Editorial Andrei Niculescu: Simeone agită iar Primera Division

09.02.2015, 15:48
simeone-1

”Ole, Ole, Ole! Cholo Simeone!” E scandarea favoritã a fanilor lui ”Vicente Calderon” din ultimii doi ani și a devenit refrenul la modã în fotbalul spaniol. A fost și titlul unui articol scris pe acest blog în mai anul trecut, atunci când ”Atleti” câștiga în mod absolut surprinzãtor campionatul Spaniei. Cred însã cã e la modã și acum, cãci dacã astãzi Primera Division e singurul campionat din Europa cu trei pretendente reale la câștigarea Champions League e doar meritul lui Diego Simeone. Evident și al celor care au avut curajul sã-l așeze pe banca unui club cu atâtea probleme, neregulat și incert, cum e Atletico Madrid. Mergând mai departe pe firul logicii de mai sus, dacã astãzi lupta pentru titlu în Primera Division e la fel de frumoasã și imprevizibilã ca în sezonul trecut, asta i se datoreazã tot lui Cholo Simeone.

Acest text nu se vrea o odă pentru antrenorul argentinian. Am mai spus-o, e o părere strict personală și nu cer nimănui să se alinieze la ea, Diego Simeone e cel mai bun antrenor din Primera Division în acest moment. Repet, e doar părerea mea. N-are performanțele lui Ancelotti, asta e limpede, însă are ceva în plus față de italian. A reușit să facă din Atletico o echipă câștigătoare, o forță. Poate că nu toată lumea e de acord cu mine în această privință, dar eu cred că dacă Atletico Madrid a devenit o putere în fotbalul mondial este în mod evident meritul lui Diego Simeone. Lotul pe care l-a avut și-l are la dispoziție Simeone nu se compară nici cu al Realului, nici cu al Barcelonei. Am si aici o teorie, cu care puteți fi de acord ori nu. Câți jucători din actualul lot al lui Atletico ați vedea în primul ”11” la Real sau Barcelona? Poate Koke, poate Arda, poate Godin. Poate. Luați bucată cu bucată și evaluați, comparați mai bine zis cu cei de la Barcelona sau Real Madrid, e posibil ca nici cei trei amintiți mai sus să nu fie preferați. Întrebarea ar merita pusă și la lotul de anul trecut, dar e foarte posibil, cu tot cu Courtois ori Diego Costa, răspunsul să fie tot unul mai degrabă negativ. Și atunci, nu e limpede meritul lui Simeone? Eu cred că da, chit că, da, e greu de crezut că Simeone însuși ar putea sta pe banca lui Real Madrid ori a Barcelonei. Și nu neapărat din pricina trecutului său de jucător, a legăturii cu Atletico, ci din pricina filozofiei sale. Simeone și Atletico Madrid sunt partenerii cei mai potriviți ai unei căsătorii deocamdată fericite. Am spus deocamdată, pentru că-n fotbal e mai rău decât în viață atunci când vine vorba de așa ceva, iar cel mai bun exemplu e Jurgen Klopp, despre care se credea că s-ar putea pensiona pe banca Borussiei Dortmund, iar acum lumea se întreabă inclusiv dacă va prinde acolo finalul de sezon.

Atletico Madrid-Real Madrid de sâmbătă a fost un film pe care l-am mai văzut. De 5 ori doar în acest sezon. Nici al 6-lea episod nu ne-a surprins. După finala de la Lisabona, balanța lui Ancelotti în duelurile cu Simeone e de două egaluri, ambele pe ”Bernabeu”, și 4 înfrângeri. Imediat după meci, Bernd Schuster, care analiza împreună cu Gică Craioveanu derby-ul la postul de radio Onda Cero, a spus un lucru extrem de adevărat: ”Dacă vii să joci împotriva lui Simeone cu aceeași tactică pe care ai folosit-o la meciurile pe care le-ai pierdut, normal e să pierzi din nou”. Schuster spunea asta la pauză, când încă nu apăruse schimbarea Khedira-Jese, care a dinamitat și ultima fărâmă de tactică a Realului din acest meci.
Adevărul e că Ancelotti a abordat ciudat partida. Nu l-a surprins cu nimic pe Simeone, dar mai rău e că nici n-a încercat. E posibil să nu-ți iasă de multe ori, e posibil ca antrenorul rival să-ți citească gândurile și să-ți înțeleagă ideile, dar tot e mai bine decât să nu încerci nimic. Spuneam mai sus de finala de la Lisabona. Eu aș merge puțin mai în urmă. Anul trecut, cam pe vremea asta, Realul bătea de două ori pe Atletico în Cupă. Cu câteva luni mai devreme, în campionat, Atletico bătea pe ”Bernabeu”, e foarte adevărat, dar la fel de adevărat e că la acel eșec Realul a avut ocazii și putea foarte ușor să câștige. Ideea e că de la acea dublă manșă din Cupă, Simeone l-a citit pe Ancelotti, iar în duelurile ce au urmat Realul a avut din ce în ce mai puține oportunități de a învinge sistemul gîndit de argentinian. Nu doar de a învinge, ci de a-și crea ocazii de gol. Inclusiv la finala de la Lisabona, pe care fanii Realului o scot la înaintare în fața fanilor lui Atletico, a fost cam același scenariu timp de 90 de minute. Ceea ce s-a întâmplat în prelungiri ține de alte aspecte. Iar după finala de la Lisabona bilanțul e cel de care aminteam mai sus.

