Simeone și capacitatea de rezistență

15.04.2015, 15:05
simeone ancelotti

Se spune că după finala de la Lisabona, când a simțit pe propria piele ce subțire este granița dintre fericire și nefericire, Diego Pablo Simeone ar fi intrat în vestiarul lui Atletico și, izbindu-se de lacrimile și drama ce domneau în acel perimetru, ar fi spus cu glas apăsat: ”Cât mai voi mai fi eu la Atletico, Real Madrid nu ne va mai bate niciodată!”. Afirmația nu poate fi în nici un fel probată, într-o lume a fotbalului în care vestiarele seamănă din ce în ce mai tare cu o fortăreață, de unde secretele ies cu foarte mare greutate. Ea a luat mai mult forma unei legende urbane prin Madrid și trebuie privită ca atare. Dar tot ca atare trebuie privită și realitatea imediată. De la acea finală de la Lisabona, Atletico și Real s-au întâlnit, cu tot cu meciul de marți seară, de 7 ori. Și, ce să vezi?! Real Madrid n-a mai câștigat niciodată, iar bilanțul duelurilor directe Simeone-Ancelotti din aceste 11 luni e de 3 remize și 4 succese ale argentinianului.

După victoria cu 4-0 a lui Atletico în campionat, scriam pe acest blog că Ancelotti pare să fi dezvoltat un ciudat complex Simeone. E posibil ca italianul să-și fi dat seama de asta și să încerce să reacționeze. La fel de adevărat este că, spre deosebire de partida de care vorbesc, din februarie, italianul a avut la dispoziție tot lotul, astfel că a putut să aleagă ceea ce a crezut el de cuviință. Cum a ales e altă discuție, aici intrăm într-un teritoriu în care fiecare poate avea opțiunea lui. Cu sau fără Bale, cu sau fără Isco, cu sau fără Pepe, ideea e că existau variante, ceea ce la acel 0-4 n-au existat.

Și mai e un adevăr în toată această poveste. Anume că, spre deosebire de precedentele 6 dueluri de după Lisabona, cea de marți era din nou în Champions League. Iar între Real Madrid și Champions League există o poveste de iubire și respect reciproc, ce durează de ani buni. În Champions League, Real Madrid se transformă, cele 10 trofee existente în vitrina clubului atârnă mult și-i obligă pe jucători la altă abordare.

De data asta, Real Madrid chiar a jucat bine. Acest calificativ e o medie dintre un ”foarte bine” în prima repriză, un ”bine” în prima parte a celei de-a doua și un ”satisfăcător” cu iz de ”prost” spre final. Problema e că n-a câștigat. Și iată cum, nu doar pe parcursul a 90 de minute, ci într-o succesiune de 7 meciuri, Real Madrid poate juca de la ”prost” la ”foarte bine” cu același rezultat. Sau, mai bine zis, fără ca acel rezultat așteptat, victoria, să vină. Asta e o mare problemă a lui Ancelotti și a jucătorilor săi. Care, inclusiv când au avut în față, cum a fost cazul marți, un Atletico de multe ori mediocru n-au izbutit să câștige.

Simeone a pus în scenă și de această dată partida care-i convine. Sau a încercat s-o facă, pentru că de multe ori, mai ales în prima repriză, nu i-a ieșit. Argentinianul, despre care eu am mai spus că mi se pare, la ora asta, cel mai bun antrenor din Primera Division, știe mai bine ca oricine că a încerca să joci de la egal la egal cu acest Real Madrid poate fi o sinucidere. Acest Real Madrid e una dintre cele mai ofensive și creative echipe din istoria fotbalului. Nici măcar Barcelona lui Guardiola ori Milan-ul lui Sacchi (despre Ajax-ul lui lui Michels nu are rost să discutăm pe această temă, căci erau cu totul alte vremuri din punct de vedere al tacticii), care ar fi reperele fotbalului total din ultimele decenii, nici măcar aceste echipe, așadar, n-aveau atâția fotbaliști ofensivi între cei 11 din teren. Tot mai era un Albertini, un Rijkaard ori un Sergio Busquets, fotbaliști cu valențe și calități clar defensive. Realul de azi are, de la apărare în sus (apărare în care-l regăsim pe ultraofensivul Marcelo) o sumă de jucători ce ar putea primi lejer, dacă regulamentul ar permite-o, numărul 10. Kroos, James Rodriguez, Modric, Bale, chiar și Cristiano, dacă am exclude relația de marketing cu șaptele său de pe tricou, chiar și Benzema la o adică, ar putea primi numărul 10 la orice echipă s-ar transfera. 

Simeone nu putea deci aborda altfel partida decât lăsând mingea Realului, apărându-se feroce, cu disciplina pe care el a reușit s-o imprime acestei echipe și așteptând momentul potrivit pentru reacție. Mai simplist, Simeone i-a lăsat pe cei de la Real să ajungă la un soi de disperare, văzând că toate încercările lor nu mișcă tabela de marcaj. Nu i-a ieșit atât de bine ca-n alte ocazii, poate și din cauza lui Koke, care n-a fost în meci, parțial și din cauza lui Arda, dar mai ales din cauza (sau datorită, depinde cum punem problema) celor de la Real. Au fost, cred eu, 45 de minute ale Realului mai bune decât cele de pe ”Camp Nou”, când spuneam că a fost cea mai bună repriză din ultimele luni, asta pentru că Atletico se apără mai bine decât Barcelona. Problema lui Ancelotti e că în aceste minute nu s-a dat gol, ceea ce, ca o durere de dinți, mai întâi surdă, apoi din ce în ce mai pronunțată, a început să-și facă loc în mintea fotbaliștilor săi. Care spre final păreau resemnați cu ideea unui complex Atletico și că orice ar face, poarta acestei echipe nu poate fi perforată. În momentul când Modric n-a mai putut fizic, exact ca la Barcelona, adversarul a preluat inițiativa.

