Anglia și problemele din Premier League

01.04.2015, 16:38

A fost o perioadă dedicată echipelor naționale, cu comentariile și analizele de rigoare. Există însă un subiect pe care am promis că-l voi aborda și o fac acum, tocmai pentru că sunt zile ceva mai calme din punct de vedere strict al actualității fotbalistice. E vorba de situația echipelor din Premier League în cupele europene. O legătură cu echipele naționale totuși există, pentru că, paradoxal, în vreme ce la nivel de club fotbalul englez suferă în confruntările cu rivalele din Europa, la nivel de primă reprezentativă lucrurile stau bine, chiar neașteptat de bine aș putea zice dacă e să facem o comparație cu aceleași tări europene. Anglia e singura echipă națională mare, de calibru, care are un parcurs normal în aceste preliminarii, maximum de puncte și calificare la Euro 2016 aproape obținută. ”Amicalul” disputat de Anglia la Torino cu Italia a confirmat această dinamică.

Dar nu ”naționala” Angliei e subiectul acestui text. Ar putea fi și ea, la un anumit moment, dar nu acum. Vreau să reiau tema pe care am tot discutat-o la momentul respectiv, anume absența Premier League din Champions League și Europa League. Momentul e delicat, asta trebuie recunoscut din start, iar englezii l-au tratat cu seriozitate, așa cum e și firesc într-o astfel de țară și la nivelul de civilizație și educație la care se află. Am citit în această perioadă tot felul de explicații ale acestei situații, căci englezii chiar se preocupă, dincolo de aberații de genul ”Premier League e mai important decât orice, atât timp cât ești bine în Premier League restul nu mai contează”, care există, dar nu le bagă prea mulți în seamă.

Am tot auzit despre Premier League cã e cel mai tare campionat din lume.  Și nu vorbesc de cei care au un singur argument, de genul :”Premier League e cel mai tare pentru cã-mi place mie și așa zic eu!”. Asta merge în parc, nu la o dezbatere serioasã. Nu știu sincer cum se pot judeca și departaja campionatele. În funcție de trofee, ar zice unii. În funcție de numele implicate, ar zice alții. În funcție de interesul stârnit, s-ar mai gãsi destui sã spunã. Sau în funcție de banii ce se învîrt în drepturile de televizare, ar comenta un fan necondiționat al fotbalului englez, cãci e singurul aspect din cele de mai sus la care Premier League câștigã net. A fi fan e una, a recunoaște o realitate e cu totul altceva.

Eu cred că Premier League e cel mai spectaculos campionat din lume. A nu se confunda spectaculos cu puternic. E spectaculos pentru cei care se uită ori pentru cei care-l comentează. Asta deși au mai apărut și-n Premier League meciuri plictisitoare, tacticizate, pe care acum vreo 7-8 ani nu le vedeai. Gen Chelsea-City, exemplul care-mi vine în minte acum. E spectaculos, e frumos de privit, dar nu prea e competitiv.  E totuși un mare paradox. Pentru că în Anglia se învârt cei mai mulți bani, drepturile tv ajung la cifre absolut amețitoare, stadioanele sunt pline mereu, suporterii sunt dedicați fără a pune condiția rezultatului, marketingul funcționează ireproșabil, merchandising-ul de asemenea. Și atunci, care să fie explicația?

E posibil ca banii să fie o explicație. Banii prea mulți, vreau să zic.    Prețurile foarte mari plătite pentru fotbaliști și salariile colosale pe care le încasează, indiferent de situații. În Anglia se cheltuie enorm pentru transferuri, de multe ori nejustificat, iar cota unor fotbaliști crește artificial. Ei par buni, pentru că au fost foarte scumpi, dar în realitate nu-s așa de buni. Am mai dat exemplul acesta pe la emisiuni. Dacă eu am foarte mulți bani și-mi permit să cumpăr un Opel la preț de Mercedes, e foarte bine. Dar dacă mă aștept ca pe o autostradă Opelul meu să se comporte fix ca un Mercedes, ba chiar să-l și întreacă, e posibil să am o problemă. Sunt mulți fotbaliști buni în Anglia, dar mult mai mulți care au doar preț de fotbaliști buni sau salariu de fotbaliști buni, fără justificare însă. 

Dacă ne uităm pe statistici, Premier League a pierdut teren în competiție cu alte campionate cam din momentul în care banii au început să devină amețitor de mulți în Anglia. Bani care au venit în urma performanțelor echipelor de club în cupele europene, în special în Champions League, dar care n-au adus plusul așteptat, dimpotrivă, au adus un recul. Am găsit undeva și o statistică în acest sens, a duelurilor eliminatorii din Champions League, inclusiv finale. Între 2004 și 2009: Premier League vs Primera Division 9-2. Între 2009 și 2015, Primera Division vs Premier League 11-1, acel unic succes britanic fiind dat de Chelsea, în acea dublă stranie cu Barcelona, în sezonul când Chelsea a și câștigat Champions League, în acea finală la fel de stranie cu Bayern. În această perioadă, în ciuda banilor existenți, Anglia n-a putut să-și mențină marile nume, gen Cristiano Ronaldo, Bale, Modric, Tevez sau Luis Suarez, care au ales să plece. În momentul ăsta, în afară de Hazard și Aguero, nu cred să existe alți fotbaliști din Top 10 în Premier League. Iar faptul că Toure Yaya, cu toată valoarea lui, avea la un moment dat salariu mai mare decât Messi și Cristiano, iar acum e plătit aproape dublu decât Suarez e doar un detaliu în plus.