Ancelotti nu e stilul de antrenor care să inoveze în permanență. Dar nici unul plat nu e. Am scris de multe ori aici și am analizat la Fotbal European mutările sale. Pare însă a dezvolta un ciudat complex Simeone, care parcă-i paralizează simțurile, îi îngheață ideile. A gândit ciudat meciul ăsta. Practic nu l-a gândit. Evident, din capul locului trebuie amintite absențele cu care s-a confruntat italianul. Altceva e să joci cu Pepe și Ramos în apărare, cu Modric la mijloc și cu Marcelo în banda stângă. Intrăm însă pe teritoriul lui ”dacă” și n-avem de unde să știm ce s-ar fi întâmplat. Se vor repezi destui să spună că Real ar fi câștigat. Eu aș lua-o ca în medicină, pe cazuistică, aș pune diagnosticul bazându-mă pe cazuri anterioare. Nu știu cât s-ar fi schimbat datele problemei. Probabil că Real ar fi jucat mai bine, s-ar fi apărat mai exact, dar nu știu în ce măsură scenariul ultimelor partide nu s-ar fi aplicat din nou. N-am această garanție, așa că prefer să analizez ce a fost, nu ce ar fi fost dacă.

Iar ce-a fost, s-a văzut destul de clar. Un Real Madrid incapabil să iasă cu pasă din zona careului propriu, incapabil să ducă mingea spre atacanții săi, incapabil să construiască. Un Atletico Madrid dornic să arate că poate și pasa, că știe să si combine artistic, estetic, nu doar să distrugă și să faulteze. Când l-a pierdut pe Koke, destul de repede, Simeone putea să regândească strategia și să-l introducă pe Mario Suarez. Sau pe Raul Garcia. L-a introdus însă pe Saul. 20 de ani abia împliniți, încă verde, dar mai tehnic și mai combinativ decât contondenții Raul Garcia și Mario. A fost o declarație de intenții limpede a argentinianului, care i-a ieșit de minune La fel cum i-a ieșit de minune manevra cu Mandzukic. Nu neapărat introducerea lui, ci poziția pe care a jucat. De regulă, când joacă împreună, Mandzukic e orientat spre dreapta și Griezmann spre stânga. De data asta, Simeone i-a inversat. Mandzukic spre stânga, în zona lui Varane, iar Griezmann spre dreapta, în cea a lui Nacho. Inițial părea o mutare greșită, căci Varane părea capabil să ducă această bătălie. Problema nici n-a fost la el, ci la Nacho, expus în mod clar aparițiilor pe care le aveau în zona lui Griezmann și Arda Turan, căci Varane era scos în mod constant spre bandă de Mandzukic. Ciudat e că Ancelotti n-a reacționat mai repede și nu le-a schimbat poziția celor doi. Mandzukic ar fi câștigat duelurile cu Nacho, căci le câștiga oricum și pe cele cu Varane, dar francezul cred că s-ar fi descurcat mai bine în fața lui Griezmann. Când a făcut-o Ancelotti, în repriza a doua, era tardiv, căci îl scosese și pe Khedira, zice-se accidentat, dar în locul său îl introdusese pe Jese, nu pe Illaramendi, cum poate era mai bine, mai natural. După ieșirea lui Khedira, tot greul defensiv a căzut pe umerii lui Kroos, a cărui scădere de randament e evidentă, la fel cum ar trebui în mod evident legată de absența lui Modric. Kroos e din categoria fotbaliștilor, știe cu mingea, o stăpânește perfect, o pasează ideal, problema lui e că un mijlocaș închizător trebuie să știe să joace și fără minge, să se poziționeze, nu să se asocieze. Priviți poziția lui Kroos la cele 4 goluri ale lui Atletico și încercați să vă imaginați unde ar fi stat Xabi Alonso la acele faze.
Două vorbe despre Cristiano Ronaldo. Glumind puțin, el parcă e înțeles cu Messi, parcă sunt vorbiți să câștige pe rând Baloanele de Aur până o să se pensioneze unul dintre ei. Două sezoane, Cristiano a fost excelent, iar Messi de negăsit. Acum, portughezul pare a-și fi reluat rolul de acum trei ani, mai degrabă negativ, ușor arogant și fără prea mare greutate în teren.

