Reacţia oficială a Agenţiei Naţionale Anti-Doping, în cazul de dopaj al Mirelei Lavric
12.04.2016, 12:40Mirela Lavric a fost depistată pozitiv la Meldonium, în timpul Campionatului Mondial de sală de la Portland, desfăşurat luna trecută. Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Graziela Vâjială, a oferit o primă reacţie oficială în legătură cu acest caz.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
"Informaţia este corectă. Noi am aflat luni după-amiază, pentru că am primit o înştiinţare IAAF (Federaţia internaţională de atletism, n.r.). Ea (Mirela Lavric, n.r.) a fost testată de IAAF în timpul Campionatelor Mondiale de sală de la Portland", a confirmat Vîjială.
"Este primul caz de acest fel (din România, n. red.), eu nu mai am informaţii despre alte cazuri. Sper să nu mai fie asemenea cazuri, dar nu pot să spun cu certitudine dacă o sa mai fie sau nu o să mai fie cazuri similare", a adăugat Vâjială.
"Medicamentul a fost valabil până la data de 1 ianuarie. El nu a fost pe listă, de la 1 ianuarie el a fost introdus pe listă la secţiunea S4, la hormoni şi modulatori metabolici", a precizat preşedinta ANAD.
"Ea riscă o suspendare. Pentru substanţele acestea este o suspendare de 4 ani. Dacă ea recunoaşte imediat, cere suspendare provizorie, are dosar medical, eu nu ştiu ce are Mirela Lavric, în această situaţie suspendarea se poate reduce până la 2 ani. Să vedem cum va gestiona cazul federaţia internaţională de atletism, nu noi", a mai spus Vîjială.
"Eu ştiu că IAAF i-a trimis un formular de acceptanţă pentru perioada de suspendarea provizorie, dacă acceptă suspendarea provizorie, ea trebuie să îl returneze imediat, să vedem ce o să se întâmple în continuare", a menţionat Preşedinta Agenţiei Naţionale Anti-Doping.
"Chiar în luna martie am dat o atenţionare chiar la acest meldonium. Îmi pare rău că mass media a înţeles că aceea era lista interzisă. Lista interzisă a fost pusă pe site-ul agenţiei pe 29 decembrie 2015, tocmai că de la 1 ianuarie era în vigoare. În martie am mai dat o atenţionare după cazul Sharapova la meldonium, mai mult decât atât la câteva zile am trimis adresa la toate federaţiile să explicăm ce este cu acest meldonium. Mă refer la federaţiile din România unde avem competenţă. Mai mult, joi pe 14 aprilie avem o conferinţă cu toate federaţiile organizată împreună cu MTS şi COSR unde o să discutăm din nou toate lucrurile acestea".
Mirela Lavric a cucerit medalia de bronz cu ştafeta României în proba de 4x400 m, din care au mai făcut parte Adelina Pastor, Andrea Miklos şi Bianca Răzor, la Campionatele Mondiale de atletism indoor de la Portland, luna trecută. România va pierde probabil această medalie în cazul în care testul pozitiv al sportivei va fi confirmat.
Specialistă a probelor de 400 metri şi 800 metri, Lavric reuşise să vină a 8-a la Europeanul de anul trecut, după ce la Jocurile Francofoniei cucerise două medalii de aur.
Mirela Lavric este de 3 ori campioană mondială la juniori, în 2007 în Cehia, în Polonia în 2008 şi în Canada, 2010.
100 de sportivi au fost prinşi în 2016 cu această substanţă. Pe lângă Maria Sharapova, Eduard Vorganov şi Olga Abramova sunt alte nume cunoscute care au folosit Meldonium.
Medicamentele pe bază de meldonium se folosesc pentru următoarele afecțiuni:
- în tratamentul bolilor coronariene (anghină, infarct miocardic), insuficiență cardiacă cronică
- în tratamentul complex al afecțiunilor acute și cronice ale circulației cerebrale (accidente vasculare cerebrale și insuficiență cerebro-vasculare)
- în tratarea sindromului de abstinență în alcoolism cronic (în combinație cu un tratament specific al alcoolismului)
- hemoftalm, hemoragii retiniene de diferite etiologii
- tromboză de venă centrală a retinei și sucursalele sale
- retinopatie de diferite etiologii (diabetic, hipertensiune)
Etichete: mirela lavric , meldonium , graziela vajaiala
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...