Aș zice că lipsa valorilor și umflarea nejustificată a lor nu sunt singurele cauze. Eu aș adăuga și calendarul infernal din perioada de iarnă. E frumos să-i vedem pe englezi jucând de Boxing Day, chiar eu am scris de asta pe acest blog, dar mă întreb dacă nu cumva această acumulare de meciuri aduce echipele din Premier League secătuite de puteri la ora revederii cu Champions League. Aș mai adăuga și diferențele dintre stilul în care se arbitrează în Premier League și cel din Europa, cu dificultățile de rigoare pentru fotbaliștii ce vin din Regat. Mi-aș permite să adaug și stilul agresiv în care se face presă în Anglia, stil care alungă anumiți jucători prin exagerările existente.

Cred însă că e doar o fază. Poate normală. Apropo de ce vorbeam mai sus, dacă ai bani mulți, poate că prima dată nu te interesează că-ți cumperi un Opel la preț de Mercedes. Dar după ce vezi că Mercedesul te întrece pe autostradă, fiind totuși Mercedes, începi să te întrebi dacă nu cumva e mai bine ca de acei bani să-ți cumperi totuși un Mercedes. Dacă tot poți. Pericolul ca Anglia să nu mai poată duce 4 echipe în Champions League există, au calculat cei de la SKY, dar asta s-ar putea întîmpla abia din sezonul 2017-2018 și doar dacă echipele din Italia și-ar menține linia crescătoare (în Europa League în principal) din sezonul actual. E cam departe însă. Așa cum spuneam, lumea în Anglia a început să se preocupe de situație. Dacă o dată s-a considerat o întâmplare (sezonul 2012-2013, fără echipă în ”sferturile” Champins League) a doua oară devine o preocupare. Și, ca să mergem pe același ton, inevitabil ar trebui să apară și o rezolvare.  Vorbim totuși de Anglia, nu de România.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Cu o recompensă de 7 milioane $ pe capul său, un lider Hezbollah a fost ucis de Israel
Cu o recompensă de 7 milioane $ pe capul său, un lider Hezbollah a fost ucis de Israel

Armata israeliană a efectuat „un raid țintit” în Beirut vineri, la scurt timp după ce Hezbollah a...

Descarcă aplicația Digi24

  • 13:00 LIVE Liga a 2-a: CSM Focsani-FCU 1948 Craiova
  • 14:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 14:30 LIVE Premier League: West Ham-Chelsea
  • 15:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:30 LIVE Premier League: West Ham-Chelsea
  • 16:30 LIVE Bundesliga: Werder Bremen-Bayern Munchen
  • 17:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:30 LIVE Bundesliga: Werder Bremen-Bayern Munchen
  • Vezi tot programul
  • Coventry City v Tottenham Hotspur, EFL Carabao Cup, Third Round, Football, Coventry Building Society Arena, Coventry, UK, 18 Sep 2024

    FOTBAL: Tottenham - Brentford, 17:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • CFR Cluj v FC Hermannstadt - Romania Superliga, Cluj-Napoca - 20 Dec 2022

    FOTBAL: Hermannstadt - CFR Cluj, 18:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-PETROLUL PLOIESTI, SUPERLIGA SUPERBET (3.03.2024)

    FOTBAL: FCSB - Petrolul, 21:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Bari, Italy. 01st May, 2024. Valentin Mihaila of Parma Calcio and Dennis Man of Parma Calcio celebrates the victory during SSC Bari vs Parma Calcio, Italian soccer Serie B match in Bari, Italy, May 01 2024 Credit: Independent Photo Agency/Alamy Live News

    FOTBAL: Lecce - Parma, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Real Madrid v Real Valladolid, La Liga, Football, Santiago Bernabeu Stadium. Madrid, Spain - 25 Aug 2024

    FOTBAL: Real Madrid - Espanyol, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

MERCATO 2024 | Toate transferurile verii sunt AICI. Anthony Martial a semnat

WhatsApp Image 2024-09-19 at 23.40.31 (1)

Victorie! Costel Pantilimon a întors decizia la TAS și trebuie să primească o sumă uriașă

Sunderland v Chelsea - Premier League

FCSB riscă să fie depunctată de FRF

fcsb

Are o afacere de peste 200.000.000 de euro și a anunțat că vrea să preia o echipă de tradiție din România

viorel4

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media