost fatale in anii trecuti. Daca Neymar, Cavani si Mbappe vor avea succes ramane de vazut, dar cei de la L’Equipe le-au ridicat sus stacheta, comparandu-i deja cu cele mai de succes trio-uri ofensive din istoria fotbalului.
Primul trio magic a fost creat in 1958 la Real Madrid prin aducerea lui Ferenc Puskas langa Paco Gento si Alfredo Di Stefano, impreuna cei trei punand umarul la cucerirea a doua Cupe ale Campionilor. A urmat „Sfanta Trinitate” a lui Manchester United, Sir Bobby Charlton – George Best – Denis Law, in celebra trupa cunoscuta si drept „The Busby Babes”. Charlton a fost liderul si omul loial „diavolilor rosii” pe toata durata existentei sale, Law a fost golgeterul fabulos si primul „The King” din istoria lui United, inaintea lui Eric Cantona, iar Best a fost geniul nebun, care a conferit intregii echipe o magie speciala. Cu ei pe teren, Man. United a castigat Cupa Campionilor Europeni in 1968 in finala cu Benfica, iar valoarea acestui trident a fost confirmata si prin castigarea Balonului de Aur de fiecare component al sau: Denis Law, in 1964, Bobby Charlton, in 1966, iar George Best, in 1968.
A venit apoi Mundialul din 1970, unde Brazilia s-a incoronat pentru a treia oara regina lumii datorita unui colectiv exceptional, in care stralucea Regele Pele, aflat la apogeul carierei, ajutat de locotenentii sai, Jairzinho si Tostao. La ultimul sau Campionat Mondial, Pele a marcat patru goluri si a oferit cinci pase decisive, Jairzinho a inscris de sapte ori si a dat un assist, iar Tostao si-a trecut in cont doua goluri si patru pase de gol. In timp ce Brazilia se bucura de ultima raza de soare inaintea unui amurg prelungit de aproape un sfert de veac, in Europa rasarea steaua Olandei datorita fotbalului total propus de Ajax-ul lui Stefan Kovacs, condus din teren de tripleta Johan Cruyff – Johnny Rep – Piet Keizer. Acestia au facut legea in Europa, cucerind doua Cupe ale Campionilor la rand, in 1972 si 1973, si purtand Portocala Mecanica pana in finala Mondialului din 1974, pierduta in fata tarii gazda, Germania Federala. Practic, in finala de pe Olympiastadion din Munchen, s-a facut si transferul de putere dinspre Ajax catre Bayern, care a castigat Cupa cu Urechi Mari de trei ori consecutiv, intre ’74 si ’76. Daca Franz Beckenbauer era emblema bavarezilor in plan defensiv, atacul de temut al lui Bayern era reprezentat de Uli Hoeness, Gerd Muller si Karl-Heinz Rummenigge, ultimii doi obtinand si Balonul de Aur. Muller a fost distins cu premiul oferit de France Football in 1970, in timp ce Rummenigge l-a primit de doua ori, in 1980 si 1981.
Brazilia a redevenit o forta mondiala in 1994 datorita lui Romario si Bebeto, iar opt ani mai tarziu se incorona pentacampeao cu un trident magic, format din cei 3R: Ronaldo, Rivaldo si Ronaldinho. Ronaldo a reusit un turneu final de vis, iesind golgeterul Mondialului asiatic, cu opt reusite, Rivaldo a avut patru goluri si doua assist-uri, iar Ronaldinho a marcat de doua ori. Apoi, la patru decenii dupa „Sfanta Trinitate”, Charlton – Law – Best, Manchester United a cucerit ultimul sau trofeu Champions League cu un trio de vis, compus din Cristiano Ronaldo, Carlos Tevez si Wayne Rooney. In sezonul 2007-2008, acestia au inscris impreuna nu mai putin de 81 de goluri, dintre care 42 i-au apartinut portughezului, premiat la finalul anului si cu primul sau Balon de Aur. Dominatia „diavolilor rosii” in Europa a fost oprita de Barcelona perfecta a lui Pep Guardiola, care a realizat tripla istorica titlu – Copa del Rey – Champions League in 2009, avandu-i in atac pe Lionel Messi, Thierry Henry si Samuel Eto’o. Acestia au marcat 100 de goluri de-a lungul stagiunii (Messi 38, Eto’o 36, Henry 26), iar argentinianul a fost recompensat si cu primul lui Balon de Aur. Cinci ani mai tarziu, dupa ce a schimbat mai multi parteneri in ofensiva catalanilor, Messi s-a regasit in mijlocul unui trident ce parea sa o duca pe Barca intr-o noua dimensiune a succesului. Trio-ul MSN (Messi – Luis Suarez – Neymar) a reprezentat cea mai mare apropiere de perfectiune din punct de vedere al fotbalului-spectacol, oferit de cele trei elemente vitale ale sale, precum apa, aerul si focul. Cei trei se simteau excelent pe teren, dar si in afara acestuia. Ceea ce realizase Barcelona prin alaturarea celor trei a fost alchimie pură, transformand în aur de 24 de carate legătura dintre un diamant nepreţuit, un giuvaer rar şi o perlă sălbatică. Conexiunea dintre Messi, Suarez şi Neymar depăşea orice imaginaţie a celui mai optimist fan al catalanilor. Laolaltă, ei se confundau unul cu celălalt şi se suprapuneau perfect precum Rio Uruguay separă, dar şi uneşte, în acelaşi timp, Argentina, Uruguayul şi Brazilia, oferind un fotbal dumnezeiesc! MSN a inscris 122 de goluri in sezonul 2014-2015, iar in total, in trei ani, a adunat 344 de reusite in 135 de meciuri disputate impreuna! Numai ca orice imperiu, oricat de invincibil pare, are sfarsitul sau si tripleta Barcelonei a fost pusa in umbra de tridentul marii rivale, Real Madrid. BBC, adica Gareth Bale, Karim Benzema si Cristiano Ronaldo, au desavarsit visul blanco prin cucerirea mult-ravnitei La Decima in 2014, iar in ultimii doi ani, cu Zinedine Zidane pe banca, cei trei au facut din Real prima echipa care castiga doi ani la rand trofeul Champions League.
Un lucru este cert: mostenirea este una extrem de grea. Vor reusi Neymar, Mbappe si Cavani sa se inscrie in traditia celor mai importante trio-uri din istoria fotbalului?!