Dar au mai fost două momente importante după pauză. Primul dat de Manduzikic. Luptele sale, duelurile verbale și fizice pe care le avea cu adversarii și cu arbitrii, au blocat fluiditatea jocului, introducând partida într-o bătălie a nervilor, a coatelor și a intervenților neregulamentare fix pe gustul lui Simeone. Manduzikic n-are, fotbalistic vorbind, calitățile lui Diego Costa, dar i-a preluat cu brio celelalte sarcini, în special pe cea de a duce partida pe tărâm fizic. Ba intra, ba ieșea, ba protesta, ba faulta, sângele îi curgea pe față, pe tot acest fond Realul n-a mai putut controla partida, iar adrenalina a invadat creierul celor de la Atletico.

Al doilea moment, în strânsă legătură cu primul, a fost introducerea lui Raul Garcia. E bizar cum acest jucător provoacă atât de mult deranj atunci când joacă împotriva Realului. Atunci când îl văd, Sergio Ramos (în special) și ceilalți madrileni se transformă subit într-un soi de luptători, dar pe acest teritoriu campioana Europei n-are nici o șansă în fața campioanei Spaniei. Aici cred că Ancelotti a greșit schimbările. Poate că nu era rău să-l introducă pe Pepe în zona de mijloc, în locul unui Modric deja epuizat, care Pepe să se ocupe de Raul Garcia și să-i lase pe ceilalți să ducă mai departe munca de construcție.

Spuneam la finalul comentariului că 0-0 într-o primă manșă e cel mai bun rezultat prost pentru o echipă ce joacă acasă și cel mai prost rezultat bun pentru echipa ce joacă în deplasare. Eu cred că Simeone și-a dorit acest rezultat, mi se pare că îi convin de minune partidele retur jucate în deplasare. Ancelotti nu cred, italianul poate ar fi acceptat și o remiză, dar să fie una cu goluri. Un retur cu Atletico după 0-0 în tur e o mare capcană. Mourinho a căzut în ea, nu mai departe de anul trecut. Fără Marcelo, o mare problemă căci Cristiano Ronaldo rămâne fără cel mai important aliat în acea zonă, și cu presiunea calificării în fața propriilor suporteri, complexul Atletico poate căpăta alte dimensiuni. În Champions League nu câștigă întotdeauna cei mai buni, ci cei care știu să supraviețuiască unui meci prost. Să rămână în picioare, ca un luptător, inclusiv atunci când adversarul îi cară pumni cu nemiluita. Atletico a reușit asta, iar Simeone merge pe ”Bernabeu” cu o doză și mai mare de anticorpi. Acolo e examenul său, capacitatea de rezistență a echipei sale acolo va fi cântărită. Cele 7 meciuri deja sunt o amintire, al 8-lea devine cel mai important. 

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Cu o recompensă de 7 milioane $ pe capul său, un lider Hezbollah a fost ucis de Israel
Cu o recompensă de 7 milioane $ pe capul său, un lider Hezbollah a fost ucis de Israel

Armata israeliană a efectuat „un raid țintit” în Beirut vineri, la scurt timp după ce Hezbollah a...

Descarcă aplicația Digi24

  • 15:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:30 LIVE Premier League: West Ham-Chelsea
  • 16:30 LIVE Bundesliga: Werder Bremen-Bayern Munchen
  • 17:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 LIVE Bundesliga: Werder Bremen-Bayern Munchen
  • 18:30 LIVE Superliga: Hermannstadt-CFR Cluj
  • 19:15 Stirile Digi Sport
  • 19:30 LIVE Superliga: Hermannstadt-CFR Cluj
  • Vezi tot programul
  • Coventry City v Tottenham Hotspur, EFL Carabao Cup, Third Round, Football, Coventry Building Society Arena, Coventry, UK, 18 Sep 2024

    FOTBAL: Tottenham - Brentford, 17:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • CFR Cluj v FC Hermannstadt - Romania Superliga, Cluj-Napoca - 20 Dec 2022

    FOTBAL: Hermannstadt - CFR Cluj, 18:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-PETROLUL PLOIESTI, SUPERLIGA SUPERBET (3.03.2024)

    FOTBAL: FCSB - Petrolul, 21:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Bari, Italy. 01st May, 2024. Valentin Mihaila of Parma Calcio and Dennis Man of Parma Calcio celebrates the victory during SSC Bari vs Parma Calcio, Italian soccer Serie B match in Bari, Italy, May 01 2024 Credit: Independent Photo Agency/Alamy Live News

    FOTBAL: Lecce - Parma, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Real Madrid v Real Valladolid, La Liga, Football, Santiago Bernabeu Stadium. Madrid, Spain - 25 Aug 2024

    FOTBAL: Real Madrid - Espanyol, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

MERCATO 2024 | Toate transferurile verii sunt AICI. Anthony Martial a semnat

WhatsApp Image 2024-09-19 at 23.40.31 (1)

Victorie! Costel Pantilimon a întors decizia la TAS și trebuie să primească o sumă uriașă

Sunderland v Chelsea - Premier League

FCSB riscă să fie depunctată de FRF

fcsb

Are o afacere de peste 200.000.000 de euro și a anunțat că vrea să preia o echipă de tradiție din România

viorel4

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media