Spaniolii au un cuvânt, ”prepotente”, cam așa pare Cristiano. Inclusiv fiesta pe care s-a trezit s-o programeze în orele de după derby a enervat lumea. Sigur, el n-a încălcat nici un regulament (cum a făcut-o, de altfel, Neymar, care a organizat petrecerea de ziua lui joi seară, deși vineri dimineață avea antrenament. Evident că a întârziat și a fost amendat), dar putea evita, se putea gândi că e posibil ca lucrurile să nu iasă bine. Sau putea destul de ușor să încerce să blocheze difuzarea imaginilor din interior, astfel ca toate cele ce s-au petrecut să rămână între pereții restaurantului La Finca, situat într-una dintre cele mai bune zone rezidențiale ale Madridului. Se spune că Florentino Perez ar fi încercat să-l determine pe Cristiano să anuleze evenimentul, dar n-a izbutit.

P.S.
Am amintit ceva mai sus de Messi și Cristiano Ronaldo. Mergând mai departe pe firul glumei, pare că de la acel incident care a fost între Messi și Luis Enrique, la începutul anului (chiar a fost, deși amândoi s-au chinuit să spună că nu e adevărat), Messi a devenit și impresarul lui Luis Enrique și acum se luptă să-i câștige antrenorului o prelungire de contract. Din victima ce părea la începutul lui ianuarie, Barcelona s-a metamorfozat într-o favorită la câștigarea campionatului, ba chiar și a Champions League. Inovația lui Luis Enrique, cea cu Messi reașezat în banda dreaptă, chiar pare să funcționeze, rămâne să ne lămurim a cui a fost ideea, a lui sau a lui Messi.

P.S. 2
Îmi doresc în continuare să văd un duel Simeone-Guardiola în Champions League.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Explozia gigantică provocată de o dronă ucraineană care lovește un lansator rusesc plin ochi de „Katiușe”
Explozia gigantică provocată de o dronă ucraineană care lovește un lansator rusesc plin ochi de „Katiușe”

Forțele serviciului special de informații al Ucrainei (SBU) susțin că au distrus sau avariat nu mai...

Descarcă aplicația Digi24

  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:30 LIVE Digi Sport Matinal
  • 11:00 LIVE Liga a 2-a: CSM Slatina-FCU 1948 Craiova
  • 11:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 12:00 LIVE Liga a 2-a: CSM Slatina-FCU 1948 Craiova
  • 13:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 13:30 LIVE Serie A: Atalanta-Udinese
  • 14:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • Tim Seria A ball and the logo during the Italian Serie A football match AC Milan vs Bologna at San Siro stadium in Milan, Italy on 27/08/22

    FOTBAL: Atalanta - Udinese, 13:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-UNIREA SLOBOZIA, SUPERLIGA SUPERBET (12.07.2024)

    FOTBAL: Unirea Slobozia - Farul Constanța, 16:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Chelsea v Noah, Football, UEFA Conference League, Stamford Bridge Stadium, Fulham, London, UK - 07/11/24

    FOTBAL: Chelsea - Arsenal, 18:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (13.07.2024)

    FOTBAL: ”U” Cluj - FCSB, 21:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • La Liga - Real Madrid v Barcelona

    FOTBAL: Real Sociedad - Barcelona, 22:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

E ”nemuritor”: a semnat și Gigi Becali i-a mărit salariul cu aproape 50%, dar nu i-a prelungit contractul

FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (20.10.2024)

Surprinzător! FCSB, locul 33 din 36, după victoria entuziasmantă cu Midtjylland din Europa League: 7.261.000 €

(SP)ROMANIA BUCHAREST UEFA EUROPA LEAGUE FCSB VS FC MIDTJYLLAND

Al doilea transfer al iernii la FCSB, după cel al lui Lukas Zima. "Contract pe un an!"

logo fcsb

Video ”Săracul, era terminat”. Dan Petrescu a făcut două anunțuri după 1-1 cu Dinamo: ”Îl pierdem, luni e în avion. Nu ni l-au lăsat”

Superliga: CFR 1907 Cluj vs UTA Arad, round 11 Romania Superliga round 11: CFR 1907 Cluj vs UTA Arad disputed on Dr Cons

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media